Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, 12 Kasım 1999 depreminde hasar gören, 300 metresi betonlanmış 700 metrelik 2 tünel tüpü bulunan ve 21 yıldan bu yana atıl duran Bolu Dağı Tünelleri’ni soğuk hava depo yapılması gerektiğine ilişkin açıklamalarda bulundu. Başkan Özcan; “Bu iki tünelin bize kiralanmasını talep edeceğiz Burada patates, diğer tarımsal ürünleri depolayacağız. Hatta mantar üretimine geçeceğiz. Sayın Erdoğan yıllarca bize “patates kafa zihniyeti” dedi. Evet, ben patates kafalı zihniyete sahibim. Çünkü ben köylüden yanayım, üretenden yanayım” dedi.

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, tünelin belediyeye kiraya verilmesi için Karayolları Genel Müdürlüğüne resmi başvuru yapacaklarını ifade ederek, atıl halde duran tünelleri patates saklamak için soğuk hava deposu ve mantar yetiştirme alanı olarak kullanmak istediklerini dile getirdi.

AK Parti Bolu Milletvekilleri ve İl Başkanına da çağrıda bulunan Başkan Özcan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yanlış bilgi verildiğini ve doğrusunun anlatılması gerektiğinin aktardı.

Haber: Aslı Akış

“SAYIN ERDOĞAN'A MUHTEMELEN BİRİLERİ YANLIŞ BİLGİ VERDİ”

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, 21 yıldır atıl durumda kalan tünellerin önünde basın mensuplarına bilgiler vererek; “Türkiye'nin yanlış bildiği bir konuyu sizlerle paylaşmak istiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız gerek başbakanlığı döneminde gerekse Cumhurbaşkanlığı döneminde sürekli olarak “bu CHP zihniyeti patates kafalılar” gibi ifadelerle bizim Bolu Dağı'nı, Bolu Dağı Tünelini patates deposu yapmak istediğimizi kamuoyunu anlattı. Bizim “patates deposu yapılsın, mantar yetiştirelim” dediğimiz yer, şu anda Bolu Dağı tünelinin geçtiği yer değil. Burası depremden sonra kısmi olarak çöktüğü için tünelin güzergahı değiştirildi. Şu anki mevcut yerine yapıldı. Biz o tüneli yaptığı için Sayın Erdoğan'a teşekkür ettik. AK Parti hükümetine teşekkür ettik. Bu konuda bir sıkıntı yok. Ancak Sayın Erdoğan'a muhtemelen birileri yanlış bilgi verdi ki, bizim o bölgeyi şu anki tünelin olduğu yeri patates deposu gibi kullanmak istediğimizi anlatmışlar. İşte bizim patates deposu olsun dediğimiz buradaki tüneller. Atıl durumda, 21 yıldır boş. Yüzlerce metre uzunluğunda sağlam bir kısım var burada. İçine tır dahi girebiliyor buranın. İstiyoruz ki Bolu'da üretilen patates başta olmak üzere ilçelerin ürettikleri ürünler olmak üzere, bunları bu depoda saklayalım,  vatandaşa yardımcı olalım. Çünkü patatesçi, patatesini hemen satmak zorunda kalıyor deposu olmadığı için ve çok ucuza satıyor, çok zarar ediyor. Diğer çiftçilerimiz ve köylülerimizde böyle” şeklinde konuştu.

“BEN KÖYLÜDEN, ÜRETENDEN YANAYIM”

Tünelin belediyeye kiraya verilmesi için Karayolları Genel Müdürlüğüne resmi bir yazı yazacaklarının da altını çizen Başkan Özcan, gerekli ücreti ödeyebileceklerini kaydetti. Özcan;

“Karayolları Genel Müdürlüğü’ne bir resmi yazı yazacağız. Bu iki tünelin bize kiralanmasını talep edeceğiz. Biz burada patates depolayacağız.  Diğer tarımsal ürünleri depolayacağız. Hatta mantar üretimine geçeceğiz. Bizim talebimiz bu. Sayın Erdoğan yıllarca bize “patates kafa zihniyeti” dedi. Evet, ben patates kafalı zihniyete sahibim. Çünkü ben köylüden yanayım, üretenden yanayım. O yüzden şu CHP zihniyetini bir görsünler istiyorum, ne yapacak bu zihniyet. Bu patates kafaları nasıl bir öngörüsü olabilir? Bu konuda da bize fırsat versinler, bedava da istemiyoruz. Karayollarının takdir edeceği ücreti ödemeye hazırız. Köylümüzden de ya hiç para almayacağız ya da çok sembolik bir ücret talep edeceğiz. Bu tamamen halkın yararınadır” ifadelerini kullandı.

AK PARTİ MİLLETVEKİLLERİNE SESLENDİ

Başkan Özcan, konuya ilişkin AK  parti milletvekillerine de seslenerek, tünellere ilişkin cumhurbaşkanı Erdoğan’a doğru bilgi verilmesini talep etti. Özcan; “AK Parti milletvekillerine ve il başkanına sesleniyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız, bizim talep ettiğimiz tünellerin bu tüneller olduğunu bilmiyor. Lütfen doğrusunu anlatın. Burada kamu adına yapılmış, halkın parası ile yapılmış ama atıl durumda çürümeye terkedilmiş bu iki tane tüneli biz istiyoruz. Halkın yararına kullanmak için istiyoruz. Ticari bir düşüncemiz yok. Sadece üreticiye katkı vermek istiyoruz. Üreticinin ürünü, köylünün ürünü para etsin istiyoruz, derdimiz bu” dedi.

“BOLU'DAKİ ÜRETİCİNİN ÜRÜNÜ PARA ETSİN”

Atıl duran tünellerin, soğuk hava deposu olarak kullanılabileceğini söyleyen Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan;  “Burası doğal bir soğuk hava deposu. Dolayısıyla çok fazla enerji harcamadan, burada ürünler tazeliğini koruyabilecek. Benim çocukluğumda, biz köyümüzde patates üretirdik. Depo olmadığı için toprağa derin bir çukur kazardık. Patatesi orda depolardık, üzerini de kapatırdık. O bile soğuk hava deposu vazifesi görüyor ki buranın şartları buna çok uygun. O yüzden verin bize burayı. Bolulular adına talep ediyorum. Verin bize burayı bir örnek olsun.  Bolu'daki üreticinin ürünü para etsin, cebi para görsün, bizim derdimiz bu” diye konuştu.

“FİKİR BABASI ALAADDİN YILMAZ

Başkan Özcan, Tünellerin soğuk hava deposu yapılması düşüncesinin fikir babasının Bolu Belediyesi Eski Başkanı Alaaddin Yılmaz olduğuna dikkat çekerek; “Ben TBMM’de bunu anlatmıştım. “Bu fikrin fikir babası AK Parti'nin kurucu il başkanı ve şu anki belediye başkanınız” dedim. Ama Alaaddin Bey'in siyaset yaptığı dönemdeki en makul, en parlak fikri de buydu. Ben bunun kadar mantıklı, ayakları yere basan bir fikir kendisinden duymadım. Sonra bunu biz sahiplendik. Yapalım, yapılsın ancak maalesef AK Partili siyasetçi arkadaşlarımız, sadece bu milletvekilleri değil bundan önceki milletvekilleri, sayın cumhurbaşkanına bizim istediğimiz yeri sanki mevcut tünelmiş gibi anlattıkları için biz yıllarca meydanlarda hakaret işittik. “Patates kafalılar, İşte bunların zihniyeti böyle” dedi. Her şeyi söyledi ama bugün ne kadar haklı olduğumuz ortada. O yüzden bu çok büyük bir yalandı. İşte bu yalanın kendi gözleri ile kamuoyu, Bolulular, Türkiye'deki vatandaşlarımız görsün. Sayın Cumhurbaşkanımız görsün diye sizi buraya davet ettim” şeklinde konuştu.

“GÜÇLENDİRİLMEYE İHTİYACI VARSA ÜSTLENMEYE HAZIRIZ”

“Tüneller uzun süredir bakımsız kaldığı için tabanında su var” diyen Başkan Özcan; “Tabii bu tüneller uzun süredir bakımsız kaldığı için tabanında su var. Biz o suyu deşarj etmeyi, tabanını güçlendirmeyi, hatta tünelin bizatihi tek tek olarak güçlendirilmesinde fayda var denirse bunu dahi üstleniyoruz. Biz Bolu Belediyesi olarak bunu yapamayacak bir belediye değiliz. İşte bunun gibi bir tüneli 3700 metrelik Karadere Tüneli’nin betonlamasını yapıyoruz tünel kalıp sistemiyle. O yüzden hani güçlendirmeye ihtiyacı var denirse biz bunu da üstlenmeye hazırız” ifadelerini kullandı.

 

Editör: TE Bilisim