Özel Çağsu Hastanesi Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Uzman Dr. Ali İhsan Kadıoğlu, bel ve boyun ağrılarının oluşma nedenleri ile tanı ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler verdi. Kadıoğlu, genellikle uygun olmayan durus(postür) bel ağrısına sebep olduğunu belirtti.

Haber: Aslı Akış

Bel ve boyun ağrıları toplumda en sık karşılaşılan ve iş gücü kaybına neden olan hastalıklardır. Kas spazmları, eklem kireçlenmeleri (dejenerasyonu), kemik erimesi, fıtıklar, romatizmal hastalıklar ve daha bir çok hastalık bel ve boyun ağrısı olarak ortaya çıkabilmektedir. Fizik tedavi yöntemleri, egzersiz programları, enjeksiyon uygulamaları gibi tedavi yöntemleriyle bir çok basit bel ağrısından bir kanserin metastazını yakalama imkânı bulduklarını kaydeden Özel Çağsu Hastanesi Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Uzman Dr. Ali İhsan Kadıoğlu tanı tedavinin önemine değindi.

“HAREKETSİZLİK VE KASLARIN GÜÇSÜZLÜĞÜ AĞRIYI TETİKLİYOR”

Özel Çağsu Hastanesi Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Uzman Dr. Ali İhsan Kadıoğlu, bel boyun ağrıları şikâyetlerinin çalışma koşullarının ergonomik koşullarının iyi sağlanamaması nedeniyle sıkça karşılaştıklarına dikkat çekerek; “Hemen hemen her insan hayatı boyunca bir iki kez bel ve boyun ağrısı yaşıyor. Masa başı işleri, telefon ile uğraşılan vakit göz önüne alındığında bu sıklığın daha da artığını söyleyebiliriz. Bel ağrısı özellikle hareketsizliğin günümüzde etkilediği bir sürecin sonucunda daha sık karşımıza gelmekte, yapılan işle bire bir ilişkisi olsa da hastalığın daha çok yanlış kullanım pozisyonlarının üzerine gitmesiyle, genel olarak da hareketsiz kalmasıyla ilgili kaslarının yeterince güçlü olmamasıyla ilişkili olduğunu görüyoruz. Boyun ağrısı da keza daha çok çalışma ortamının tetiklediği süreç sonucunda oluşuyor.  Ergonomik koşulların özellikle uygun olmadığı, uzun çalışma saatlerinin aynı pozisyonda uzun saat geçirmenin, yanlış pozisyonda uzun saat geçirmenin sonucunda oluşuyor açıkçası.” dedi.

“BOYUN AĞRILARI FARKLI SEMPTOMLARA YOL AÇABİLİYOR”

Ali İhsan Kadıoğlu, bel ve boyun ağrılarının kökeninde özellikle omurganın birleşim bozukluğu ve benzeri durumlar ya da kalıtsal kaymaların tetiklediği süreçler olduğunu belirterek; “Bu sık gördüğümüz durumlar değil, daha çok aşırı ve yanlış kullanımların tetiklediği problemler yüzünden görüyoruz. Bazen omurganın birleşim bozuklukları da olabiliyor. Bir kaç omurganın birleştiği fonksiyon bozukluklarının direkt olarak postür (duruş) bozukluğunun tetiklediği boyun ağrıları, keza farklı semptomlara da yol açabiliyor açıkçası.” diye konuştu.

DURUŞ BOZUKLUKLARININ VÜCUTTAKİ ETKİLERİNE DİKKAT!

Bel ağrılarını genel olarak genç popülasyon, özellikle de ağır işlerde uğraşan kişilerde rastlandığına işaret eden Kadıoğlu; “Uzun yol ve otobüs şoförlerinde de sık gördüğümüz bir problem. Sadece ağır iş tetiklemiyor. Özellikle uzun süre oturmanın da tetiklediği biliniyor. Keza disk içine binen yükün oturmada neredeyse ayaktakinin bir buçuk, iki katına çıktığını, özellikle masa başında biraz da öne eğilerek çalışıyorsa insanın, daha da fazla olduğunu söyleyebiliriz. Boyun ağrısı da keza direkt olarak çalışma ortamının tetiklediği bir süreç özellikle bilgisayar telefonla vakit geçirmenin direkt tetiklediği bir durum. Yanlış pozisyon da kalmayla ilgili, zaman içerisinde diskler yıprana yıprana, bir süre sonra o kendi olması gereken dolgunluğu ve kompresyon etkisini kaybettiği için bir süre sonra, artık disk içi yırtıklarla beraber yavaş yavaş fıtık oluşumlarına, beraberinde ilerlediği süreçte bunların tetiklediği kireçlenmelerin oluşturduğu kanal darlıklarının giden bir süreç aslında.” ifadelerini kullandı.

 

“MR TANI KOYMADA YOL GÖSTERİCİ”

Tedavi sürecine ilişkin değerlendirmede bulunan Uzman Dr. Kadıoğlu, “Sık tekrarlayan zedelenmeler sonucunda disk yıpranıyor belli bir miktar. Sonrasında ani tetikleyen bir hareket sonucunda diskin etrafındaki kılıfı, diski yerinde tutan, kanala taşmasını engelleyen bağın yırtılmasıyla beraber fıtık dediğimiz, o bacağa inen ağrının da eşlik ettiği bir süreç oluşabiliyor. Keza 3’te 1’inde çok fazla bacak ağrısı gözükmeyebilir, 3’te 1’inde çok fazla bel ağrısı da gözükmeyebilir. Ama diskin yırtılmasıyla belde tipik semptomları, tipik muayene bulgularıyla tanı koyuyoruz. MR bizim için tanı koymada, yerini belirlemede, gerektiğinde cerrahiye yönlendirip yönlendirmememizde direkt bir yol gösterici oluyor. Tedavide biz genel fizik tedavi yöntemlerinden ziyade ekstra tedaviler uyguluyoruz,  egzersiz değişilmez bir parçası. Hastanın hayatına dokunmadığınız sürece, bel hareketlerini kısıtlayıp düzgün onu yönlendirip hayatına bir şekil vermediğiniz sürece tekrar edecektir bu süreç çünkü hasta bir kez ameliyat olduktan sonra birkaç kez daha ameliyat olmak zorunda kalan hastalar oldu.” şeklinde konuştu.

“EGZERSİZ ÖNEMLİ”

Tedavinin gidişatında egzersizin önemine değinen Dr. Kadıoğlu, “Burada eğitim çok önemli, egzersiz çok önemli.  Tedavinin gidişatını belirleyen asıl etkenler bunlar açıkçası. Tedavimiz 4-6 haftalık çekme tedavisiyle, elektronik terapi. Gerektiğin de cerrahide de işin içine girebiliyoruz, gerektiğinde enjoksiyon tedavilerimizi yapabiliyoruz. Fizik tedavinin dediğimiz gibi ajanlarını kullanıyoruz burada. İlaç tedavisi de eklediğimiz hastalar oluyor. Hastanın hayatında bir yerde dokunmazsanız, ilerideki dönemlere çünkü biz hastayı fıtık döneminde de görüyoruz, kireçlenme döneminde de görüyoruz, keza kanal darlığı olup yürümenin bozulduğu dönemde de görüyoruz. O yüzden bu süreçleri göze alıp, her hastaya hastanın durumuna göre aslında tedavi veriyoruz” dedi.

“BEL AĞRISININ FARKLI NEDENLERİ OLABİLİR”

Bel ağrısının farklı nedenleri olabileceğini belirterek, işin uzmanlarına görünmek gerektiğine vurgulayan Kadıoğlu; “Öncelikle işin uzmanı olan kişilerle irtibata geçmek gerekiyor. Her bel ağrısı bir bel fıtığı değil, bunu her zaman göz önünde bulundurmak lazım. Bir sürü nedeni var, şurada durmadan ben size yarım saat bir sürü neden sayabilirim bel ağrısı yapan. Hastalık yok, hasta var. Kişiye göre değerlendirmek lazım. Tedaviyi de kişiye göre değerlendirmek gerekiyor. Biz de bazen sadece fizik tedavi uyguluyoruz, bazen sadece ilaç veriyoruz, bazen sadece egzersiz, bazen hepsini beraber uyguluyoruz. Kişiyi uzmanın görmesi gerekiyor. Çünkü çok basit bir bel ağrısından biz kanserin metastazın da yakalama imkânımız oluyor. Bazen küçücük bir fıtıkta olmuş olabiliyor. Ya da küçük bir zorlanma, aşırı kullanma öyküsü de işin altından çıkabiliyor. Bu yüzden böyle bir problem olduğunda kişinin işin uzmanlarıyla iletişime geçmek aslında en sağlıklısı. Bel boyun ağrılarında her zaman akılda tutulması gereken şey şu aslında. Tek neden fıtıkmış gibi gözüküyorsa da bizim belde de boyunda da bu yüzde 5-7’lik kısmı geçmiyor. Bir sürü farklı nedeni var. O yüzden her şeyi fıtık olarak görmeden, tedavisini farklı şekilde olduğunu bilerek ve burada hemen hemen her tedaviyi de uygulayabiliyoruz. Kişiden kişiye bu işin değiştiğini sadece, yapılan iş değil, egzersizle, kişini hayatındaki bir sürü kavrama bağlı olduğunu görmek lazım.” İfadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim