Tokyo 2020 Olimpiyatları’nın Türkiye açısından en dikkat çekici gelişmesi, geçmişte hiç madalya kazanılamayan branşlarda madalyaların gelmesi oldu. Bunlar içerisinde en önemlilerden biri şüphesiz, cimnastikti. Ferhat Arıcan’ın üçüncülüğü, Türkiye’nin olimpiyatlar tarihinde bu dalda kazandığı ilk madalyayı getirdi.

Tokyo 2020 Olimpiyatları’nın Türkiye açısından en dikkat çekici gelişmesi, geçmişte hiç madalya kazanılamayan branşlarda madalyaların gelmesi, ülke sporunun yelpazesinin genişlemesiydi. Bunlar içerisinde en önemlilerden biri şüphesiz, cimnastikti.

Milli sporculardan sadece bir tanesi kürsüye çıkabilmesine karşın, bu derece ülkenin olimpiyat tarihine geçmeye yetti. Bu yüzden ‘altın gibi bir bronz’ şeklinde nitelendirilen Ferhat Arıcan’ın üçüncülüğü, Türkiye’nin olimpiyatlar tarihinde bu dalda kazandığı ilk madalyayı getirdi.

Erkekler artistik cimnastik paralel bar finalinde yarışan Arıcan, 15.633’lük derecesiyle bronz madalyayı boynuna taktı. Türkiye artistik cimnastikte erkeklerde İbrahim Çolak, Ferhat Arıcan, Ahmet Önder ve Adem Asil, kadınlarda ise Nazlı Savranbaşı ile temsil edilirken, finale çıkan sporcular da bir ilki başardı.

Daha önce olimpiyat finali olmayan Türk cimnastiği açısından 4 erkek sporcunun toplamda 7 final müsabakasına çıkması önemli bir ilerleme meydana getirdi. Bir de buna Ferhat Arıcan’ın kürsü görmesi eklenince, cimnastikte bugüne kadar gerçekleşmemiş bir olimpiyat oyunları geride kalmış oldu.

Cimnastikteki gelişmede antrenörler ve sporcuların yanı sıra en önemli pay sahibi federasyon olarak öne çıkıyor. Suat Çelen’in 2012’de Türkiye Cimnastik Federasyonu seçilmesiyle, bu spordaki yükselişin paralellik göstermesi dikkat çekiyor. Türk cimnastiğinde sürekliliği sağlamayı ana hedef olarak belirleyen Çelen, ‘Benim hayallerim, sporcu kardeşlerimin gerçekleri olsun’ mottosuyla çıktığı yolda, sporun içinden gelen bir yönetim ve idareci kadrosu ile birlikte projeler geliştirdi. Onun döneminde cimnastikte faal il sayısı 23’ten 81’e çıkarken, sporcu sayısı 1200’lerden 120 bini de aşan rakamlara tırmandı.

Başkan Suat Çelen’in hayalleri cimnastik gerçekleri

Sporun tabana yayılmasının zamanla uluslararası başarıları da beraberinde getireceğini düşünen Suat Çelen, Dünya ve Avrupa Şampiyonalarında kazanılan madalyalarla birlikte bu yolun açıldığını ifade ediyor.

Tokyo’da edinilen tecrübelerin 2024 Paris Olimpiyat Oyunları öncesinde büyük bir avantaj olacağını söyleyen deneyimli yönetici, şimdi gözünü sıradaki olimpiyatlara dikti.

Editör: TE Bilisim