Bolu’da projeye aykırı şekilde bankaların dışına yapılan ATM'ler, zabıta ekipleri tarafından mühürlendi. Konuyla ilgili konuşan Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, “Bankamatikler ruhsata ve projeye uygun değil; kaçak yapı hükmünde. Biz belediyenin hakkını korumaya çalışıyoruz. Bunların bedelini bankalardan almak istiyoruz. Bizim amacımız vatandaşı mağdur etmek değil, Bolu halkının parasını almadan bırakmayacağım” dedi.

Haber: Ömer ÇETİNASLAN

Bolu Belediyesi’nin belirlediği alana yapılmayan ve bankaların yapı ruhsatına aykırı faaliyet gösteren bankamatiklerin mühürlenmesi kararı alındı. Bu kapsamda Büyük Camii Mahallesi İzzet Baysal Caddesi üzerinde bulunan 2 banka tespit edildi. Ruhsatlandırılma konusunda Bolu Belediyesi ile banka yetkilileri arasında yapılan yazışmaların sonuçsuz kalması üzerine, Başkan Özcan’ın talimatıyla Albaraka Türk Katılım Bankası ve Halk Bankası’na ait bankamatikler, zabıta ekipleri tarafından mühürlendi.

Konuyla ilgili başkanlık makamında açıklamalarda bulunan Başkan Özcan, Albaraka Türk Katılım Bankası’nın yazdıkları yazıya dönüş yapmadığını, Halk Bankası’nın ise ret cevabı verdiğini dile getirerek, “Tam bir yıl önce, banka müdürlerine buraya davet ettik. Sıkıntıları anlattık. Geçtiğimiz günlerde tekrar müdürleri çağırarak detaylı şekilde anlattım. Anlattıklarımızı da yazılı hale getirip tebliğ ettik. 29.01.2021 tarihinde yazdığımız yazıda; “Aşağıdaki hususlarla ilgili 10 gün içinde belediyemizle irtibata geçin. Albaraka Türk hiçbir irtibata geçmedi, dönüş bile yapmadı. Birçok banka yazılı olarak cevap verdi. Biz belediyenin taleplerini karşılamaya hazırız diye. Halk Bankası da ret cevabı verdi. 3 konuyla ilgili yazmıştık. 1 konuyla ilgili bize 1 Şubat’ta resmi bir yazıyla bizim söylediklerimizi hiç dikkate almadan “haklı değilsiniz” diye bir cevap verdi” şeklinde konuştu.

“ATM’LERİ ORTAK KULLANMALARI SÖZLEŞMEYE AYKIRI”

Kentte bulunan ATM’lerden kira aldıklarını ifade eden Özcan, bankaların ATM’leri ortak kullanmasının sözleşmeye aykırı olduğunun altını çizerek, “Bankalara yazdığımız 29 Ocak tarihli ve elden tebliğ ettiğimiz yazıda; Birinci konu; Valiliğin arkasında bulunan bankamatikler. Belediyemiz mülkiyeti içinde bulunan 13 adet bankamatik. Biz tespit ettik ki, mesela A bankasına kiralamışız. A bankası bunu 7-8 bankanın kullanımına açmış. Sözleşmesine baktık. Açık bir şekilde diyor ki, alt kiracıya kiraya veremez. Kısmen de olsa kendi iştirakleri de olsa başkalarının kullanımına sunamaz. Açıkça sözleşmeye aykırı dedik. Dediler ki, BDDK bize bu izni veriyor. Biz ortak kullanamazsınız demiyoruz dedik. Sadece ortak kullanmanız sözleşmeye aykırı. Gelin sözleşmemizi revize edelim. Madem ortak kullanıyorsunuz, ya kullananlar bize kira versin veya ilgili banka kirasını arttırmak suretiyle bizimle yeniden masaya otursun. Çünkü biz sadece birine kiraya vermişiz. Dolayısıyla ortak kullanım için benden izin alman gerekir mal sahibi için. Bununla ilgili hemen hemen bütün bankalar bu talebimizi kabul etti görüşüyoruz. Yeni sözleşme konusunda” dedi.

“BELİRTİLEN ALANLAR DIŞINDAKİ BANKAMATİKLERİNİZE MÜSAADE ETMEYECEĞİZ”

Belediyenin belirlediği alanlar dışına konulan bankamatiklere müsaade etmeyeceklerini söyleyen Başkan Özcan, “Biz 2019 yılında Belediye Meclisinde bir karar aldık. İmar planına bankamatik konulabilecek alanları tek tek işaretledik. Şu alanlara bankamatik konulabilir dedik. O zaman bunlara da yazı yazdık. Bu belirtilen alanlar dışındaki bankamatiklerinize müsaade etmeyeceğiz dedik. İster özel şahsa ait olsun, ister kamuya ait olsun. Mesela Adliye’nin bahçesindekiler. İmar planında yok. Hatta yeni yerler talep ederseniz dedik, mülkiyeti bize ait veya belediyenin hüküm veya tasarrufundaki onları da değerlendirebiliriz dedik. İkinci talebimiz de buydu” ifadelerini kullandı.

“RUHSATA VE PROJEYE UYGUN DEĞİL, KAÇAK YAPI HÜKMÜNDE”

Denizbank haricinde tüm bankaların yapı ruhsatına aykırı hareket ettiğini sözlerine ekleyen Başkan Özcan, “Bugün mühürlemeye sebebiyet veren konu; burada 1-2 tane banka dışında hiç birinin bankamatiği ruhsata ve projeye uygun değil. Yani kaçak yapı hükmünde. Onlara yazı yazdık. Projenizde görünmüyor. Örneğin Denizbank’ın projesinde işli. Yapacağımız bir şey yok. Gelin tadilat ruhsatı başvurusunda bulunun bizde inceleyelim, şartlar uygunsa bankamatiklerinizi ruhsatlı hale getirelim dedik. Ancak Halk Bankası bize yazdığı yazıda sadece bankamatiklerin ortak kullanımıyla alakalı bir savunma yapmış. Ortak kullanabiliriz size ne gibi bir cevap yazmış. Diğerleriyle ilgili hiç konuya girmemiş. Biz 3 konuda banka müdürlerinin talebi üzerine kendilerine yazı gönderdik. Bizimle irtibat kurun dedik” diye konuştu.

“BELEDİYENİN HAKKINI HUKUKUNU KORUYORUZ”

Bolu halkının hakkını aradığını vurgulayan Bolu Belediye Başkan Tanju Özcan, “Bizim yapmak istediğimiz şu. Biz belediyenin hakkını hukukunu koruyoruz. Bunların bedelini bankalardan almak istiyoruz. Ne için alacağız bunu kendi cebimize istemiyoruz. Banka müdürlerini de söyledim. Hiçbir bankayla kurumsal bir sorunumuz yok. Ama ben burada Bolu’nun hakkını hukukunu koruyorum. Bolu halkının hakkı yeniyor. Bunu yiyen bankalarda olsa izin vermeyeceğim dedim. Ben Bolu halkının hakkını sizden alacağım dedim. Dün itibariyle Vakıfbank’ın müdürü de geldi. “Belediye’nin taleplerini kabul ediyoruz, gerekli işlemleri başlattık” dedi. Onlar da mühürlenecekti, o yazı üzerine bizimle süresinde irtibata geçtikleri için onlarla ilgili işlem yapmadık. Ama ben banka müdürlerine söyledim. Bu konuda ciddiyim dedim. Bolu halkının parasını sizde bırakmayacağım dedim. Siz Bolu halkı kredi kartı borcunu bir gün geciktirse faiz uyguluyorsunuz. Bolu halkının hakkı olan parayı sizden neden almayacağım? Sizin ne özelliğiniz var? Yasa bu konuda bana izin veriyor” şeklinde konuştu.

“BU KONUDA %100 HAKLIYIZ”

Türkiye Belediye Birliği Başkanı Fatma Şahin’i arayarak konu ile ilgili görüşlerini aldığını ifade eden Özcan, Şahin’in kendilerine destek verdiğini söyleyerek, “Bu gelişmeden sonra Türkiye Belediye Birliği Başkanı Fatma Şahin’i aradım. Kendisine durumu izah ettim. Ayrıca böyle bir işlem yapacağımızı ve Belediyeler Birliğinin bu konudaki tavrını öğrenmek istiyorum dedim. Sayın Fatma Şahin, “Bankaların birliği varsa, Belediyelerin de birliği var” dedi. “Bu konuda haklısınız” dedi. Bu konuda %100 haklıyız. Herhangi bir vatandaş evinin balkonuna cam taktırdığı zaman ne oluyor? Tadilat projesi yaptırması gerekiyor. Bankalar neden yapmıyor? Bankaları bundan muaf tutan bir yasa yok. Hem bizim belirlediğimiz alanlara bankamatiklerini taşıyacaklar ve kirasını Bolu Belediyesine ödeyecekler. Hem başka bankalara kullandırıyorlarsa ya o kullanan bankalar ödeyecek veya kiralayan banka onlar adına ek ödeme yapacak. Birde bu bankaların önündeki bankamatikler bir şekilde ruhsatlı hale gelecek. Bir şekilde yapacaklar. Talebimiz bu. Yapmazlarsa biz de faaliyetten men edeceğimizi söyledik, yazılı olarak söyledik. Bugünde bankalara bir yazı yazdım. Mühürleme yapılan bankaların bankamatiklerinin tekrar faaliyete başlayabilmesi için yasal süre içinde tadilat projesi hazırlatılarak Belediyemize başvuru yapılması gerekmektedir. Başvuru yapılması halinde, başvurunuz ivedi bir şekilde incelenecek ve mevzuata uygun bulunması halinde mühür idaremizce kaldırılarak bankamatiklerin faaliyetine yeniden izin verilecek. İmar mevzuatına ve projesine aykırı olarak inşa edilen bankamatiklerle ilgili Bolu Belediye Başkanlığı Encümeni tarafından verilecek idari para cezası ayrıca bankanıza tebliğ edilecektir. Mühürleme işlemi sonlandırılmadan bankamatiklerin kullanılmaması ve kullandırılmaması gerekmektedir. Aksi durumda Belediye Başkanlığımız tarafından mühür bozma suçunun unsurları oluştuğu için gerekçesiyle bankanız yetkilileri hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulacaktır. Yine 5237 sayılı yasa, 184.maddesi ile düzenlenen yapı ruhsatiyesi almadan veya ruhsata aykırı imalat yapan veya yaptıran kişi 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması hükmüne yer verilmektedir. Yasal süreler içinde gerekli başvurular yapılmadığı takdirde 5237 sayılı yasanın 184. Maddesi hükümlerine göre de suç duyurusunda bulunma hakkımızı saklı tuttuğumuzu ihtar ederiz. Bu yazıyı da gönderdik” diye konuştu.

“TÜYÜ BİTMEMİŞ YETİMİN HAKKINI KORUMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Olası bir depremde, yapı ruhsatına aykırı bankamatiklerden belediyenin sorumlu tutulacağın belirten Başkan Özcan, “Biz bu konuda hukuken haklıyız. Biz Bolu’da tüyü bitmemiş yetimin hakkını korumaya kollamaya çalışıyoruz. Bu bankalardan niye hakkımızı almaya çalışıyoruz Bolu halkı için. Bolu halkına su parasında indirim olarak geri dönsün diye. Alt yapı, üst yapı olarak geri dönsün diye. Yol, kaldırım olarak geri dönsün diye. Gariban vatandaştan, küçücük esnaftan işgaliyeyi alıyoruz niye bankalardan mevzuata aykırı olmayan bir durumla ilgili işlem yapınca banka müdürleri buna tepki gösteriyor. Küçük 1m2 çıkıyor, yasal olarak ödemesi gereken işgaliyeyi ödüyor. Sen ruhsatsız bir şekilde kafana göre bankamatik koyuyorsun kafana göre bankamatik açıyorsun. Kafana göre ruhsata aykırı imalat yapıyorsun ondan sonra da belediye neden böyle bir işlem yapıyor diyorsun. Durup dururken yapmadık. 1 senelik mazisi var. Pandemi sebebiyle durmuştuk. Allah korusun, bu imalatlar bu bankamatikler yüzünden bir depremde o bina yıkılırsa bunun sorumlusu Belediye Başkanı olarak benim” sözlerine yer verdi.

Editör: TE Bilisim