Türk basınında sansürün kaldırıldığı 24 Temmuz Basın Bayramı tüm yurtta olduğu gibi Bolu’da da kutlandı. Bolu’da birçok isim, Gazetecilerin Basın Bayramını kutlamak için açıklama yaptı.

24 Temmuz Basın Bayramı nedeniyle başta Bolu Valisi Aydın Baruş olmak üzere, Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, AK Parti Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun, Bolu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Bülent Velioğlu, AK Parti Bolu İl Başkanı Nurettin Doğanay, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Türker Ateş ve Ülkü Ocakları Bolu İl Başkanı İsmail Akgül açıklamalarda bulundu.

24 Temmuz Basın Bayramı nedeniyle yapılan açıklamalar şu şekilde;

Bolu Valisi Aydın Baruş

Demokratik sistemin vazgeçilmez unsurlarından biri olan basının özgür ve tarafsız olarak yerine getirmesi son derece önemlidir. Basında sansürün kaldırılmasıyla ve sonrasında yapılan yasal düzenlemelerle büyük bir gelişim sürecine giren basınımız, gösterdiği atılımlarla eşine az rastlanır bir çeşitliliğe kavuşmuş ve duyarlı bir kamuoyunun oluşmasına önemli katkılarda bulunmuştur.

Kamuoyunu aydınlatmak için her ortamda, her koşulda, sorumluluk duygusu içinde toplumun haber alma özgürlüğü adına görevlerini yerine getiren basın mensuplarımızın çalışmaları takdire şayandır.

Basınımızın vatandaş ile devlet arasında iletişimin sağlıklı olarak sağlanmasındaki payı büyüktür. Basınımızın, 15 Temmuz 2016’da demokrasimize ve milli iradeye karşı gerçekleştirilen hain darbe teşebbüsü karşısında Sayın Cumhurbaşkanımızın aziz milletimize yönelik demokrasiye sahip çıkma çağrısını vatandaşlarımıza duyurarak bastırılmasındaki rolü bunun ispatıdır.

24 Temmuz Basında sansürün kaldırılışının 109.yıldönümünde görevlerini yaparken hayatını kaybeden basın çalışanlarını rahmetle anıyor, Bolu’da halkımıza doğru ve tarafsız haber ve bilgi ulaştırma yolunda gayret ve çaba sarf eden tüm basın mensuplarının ‘24 Temmuz Basın Bayramı’nı kutluyor, çalışmalarında başarılar diliyorum.

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz

Bilgi alma ve yayma özgürlüğü ile tarafsız ve sorumlu yayıncılık, demokratik toplumların olmazsa olmazıdır. İnsan haklarına saygılı ve milli değerlerin korunması sorumluluğunu taşıyan basın yayın organları, çağdaş toplumların en büyük güvencesidir. 15 Temmuz hain darbe girişiminde bir kez daha şahit olduğumuz üzere demokrasinin gelişmesinde önemli toplumsal aktörlerden olan özgür basın, demokratik değerlere sahip çıkılması noktasında da yaşamsal önem arz etmektedir. Bu düşüncelerle toplumumuzun doğru ve tarafsız habere zamanında ulaşabilmesi için fedakârca gayret gösteren tüm basın çalışanlarımızın 24 Temmuz Basın Bayramı’nı en içten dileklerimle kutluyorum.

AK Parti Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun

Demokratik hayatımızın vazgeçilmez unsurlarından basınımız, demokrasimizin gelişmesinin önemli ve değerli bir aracıdır. Haber verme, bilgilendirme, eğitme, kültürel değerleri aktarma, denetleme, kamuoyu oluşturma gibi birçok işleve sahip basının sansürlenmesi, basını bu temel işlevlerinden uzaklaştırır ve basının objektifliğini gölgeler. Bu manada basında sansürün kaldırıldığı 24 Temmuz 1908 tarihinin gazetecilik açısından bir milat olduğu kanaatindeyim. İlimizde faaliyette bulunan yerel gazete, dergi, radyo ve televizyonlarımız ve ulusal haber ajansı temsilcileri ile zengin bir kadroya sahip olan ve üstlendikleri sorumluluğun bilinciyle görev yapan değerli basın mensuplarımızın 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı'nı candan kutlar, tüm basın mensuplarımızın habere ulaşma ve haberi kamuoyuna ulaştırma çabalarında başarılı olmasını dilerim.

Bolu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Bülent Velioğlu

Basın, her anlamda özgür olmalıdır. Basının özgür olmadığı bir ülkede demokrasi ve insan haklarından söz edilemez. Basının özgürlüğüne son veren ve basını temel işlevini yapmaktan uzaklaştıran sansür ise, halkın çıkarlarının savunulmasının ve özgür düşüncenin gelişmesinin önündeki en büyük engeldir. Ülkemizde gerçek anlamda basın özgürlüğünün varlığından söz edebilmek ne yazık ki mümkün değildir. Türk Ceza Kanunu ve Terörle Mücadele Yasası’nda yer alan basına ilişkin bazı maddeler, Türk basınının özgürlüklerini kısıtlama ve hatta elinden alma yönündedir. Tutuklu gazetecilerin özgür kalacağına inancımızla bütün basın sektörü çalışanlarının 24 Temmuz Gazeteciler Bayramı’nı tebrik ediyorum.

AK Parti Bolu İl Başkanı Nurettin Doğanay

Bugüne kadar basın mensuplarıyla ilişkilerimi abi-kardeş seviyesinde yürütmeye özen gösteren bir siyasetçi olarak demokrasinin olmazsa olmazı olan basının, kamuoyunu tarafsız, doğru ve hızlı bilgilendirme, toplumu aydınlatma mücadelesini en iyi bilenlerden birisiyim. Bolu AK Parti İl Başkanı olarak, amacı tarafsızca kamuoyunu doğru bilgilendirmek olan basın kuruluşlarını ve gazetecileri birer çalışma arkadaşı olarak görüyor, yapıcı eleştirilerine önem veriyorum. Güçlü ve lider ülke Türkiye hedefine hep birlikte ulaşacağımıza inanıyorum. Demokrasimizin gelişmesi, ülkemizin ilerlemesi, 2023 ve 2071 hedeflerine ulaşmasında basınımızın da üzerine çok önemli görevler düşmektedir. Bu görevi, bu zamana kadar başarı ile yerine getiren Türk Basınının üzerine düşen görevi bundan sonra da tarafsızca yerine getireceğine inancım tamdır. Bunun en somut örneği 15 Temmuz hain darbe kalkışmasında görülmüş; yerel ve ulusal basın kuruluşlarımız ülkemizin birlik ve beraberliğine, devletimizin bekasına, milli iradeye ve demokrasimize kasteden darbe girişimine karşı dik duruş sergileyerek, milletten ve demokrasiden yana kesin bir tutum almışlar, halkımızın anında ve doğru bir şekilde bilgilendirilmesini sağlamışlardır. Öte yandan  Şehrimizde yaşanan olaylardan ve gelişmelerden haberdar olmamızı sağlayan, ilimizin sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmesine ve kalkınmasına önemli katkılar sağlayan yerel basınımızın, özveri içerisinde yerine getirdikleri görevlerini, bundan sonra da aynı hassasiyetle devam ettireceklerine inanıyorum. Bu anlamlı günde, başta 15 Temmuz başarısız darbe girişiminde şehit olan Yeni Şafak Gazetesi Muhabiri Mustafa Cambaz ve diğer basın şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Türk Basınında sansürün kaldırılışının 109. yıl dönümünü olan bugünde, tüm basın mensuplarımızın 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı'nı kutluyorum.

Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Türker Ateş

Demokrasimizin en temel ve vazgeçilmez unsurlarından birisi olan basın camiamız, “dördüncü güç” kimliğiyle toplumumuzda en önemli bilgilendirme ve haber alma aracı olarak, büyük bir özveriyle görevlerini yerine getirmeye devam etmektedir. Gazetecilik mesleğinin ve basın faaliyetlerinin bağımsızlığı ve tarafsızlığı, ülkemizin demokratik karakterinin de en önemli özelliklerinden birisi durumundadır. Basın meslek ilkeleri doğrultusunda, doğru ve tarafsız haberciliği bağımsız biçimde ve doğru zamanda yerine getirme gayreti içinde bulunan basın teşkilatımız, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ülkemizin gelişme ve kalkınma sürecinde önemli rol oynamaya devam edecektir.

Bu düşüncelerle ve basın üzerindeki sansürün kaldırılmasının 109. yıldönümü vesilesiyle, ulusal ve yerel basınımızın tüm çalışanlarının, ‘24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı kutlar; büyük fedakârlıklar ile yerine getirmeye çalıştıkları görevlerinde daimi başarılar dilerim.

Ülkü Ocakları Bolu İl Başkanı İsmail Akgül

Gazeteciler ve Basın Bayramı" olarak kutlanmaktadır. Ülkü Ocakları Bolu İl Başkanı İsmail Akgül, bir mesaj yayınlayarak basın bayramını kutladı. Akgül, mesajında şu ifadelere yer verdi; “İnsanlığın bilgiye ulaşma, doğruları öğrenebilme ve kendi fikirlerini ifade edebilme özgürlüğünün en temel hak olduğu görüşü, modern dünyada tartışmasız kabul görmektedir. Basın, kamu adına gerçekleri araştırma, doğru ve gerçek haberlerle kamuoyunu aydınlatma mesleğidir. Bu yönüyle demokratik hayatımızın vazgeçilmez unsurlarından biri olan, haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracı olan basın, demokrasinin yaşamasını ve gelişmesini sağlayan kurumların başında gelmektedir. Yazılı, işitsel ve görsel kanallar aracılığı ile yaşadığımız bölge ve tüm dünyadaki gelişmeler hakkında bilgi sahibi olunması, vatandaş ile devlet arasındaki iletişimin sağlanması ve kamuoyu oluşturulması gibi birçok önemli görev ve sorumlulukları üstlenmektedir. İlimizde ki basın-yayın çalışanlarının bu sorumluluk bilinciyle yaptıkları ve yapacakları duyarlı çalışmaların İlimizin her alanda başarıya ulaşmasında büyük katkı sağlayacağına inancım tamdır. Ülkücü gençliği her daim destekleyen, bir an olsun bizleri yalnız bırakmayan kıymetli basımımıza teşekkür ederim. Bu duygu ve düşüncelerle; 24 Temmuz 2017 günü kutlanacak olan Basında Sansürün Kaldırılışı’nın 109'uncu yıldönümü münasebetiyle, İlimizde de faaliyette bulunan yerel gazete, dergi, radyo ve televizyonlarımız ve ulusal haber ajansı temsilcileri ile zengin bir kadroya sahip olan ve üstlendikleri sorumluluğun bilinciyle görev yapan değerli basın mensuplarımızın “24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı”nı candan kutlar, tüm basın mensuplarımızın habere ulaşma ve haberi kamuoyuna ulaştırma çabalarında başarılar dilerim.

Editör: TE Bilisim