Gazetecilerle şehirde bir tanıtım turuna çıkan Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan; Borazanlar Camii, Bahçeköy Yolu ve farklı projeler hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Haber: Oğuzhan Eke – Burhan Yeşiltaş

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, berberindeki gazetecilerle beraber, Bolu Belediyesi tarafından yürütülen çalışmaları inceledi. Tadilat çalışmalarının devam ettiği Yukarı Çarşı’dan başlayan programda yeni akıllı kavşaklar, inşaatı devam eden Aşevi, temel kazısı yapılan konserve fabrikası, mantar üretim tesisi, Köroğlu Kooperatifi, PMT uygulaması yapılan Bahçeköy yolu, üzeri kapatılan Kanal Yolu, yeni itfaiye binası, yol üzerindeki parklar ve Borazanlar Camii inşaatı ziyaret edildi.

“FARKLI BİR ÇARŞI HALİNDE GÖRECEKSİNİZ”

Ziyaret edilen bölgelerden çalışmaları tek tek anlatan Başkan Özcan, Yukarı Çarşı için “Biz esnafımızdan 3 aylık bir süre istedik. Buranın altyapısına uzun süre dokunulmamıştı Yüzde 80’ni Muzaffer Işın zamanından kalmaydı. Mesela burada merdivenlerin sık sık bozulmasına neden olan yağmur suyu hattı bile yoktu. Buradaki hatların tamamı yenilendi. SEDAŞ buradaki havai hatların önemli bir kısmını yer altına aldı. Dolayısıyla asıl alttaki çalışmalar yüzünden yavaş gidiyor şeyi var burada. Ama biz 3 ay demiştik. 3 ay içinde de bitireceğiz.  Burası bitirildiğinde güzel aydınlatmaları olan, kaplamaları tamamen yenilenmiş olan bir çarşı haline gelecek. Devamında ihalemizi de yaptık, sundurmalarımızı ve tabelalarımızı tek tip haline getireceğiz ve zannediyorum 2 ay sonra, 3 ay sonra burayı çok çok farklı bir çarşı halinde göreceksiniz” dedi.

“TRAFİK KAZASI TEK AZALAN İL BOLU”

Akıllı kavşaklar hakkında da bilgi vererek, kavşakların faydasından bahseden Başkan Özcan, “Türkiye’de trafik kazası sayısı en fazla azalan il, daha doğrusu tek azalan il Bolu. Akıllı kavşaklar sayesinde. Bu sene de planlarımızda var. Kavşaklardaki ekranlardan şu anda 4 tane var. Yakında 22 tane olacak bunlardan. Duyurularımızı böyle yapacağız. Bir buçuk yıl önce burada ışıklar vardı. 78 saniye bekliyordunuz. Yapıldı, olmaz dediler, oldu. Bir buçuk yıldır burada kaza olmadı. En fazla kazanın olduğu yer, Gazeteciler Cemiyeti’nin önüydü. Ben burada otururken bile kaç kez kazaya tanık oldum. Burayı da dönel kavşakla akıllı kavşak sistemine soktuğumuzdan bu yana, bir yıl oldu o da yaklaşık. Herhangi bir kaza, sıkıntı yaşanmadı. Karayolları da zaten kendi sayfasında zaten hem bize kızıyor ama hem de bizim çalışmaları övüyor” diye konuştu.

“KİMSEYİ AYIRT ETMEDİK”

Karaçayır Mahallesi’nde bulunan ve üzerinde  devlet büyüklerinin portrelerinin olduğu kavşağa ilişkin de değerlendirmede bulunan Başkan Özcan, “Biz liderlerimizi yaşatmaya kararlıyız demiştik. Karayolları biliyorsunuz, ‘istemiyoruz’ demişti. Biz de Onları kendi kontrolümüzdeki bir kavşağa aldık. Özlü sözleriyle birlikte. Hiçbirini ayırt etmeden. Muhsin Yazıcıoğlu da var orada, İsmet İnönü de var, Erbakan da var, Türkeş de var, Özal da var, Demirel de var, Ecevit de var…  Kimseyi ayırt etmedik. Ayrı bir kavşakta da İzzet Baysal olacak. Belki Bolu’muzun başka değerleri de olabilir” ifadelerini kullandı.

“KAPASİTEMİZİ 50 BİNLERE ÇIKARTABİLECEK DURUMDA OLMAMIZ LAZIM”

Yeni Aşevi inşaatını ve yıkımı yapılacak Halk Ekmek fabrikası hakkında konuşan Özcan, “Biz tabi Halk Ekmek’i sınırsız üretme, fırıncılarla uğraşma derdin değiliz. Ama hazırlıklı olmamız lazım. Kapasitemizi her an ertesi gün 30 binlere, 40 binlere, 50 binlere çıkartabilecek durumda olmamız lazım. Şimdiki Aşevi’nden çok daha büyük bir aş evi olacak. 2 katlı olacak. Özellikle ikinci kat büyük toplantılar için de kullanılabilecek. Dediğimiz gibi önemli olan mutfaktı. Mutfak her halde bir iki hafta içerisinde buraya tamamen taşınmış olacak. Arkadaşlar burayı yıktıktan sonra Hayır Çarşı’sını ve Gıda Bankasını ek bir bina ile buraya taşıyabiliriz diye düşünüyor. Mülkiyet bizim” kelimelerini kullandı.

“KONSERVE FABRİKASI YAPIYORUZ”

Konserve fabrikasına ilişkin Özcan, “Belediye’nin üzerinden sökülen BOBES’in çelik yapısı, buraya monte edilecek. Bin 850 metrekaresini konserve fabrikası yapıyoruz. İhale aşamasında. 400 metrekaresi Halk Ekmek olacak. O yüzden bu bölge bizim açımızdan bir üretim sahası gibi mantarhane ile birlikte.  38 çeşit konserve üretebilecek bu fabrika. İçinde mantar salamurası da var. Bakliyatta var. En büyük tedarikçisi de ordu olacak. Sırf bu konuda Genel Kurmay Başkanı ile görüşmeye gittim. Uğraşıyoruz. Bu kooperatifi büyütmemizin amacı para kazanmak değil. Bu kooperatif yılda 10 milyon lira kazanıyorsa, 10 milyonun tamamıyla işçi çalıştırılacak. Şu anda 57 çalışanımız var arkadaşlar. Bir sene önce kağıt üzerinde kurulmuştu. Meclis toplantısında 3 sene içerisinde 300 kişi çalışmazsa bir daha bir yere aday olmayacağım demiştim. Çok daha fazla çalışacak” açıklamasını yaptı.

“AMACIMIZ KOOPERATİFİN SATIŞ MAĞAZALARINI BÜYÜK ŞEHİRLERDE AÇMAK”

Köroğlu Kooperatifine ilişkin de hedeflerini açıklayan Özcan, “Iza unundan ekmeklerimiz. Değişik fasulye çeşitlerimiz. Tabi bu ürün çeşitlerimiz çok artacak. Burası daha ziyade Gölcük’e giden turistlere hizmet vermesi için bu hale getirildi. Bunun bir benzeri şehir merkezinde var. Belediye’nin karşısında. Asıl merkez Organik ve Yöresel Ürünler Pazarı’nda olacak. Ama bizim amacımız bu kooperatifin satış mağazalarını büyük şehirlerde açmak. Yeterince ürüne ulaşınca. Ataşehir’de açacağız bir tane. Ataşehir Belediye Başkanı’ndan sözünü aldım. İşlek bir yerden bize bir dükkân verecek. Çankaya Belediyesi ile konuşuyoruz. Bakırköy ile konuşuyoruz. İzmir’de bir planlamamız var bununla ilgili. Yüzde 100’ü belediyenin olan bir şirket. Türkiye’de bunun örneği yok. Benden sonraki belediye başkanları da bu sistemin içerisinden çıkamayacaklar” şeklinde konuştu.

“BU YOLUN TAMAMINI BİZ YAPALIM DEDİK”

Bahçeköy yoluna yapılan PMT uygulamalı asfaltı gösteren ve İl Özel İdaresi’nin konuyla ilgili tutumunu aktaran Özcan, şu ifadeleri kullandı:

“Bu yolun tamamını biz yapalım dedik. Bayramdan önce yaptık. Özellikle de tabela astık, hiçbir yola yapmadığımız bir şey. Bakın burada PMT kullanıldı. Asfalt kalitemiz hep söylüyoruz. Türkiye’nin en kaliteli asfaltlarından bir tanesi. İSFALT’tan alınmıi raporumuz var. Bu yolu özellikle gösteriyorum. Bak yol nasıl yapılırmış. Özel İdare eskiden PMT’siz olarak bile protokolle belediye veriyordu. Şimdi ihalede millet 3 lira teklif veriyor, biz 1 lira teklif veriyoruz. Bize ihale ettirmiyor. Biz bu yolu diyelim 800 bin liraya mal ettik. Özel İdare’nin o yolu 3 milyona mı, 4 milyona mı, ne kadara mal ettiği bile belli değil. Ama bizim maliyetlerin birkaç katı olduğu söyleniyor. Onların yol ağına girince farkı göreceksiniz. Hem renk farkını hem de kalite farkını. Biz size böyle bir yol yapalım dedik, hayır dediler. Biz size ucuza yapalım dedik, ‘Hayır biz belediyenin araçlarının amblemi görülmesin yeter ki, biz daha fazlasına yaptırırız’ dediler.”

“HANİ İÇKİLİ ALAN NEREDE”

Belediye Başkanı Özcan, son olarak inşaatı devam eden Borazanlar Camii hakkında değerlendirme yaptı:

“Hani içkili alan nerede? Zannediyorsunuz ki şurası falan içkili alan. Bir, reklam tabelalarından dolayı birbirlerini görme şansı yok. İki, anlattık. Kuş uçumu 321 metre, kanunun 100 metre o da yürüyüş yolu. Yürüyerek gitmeye kalksan oraya 813 metre. Dolayısıyla boş laf ediyorlar dediğim buydu.”

Editör: TE Bilisim