Bolu İl Sağlık Müdürlüğü Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Birimi Diyetisyeni Merve Açar, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde Kurban etlerinin tüketilmesi, pişirilmesi ve saklamasına yönelik uyarılarda bulundu. Açar, “Bayram sabahı hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalı, etlerin pişirilmesinde haşlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli ve kırban etleri birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kâğıda sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında ya da derin dondurucuda saklanmalıdır” dedi.

Haber: ASLI AKIŞ

Bolu İl Sağlık Müdürlüğü Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Birimi Diyetisyeni Merve Açar, Kurban Bayramına 1 gün kala, vatandaşlara önemli tavsiyelerde bulunarak; “4 gün sürecek Kurban Bayramı’nda et tüketim miktarı çok fazla artmaktadır. Et, aslında çok kaliteli bir protein kaynağıdır aynı zamanda demir, çinko, B12 ve B6 vitaminleri tarafından zengindir. Yalnız, kolesterol ve doymuş yağ içeriği sebebiyle tüketirken dikkat etmemiz gereken bir besindir. Kolesterol hastaları, kalp damar şikayetleri olan bireyler için sıkıntı oluşturmaktadır. Kurban Bayramı’nın etkisini ilerde de yaşamamak için Kurban Bayramı’nı hafif beslenme tarzıyla geçiştirmek gerekiyor” dedi.

“KAHVALTI İLE GÜNE BAŞLANMALI”

Kurban bayramında güne hafif bir kahvaltı ile başlanılması gerektiğini belirten Diyetisyen Merve Açar, Özellikle kurban kesimine gitmeden önce kahvaltı yapmak önemli. Eğer gün içerisinde et tüketeceksek, kahvaltıda sucuk ve yumurta gibi yağlı yiyeceklerden uzak duralım. Gün içerisinde tatlı tüketimi olacaksa, kahvaltıda reçel, bal tüketmeyelim. Beyaz peynir, zeytin, domates, salatalık ve bol yeşillikten oluşan bir salata tabağı ile kahvaltımızı geçirebiliriz” diye konuştu.

“ŞERBETLİ DEĞİL, SÜTLÜ TATLILAR”

Merve Açar, bayramda misafirlere yapılacak ikramlar ile ilgili dikkat edilmesi gerekenler hakkında da bilgiler vererek “su tüketimi önemli” dedi. Açar; “Bayramda gelen misafirlerimize yaptığımız ikramlara biraz dikkat etmemiz gerekiyor. Şerbetli tatlılar yerine, küçük porsiyonlar halinde sütlü tatlılar tercih edebiliriz. Kuruyemiş ve kuru meyvelerden oluşan bir ikram tabağı oluşturabiliriz. İçecek olarak asitli ve şekerli içecekler yerine, kendi hazırladığımız az şekerli bir limonata, komposto ve hoşaf suları olabilir. Ya da imkanımız varsa kendimiz meyve suyu sıkabiliriz.

“GÜNDE EN AZ 2-2,5 LİTRE SU TÜKETMELİYİZ”

Su tüketimi, her zaman olduğu gibi Kurban Bayramı’nda da en az 2 litre olmalıdır. Eğer su içme alışkanlığımız yoksa yanımızda su şişesi taşıyabilir ya da gözümüzün önünde bulundurabiliriz. Günde en az 2-2,5 litre su tüketmeliyiz.

HASTALAR BAYRAMDA NELERE DİKKAT ETMELİ

Kalp, damar sıkıntıları olanlar, diyabet, tansiyon, kolesterol hastalarının Kurban Bayramı’nda biraz daha dikkat etmeleri gerekiyor. Etleri tüketirken daha çok haşlanmış ya da ızgara olanları tercih etmeliler. Son olarak diyetlerine bayramda da devam etmeliler”  ifadelerini kullandı.

“KURBAN ETLERİNİN KENDİ YAĞINDA PİŞİRİLMELİ”

Merve Açar, kurban etinin saklanma koşulları ve pişirme yöntemlerine dikkat çekerek; “Et pişirirken ızgara ve haşlama usullerini tercih edelim. Yüksek sıcaklıkta kavurma ve kızartma işlemlerinden uzak durmamız gerekiyor. Etin pişirilmesindeki sen sağlıklı yöntem, sebzelerle birlikte pişirilmesidir. Ya da eti pişirdikten sonra yanında sebzeler ile beraber tüketmek önemlidir. Eğer ızgara usulü ile pişireceksek, etin ateşe olan yakınlığını ayarlayarak kömürleşme olayını engellememiz gerekiyor. Et pişirilirken kendi yağı ile pişirilmelidir. Üzerine yağ ilave edilmemelidir.

“ETLERİN SAKLANMASI KADAR ÇÖZDÜRÜLMESİ DE ÖNEMLİ”

Etin saklanması çok önemli bir konu. Kurban kesildikten sonra etlerin buzdolabında 24 saat dinlendirilmesi gerekir. Dinlendirme işleminden sonra, küçük porsiyonlar haline getirilmeli ve dinlendirildikten sonra poşetlenmelidir. Poşetlenen etleri buzlukta -1 derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda -18 derecede saklayacaksak biraz daha uzun süre bırakabiliriz. Etleri çözdürme işlemi gerçekleşirken buzdolabı kısmında çözdürülmelidir. Oda sıcaklığında ya da doğrudan güneş ısısına maruz bırakılmamalıdır.

“HİJYEN KURALLARI UNUTULMAMALI”

Etin hazırlanması, saklanması ve pişirilmesi yöntemlerinin hepsinde hijyen kuralları kesinlikle unutulmamalıdır. Özellikle kullandığımız kesme tahtaları ve bıçakları yalnızca etler için kullanmalı, sebze ya da diğer yiyeceklerden ayrı tutulmalıdır” şeklinde konuştu.

“SAĞLIKLI VE HUZURLU BAYRAMLAR DİLERİM”

Diyetisyen Merve Açar son olarak herkesin bayramını kutlayarak; “Bayram boyunca yeterli ve dengeli beslenme kurallarını unutmayarak, herkese sağlıklı ve huzurlu bayramlar dilerim” dedi.

 

Editör: TE Bilisim