Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, 2021 yılı için belediyede kadrolu, sözleşmeli, taşeron işçiler arasında maaş eşitsizliklerini dengeleyerek yapılacak zam oranını açıkladı. Başkan Özcan, maaşlar ve ikramiyeler konusunda gecikme yaşanmadığının da altını çizerek; “Çalışanların alın teri kurumadan taleplerini yerine getirmeye gayret edeceğiz ama bir şartla. Çalışmayanla da yol yürümeyeceğiz” dedi.

Özel Haber: Aslı Akış

Milyonlarca çalışanın gözünün çevrili olduğu Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılarının ilk ayağı geçtiğimiz hafta yapıldı. Toplantıların ikincisi 15 Aralık'ta, üçüncüsü 22 Aralık'ta yapılacak. Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, 2021 yılı asgari ücrete %8 civarında bir zam yapılacağını tahmin ettiğini belirterek; “Ben bu sene asgari ücrete %8 civarında bir zam yapılacağını bununda 2 bin 324 Türk Lirasından, 2 bin 500 Türk Lirasına çıkacağını tahmin ediyorum” diye konuştu.

 “SİZ ÇALIŞIN, ALIN TERİNİZİN KARŞILIĞINI BEN VERECEĞİM”

Bolu Belediyesinde iki farklı işçi sendikanın işçileri olduğuna dikkat çekerek; Bizde iki çeşit işçi var. Kadrolu ve 696 sayılı KHK ile çalışan işçiler. Kadrolu işçilerle 2 yıllık sözleşmemizi imzalamıştık. Hemen kovid-19 öncesinde. Yüksek bir ücret zammı sözü vermiştim. ‘Siz çalışın, alın terinizin karşılığını ben vereceğim’ demiştim. Davullu, zurnalı toplu iş sözleşmemizi imzalamıştık. Bu 170 civarında kadrolu işçiyi kapsıyordu. Diğer taraftan 2 ayrı şirketimizde toplamda 800 kişiyle ilgili özel bir durum var. 696 sayılı KHK ile onlar kadrolu hale getirilmişlerdi. Ancak toplu iş sözleşmeleri yapılmamıştı. 2 yıl sonrasına bırakılmıştı” şeklinde konuştu.

“ÜCRET VE YEVMİYE FARKLIKLARI VAR”

Birçok belediyede bu yıl 17 Temmuz’dan itibaren toplu iş görüşmeleri başladığını dile getiren Başkan Özcan; “Ancak bizde başlamadı. Sebebi şu; burada yetkiyi Türk-İş’e bağlı Belediye İş Sendikası aldı. Ancak eski yetkili sendika Hak-İş bunu dava etti. Davayı kaybetti ancak Yargıtay’a temyize götürdüğü için şuanda Belediye-İş ile resmi olarak görüşmelere başlayamadık. Ancak bu süreçte biz onlara toplu iş sözleşmesi öncesinde ücret ve yevmiye farklıkları var bunların düzeltelim, ondan sonra da toplu iş sözleşmesinde oranı belirleriz dedik” ifadelerini kullandı.

“BİZİM ÜCRETİMİZ ASGARİ ÜCRETİN HAYLİ ÜSTÜNDE OLACAK”

Başkan Özcan, sendika temsilcileriyle yaptıkları görüşmeler sonucunda çalışanlara yapılan zamları tam anlamıyla netleşeceğini ifade ederek; “Bolu Belediyesinde önümüzdeki yıldan itibaren en düşük ücret 3250 TL ile 3300 TL arası olacak. Görüşmeler bu yönde devam ediyor. Birde orada üniversite mezunu, yüksekokul mezunu olanlar diye bir ayrım yoktu. Onlara da ek tazminatlarla düzeltme yapacağız. Bizim geldiğimizde asgari ücretle çalışan mimar vardı. Bu bir asgari ücret yarışı değil. Toplu iş sözleşmesi görüşmeleri olunca bizim ücretimiz asgari ücretin hayli üstünde olacak. Ben bunu başında da söylemiştim. Biz alın terinin karşılığını hemen vereceğiz” diye konuştu.

“MAAŞLAR VE İKRAMİYELER GEÇ YATMADI”

Göreve geldiği günden bu yana çalışanların alın terinin kurumadan taleplerini yerine getirmeye gayret ettiklerinin vurgulayan Başkan Özcan; “Yaklaşık 2 yıllık süreçte maaşlar ve ikramiyeler bir gün bile geç yatmadı. Bundan sonra da çalışanların alın teri kurumadan taleplerini yerine getirmeye gayret edeceğiz ama bir şartla. Çalışmayanla da yol yürümeyeceğiz. Bolu halkının paralarıyla sizlere ücret ödüyorum. Bu dünyada hesabını verebilirim ama öbür dünyada hesabını veremem dedim” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim