Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Belediye Meclisi’nde alınan kararla bankalara ait ATM’lerin yerleştirileceği alanların tespit edildiğini, imar planında bankamatik alanı olmayan yerlerdeki bankamatiklerin, planda gösterilen alanlara taşınması veya mevcut olanların plana işlenmesi için Encümene başvurulması gerektiği bankalara yeniden hatırlattı.

İl Sağlık Müdürlüğü çevresinde bulunan 3 ayrı bankaya ait bankamatiği mühürlediklerini söyleyen Başkan Özcan, aldıkları karardan geri adım atmayacaklarını ifade ederek, “Bolu Belediye Başkanı olarak pazarcı esnafından, küçük esnaftan, işgaliye ücreti alır iken bankaların yerel yasa niteliğindeki belediye meclis kararına uymaması, en hafif tabirle Bolu halkının iradesine saygısızlıktır” dedi.

Haber: Ömer ÇETİNASLAN

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan yeniden bankaları hedef aldı. Bolu’da bulunan bankalara, bankamatiklerini Belediye Meclisi’nin tespit ettiği yere taşımaları ya da mevcut bankamatiklerin plana işlenmesi için encümene başvurulması gerektiği bir kez daha yineledi. Bankalardan talep ettikleri kira ücretinin hukuki olduğunun altını çizen Başkan Özcan, karara uymayan toplam 85 bankamatik için de mühürleme işlemi yapacaklarını söyledi.

Öte yandan Başkan Özcan, daha önce yaptıkları ikazlara rağmen başvuruda bulunmayan 3 bankaya ait İl Sağlık Müdürlüğü çevresinde bulunan bankamatikleri mühürleyerek faaliyetlerine son verildiğini belirtti.

“BANKAMATİK ALANLARI BELİRLENDİ VE İMAR PLANINA İŞLENDİ”

Bankamatiklerle ilgili yapılacak yeni düzenlemelere ilişkin 10 Temmuz  2019 tarihinde belediye meclisinde alınan kararı hatırlatan Başkan Özcan, “Son derece haklı olduğumuz bir konu ancak birileri hukuk tanımaz tavır içine giriyorlar. Biz şunu hep söylüyoruz; parası olana ayrıcalıklı muamele yapılmayacak.  Bizim anlayışımızda herkes eşit. 10 Temmuz 2019 tarihinde Bolu Belediye Meclis toplantısında 2019/254 sayılı bir karar alınmıştır. Bu karar ile vatandaşların rahat ulaşabilmesini sağlamak, şehir planlamasına uygun hale getirmek için Bankamatik konulabilecek alanlar belirlenmiş ve imar planına işlenmiştir. İşbu Belediye meclis kararı 20.03.2020 tarihinde yani bir yılı aşkın süre önce krokisi ile birlikte 20 banka müdürlüğüne yazılı olarak tebliğ edilmiştir. İlgili bankalar belediye meclis kararına karşı, süresi içerisinde itiraz etmemişler, dava da açmamışlardır. Böylelikle belediye meclis kararı aylar önce hukuken kesinleşmiş, yerel bir yasa haline gelmiştir” diye konuştu.

“BİZİMLE İRTİBATA GEÇMEDİLER”

Başkan Özcan, belediye yanında bulunan bankamatiklerde daha önce mühürleme işlemi yaptıklarını, gerekli başvuru sonrasında mührü kaldırdıklarını söyleyerek, “Bankaların önündeki bankamatiklerin birçoğu ruhsatsız. Projesinde gösterilmemiş. Bunların projelendirilmesini istedik. Geçen seferki mühürlememiz bu yüzdendi. Valiliğin arkasında 12 bankamatik var. Yaptığımız sözleşmede tek banka kullanabilir başkasının kullanımına sunamaz demiştik. Çoklu kullanıma devam etmeniz halinde bizimle yeniden anlaşacaksınız. Aksi takdirde sözleşmeyi feshederiz demiştik. Hem itiraz etmiyorlar hem dava açmıyorlar hem de kararları uygulamıyorlar. Kararı uygulamayan banka müdürleri iki kez tarafımdan toplantıya çağırılmış. Şifahen durum kendilerine izah edilmiş. Talepleri üzerine ikinci kez 29.01.2021 tarihinde karar ver yapılması gerekenler süre verilerek yeniden kendilerine tebliğ edilmiştir. Ancak bazı bankalar işleme uygun hareket etmeyi reddetmişler. Bazıları da verilen süre içerisinde belediyemizle irtibata dahi geçmemişler” dedi.

3 BANKAMATİK MÜHÜRLENDİ

Bolu İl Sağlık Müdürlüğü çevresindeki 3 ayrı bankaya ait bankamatikleri mühürlediklerini belirten Özcan, “Yine aynı Belediye Meclis kararı doğrultusunda imar planında bankamatik alanı olmayan yerlerdeki bankamatiklerin, planda gösterilen alanlara taşınması veya mevcut olanların plana işlenmesi için Encümene başvurulması gerektiği defalarca hatırlatıldığı halde bu durumda olan bazı bankalar konuya ilgisiz kalmış, idaremize müracaat dahi etmemişlerdir. Bu sebeple İl Sağlık Müdürlüğü çevresinde bulunan 3 adet ( 3 Ayrı bankaya ait ) bankamatik, anılan gerekçe ile mühürlenerek faaliyetlerine son verilmiştir” ifadelerine yer verdi.

“BOLU KAMUOYUNA ÇAĞRIMDIR!”

Bankamatiklerle ilgili düzenleme kararının meclis üyelerinin oy birliği ile alındığını söyleyen Başkan Özcan, konu ile ilgili de Bolu halkından anlayış beklediğini dile getirerek, “Mühürleme işlemlerine konu belediye meclis kararı, Bolu halkı tarafından seçilen belediye meclisi üyelerinin oybirliği ile alınmıştır. Karar alınır iken Bolu ve Bolu halkının menfaatleri ve şehircilik ilkeleri gözetilmiştir. Bankalar imtiyazlı işyerleri değildir. Ben Bolu Belediye Başkanı olarak pazarcı esnafından, küçük esnaftan, işgaliye vb. ücreti alır iken bankaların yerel yasa niteliğindeki belediye meclis kararına uymaması, en hafif tabirle Bolu halkının iradesine saygısızlıktır. Vatandaşın kredi kartı gecikmesinde, bir saatlik farka bile faiz uygulayan, borcunu ödemediği için vatandaşı icraya verip, evini, aracını sattıran bankaların belediyeye karşı yükümlülüklerini yerine getirtmeye kararlıyız” diye konuştu.

“HALKIN HAKKINI ALMAK BENİM GÖREVİMDİR”

Vatandaş ile belediyeyi karşı karşıya getirmek isteyeceklerinin anlaşıldığını söyleyen Başkan Özcan, “Bazı bankaların bu işlemleri sonucunda faaliyetleri kısıtlanacağı için sorumluluğu belediyemize atmaya çalıştıklarını, bir anlamda yükümlülüklerini yerine getirememelerinin müsebbibi olarak kurumumuzu halkım ile karşı karşıya getirmeye çalışacakları anlaşılmaktadır. Bankalar hayır kurumları değildir. Yüksek miktarda kar eden, borçlusuna insaf göstermeyen, kar odaklı şirketledir. Dolayısıyla Bolu Belediye Başkanı olarak çok kazanan bankalardan halkın hakkını almak benim görevimdir. Bankalardan belediyenin maddi haklarının alınması, su indirimi, başta olmak üzere daha ucuz ve kaliteli hizmet anlamına gelmektedir” dedi.

 “BOLU HALKINDAN DA SABIR VE TAM DESTEK BEKLİYORUM”

Karardan geri adım atmayacaklarının altını çizen Başkan Özcan son olarak, Bolu halkının sabır ve destek isteyerek, “Alınan kararlar ve tesir edilen işlemler tamamen Bolu halkının hakkını korumaya çalışmaktan ibarettir. Bankalar işi sürüncemeye bırakmadan bankamatikleri belediye meclis kararına uygun yerlere taşımalı veya mevcut yerlerin krokiye eklenmesi talebinde bulunmalı, belediyemize de bedellerini ödemelidir. Biz bu konuda sonuna kadar kararlıyız. Bankaların hukuk tanımaz tavırlarından dolayı bankacılık işlemlerinde aksama yaşanmasının sorumlusu olmayacağımızı, bütün kusur ve sorumluluğun bankalara ait olacağını şimdiden kamuoyuna duyuyorum. Bu konuda Bolu halkından da sabır ve tam destek bekliyorum” sözlerine yer verdi.

Editör: TE Bilisim