Resmi Gazete’de yayımlanan kararla emlak vergisine yapılan yüzde 18’lik zamma tepki gösteren Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, “İptali için dava açacağım. Kardeşim sen benim belediyemin emlak vergisine neden zam yapıyorsun? Ben Bolu’da hayatı ucuzlatmaya çalışıyorum” dedi.

Haber: Servet Gökçek

Türkiye, 2022 yılına hazırlanırken, Resmi Gazete’de yayımlanan kararla yeni vergi ve harç oranları açıklandı. 1 Ocak 2022 tarihi itibariyle geçerli olacak; emlak vergisi, damga vergisi, harçlar, çevre temizlik vergisi, özel iletişim vergisi ve Vergi Usul Kanunu kapsamındaki yeni fiyatlar belli oldu. Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan da yeni düzenleme ile emlak vergisine yapılan yüzde 18.10’luk zamma tepki gösterdi.

“İNDİRİM YAPIYORUM, SEN ZAM YAPIYORSUN”

Emlak vergisine zam taleplerinin olmadığını belirten ve farklı girdilere indirim yaptıklarını vurgulayan Özcan, “619 tane bütçe kaleminin en az yarısına ya indirim yaptık ya da fiyatını sabit tuttuk. Diğerlerinde de TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranlarını hiç aşmadık. Emlak vergisine zam yapmadık ama dün gece bir kararname, tebliğ yayımlandı. Belediyelerin emlak vergisini yüzde 18.1 oranında zam yapmış hükümet. Kardeşim sana ne? Ben zam yapmak istemiyorum. İsteseydim ben Belediye Meclisinde bu zamları yapardım. Ben zam yapmak istemiyorum. Ben suya indirim yapıyorum. En temel gelirlerimizden bir tanesine indirim yapıyorum, 2 buçuk TL’ye düşürüyorum, sen benim emlak vergime zam yapıyorsun. Ne hakla yapıyorsun bunu? Ben senden böyle bir şey talep ettim mi” dedi.

“ZAMMI KABUL ETMİYORUM”

“Bu zammı neden yaptı? Çünkü emlak vergilerinin bir kısmını hükümet ile paylaşıyor belediyeler. Belediyelere, ‘Zam yaptı’ dedirtecek, kendisi de bu paranın bir kısmını alacak. Belediyeler üzerinden alacak. Böyle yağma yok. Ben bu zammı kabul etmiyorum ama hukuken kabul etmeme şansım var mı, maalesef yok. Bu tebliğin iptali için dava açacağım. Tebliğde ne diyor? ÖTV’ye yüz 36.2 zam yapmış. iğneden ipliğe… Damga vergisi, harç vs. yüzde 36.2 zam yapmış. Trafik cezalarına yüzde 36.2 zam yapmış. Hadi onu sen yapıyorsun, ben karar verici merci değilim. Kardeşim sen benim belediyemin emlak vergisine neden zam yapıyorsun? Ben Bolu’da hayatı ucuzlatmaya çalışıyorum. Sen benim emlak vergime bana sormadan zam yapıyorsun” ifadelerini kullandı.

“SEBEBİ BEN DEĞİLİM”

Vatandaşlara seslenerek, zammın sebebinin kendisi olmadığını söyleyen Özcan, “Yarın Bolulu vatandaşa Emlak Vergisinde ciddi bir artış olacak. Bakın sebebi ben değilim. Sebebi bu hükümet. İşte tebliğ burada. Bu sabaha karşı yayınlandı. Ben bu tebliğin iptali için ben bu zammı istemiyorum demek için Bolu halkı adına, hatta iptal edilirse bu kısmı tüm Türkiye’deki vatandaşlarımız bundan faydalanacak. Ben bu emlak vergisi zammını istemiyorum. Bu zammın iptali içinde dava açacağım. Belediyeler üzerinden belli bir payını merkezi hükümet aldığı için Kültür ve Tabiat Varlıkları Fonu aracılığıyla bu zammı yaptı. İstemiyorum kardeşim. Sen bana sormadan belediye hizmetine neden zam yapıyorsun? Beni çıldırtan, üzen bu” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim