Bolu İl Genel Meclisi’nde sokağa bırakılan hayvanlar hakkında konuşan il genel meclisi CHP grup başkanvekili Erhan Beykoz, “Köpekler aç kaldıkları zaman ciddi anlamda acımasız oluyorlar. Başıboş hayvanların rehabilite edilmesi, evcilleştirilmesi ya da kısırlaştırılmasıyla ilgili herhangi bir sonuca ulaşılamadı” dedi.

HABER: Aslı Akış

Birçok aile çocukları istediği için ya da bir anlık heves sonucunda kedi ya da köpek sahipleniyor, satın alıyor. İlerleyen zamanlarda hayvana gerekli ilgili gösteremeyen veyahut da sıkılan kişiler, bu canlıları uzak bölgelerdeki yerleşim yerlerinin yakınlarına terk ediyor. Konuyla ilgili Bolu İl Genel Meclisi’nde de bir gündem maddesi görüşüldü. Yaşar Yüceer başkanlığında gerçekleşen görüşmelerde söz alan İl Genel Meclisi CHP Grup Başkanvekili Erhan Beykoz, daha önce bu konu hakkında yaptığı girişimlere değindi.

“BUGÜNE KADAR BİR TEK ADIM ATILMADI”

Sahiplenilen ve daha sonra bakılamadığı için köylerin yakınına bırakılan hayvanlar hakkında yaptığı çalışmaların sonuçsuz kaldığını, konuyla ilgili hiçbir adım atılmadığını vurgulayan İl Genel Meclisi CHP Grup Başkanvekili Erhan Beykoz, “Burada çok önemli bir konu var. Köylerde ciddi anlamda köpekler var. Bu köpeklerinde geçtiğimiz mecliste konuştuğumuz gibi köpekleri getirip bazı illerden de bizim köy sınırlarımıza, köylerimizin içine bırakıyorlar. Bırakılan köpekler aç kaldıkları zaman köylünün hayvanlarını ve hatta köy içlerine girecek kadar da ciddi anlamda acımasız oluyorlar. Bu anlamda ben daha evvel Vali Bey den önce bu işin asıl muhatabı olan milli parklar müdürü ile görüştüm. Serpil hanımla görüştükten sonra 2B’den çıkma yerlerle ilgili sunum hazırladım. Bakanlığa gönderilerek hayvanların doğal yaşamları içinde barındırabileceğimizi bunlara hizmet verebileceğimizi gündeme getirdik. Daha sonrasında Vali Bey ile bu konuyu görüştükten sonra Vali Bey’de Serpil hanımı arayarak talimat verdi. Fakat bugüne kadar bir tek adım atılmadı. Ne proje hazırlandı, ne genel müdürlüğe gidildi. Başıboş hayvanların rehabilite edilmesi, evcilleştirilmesi ya da kısırlaştırılmasıyla ilgili herhangi bir sonuca ulaşılamadı. Milli Parklar Müdürlüğü asıl bu konunun muhatabı olan illerde Belediyeler olduğu kadar köylerimizde de 487 köyümüzde de Milli Parklar İl Müdürlüğüdür. Ama Milli Parklar İl Müdürlüğü yıllardır doğa harikası olan Bolu’dan milyonlarca lira parayı alıp genel merkeze göndermekte Bolu’ya tek bir çivi dahi çakılamamaktadır.

“ÖZEL İDARE’YE İHANET ETTİĞİNİZİ DÜŞÜNÜYORUM”

Beykoz, Nisan ayında gerçekleşen meclis toplantısında verdikleri Abant’taki işletmelerin tekrar il özel idaresine verilmesi önergesini de hatırlatarak; “Geçtiğimiz mecliste verdiğimiz önergede de Abant’taki işletmelerin tekrar Özel İdare bünyesine dönüştürülmesi açısından gerekli çalışmanın yapılmasıyla ilgili. Önergemiz kabul edilmedi. Bütün verdiğimiz önergeler gibi. Fakat arkasından ne oldu Abant’ta yapılan ihale maalesef Milli Parklar tarafından yapılarak, Milli Parklara bu paranın gideceği gündeme geldi. Şimdi aldığım haber yapılan ihalenin iptal edileceği ama bu iş artık ok yaydan çıktı. Oradan bize senede 250 Bin Türk Lirası gibi bir para geliyor. Bu parayla bu köpeklerin tamamı rehabilite edilebilirdi. Bizim verdiğimiz önergemizi gündeme almayarak bu işi çözeceğini söyleyenlere sadece Özel İdare’ye ihanet ettiğinizi düşünüyorum. Ekonomik olarak, tüm meclis olarak. Burada bizim önergemizin gündem alınmayıp, bu paranın Milli Parklara gitmesi, Bolu’ya yapılacak birçok yatırımında köylere yapılacak bir çok yatırımında heba edildiğini karar vermiş durumdayım. Bize oradan her yıl ciddi anlamda bir para geliyor” diye konuştu.

“ÖYLE BİR TABLO ÇİZİYORSUN Kİ…”

İl Genel Meclis Başkanı Yaşar Yüceer, Erhan Beykoz’un gündem maddesi ile ilgili açıklamasına cevap vererek;  “Öyle bir tablo çiziyorsun ki, sanki hiçbir şey yapılmıyormuş gibi.  Bütün çalışmalar, bütün hizmetler ve bütün takipler yapılıyor ama her şey her istediğin gibi olmuyor. Özellikle bu bakıma muhtaç sokak hayvanları ile ilgili komisyonumuzun yaptığı çalışması için ben komisyonumuza teşekkür ederim. Tespitleri doğru. Bütün ilgili kamu ve kuruluşları, belediye ve özel idare ortak bir program yapması gerekir çünkü Bolu’nun ortak sorunu. Özelliklede kümes hayvanları noktasında onlarla da ilgili olduğu için bazı alanlarda bazı bölgelerde gerçekten ciddi anlamda kümeleşmeler var. Bu ciddi bir sorun. İnşallah komisyonumuzun verecekleri raporlar çerçevesinde önümüzdeki süreçlerde bir çözüm buluruz diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“VURUP GEÇTİNİZ, BÖYLE BİR DÜNYA YOK”

Yaşar Yüceer, Erhan Beykoz’un konuyu ihanet noktasına getirdiğine işaret ederek sözlerine tepki gösterdi. Yüceer;  “Erhan Bey yine konuyu ihanet noktasına getirdi. Her zaman olduğu gibi. Sanki TBMM’sinde tüm sorunların muhatabı biziz ve hiçbir şey yapılmıyormuş gibi gayet güzel bir şekilde ihanet olarak her tarafa vurdum geçtim. Böyle bir dünya yok. Böyle bir meclisin, böyle bir durumu böyle bir kuralı yok. Yine her zaman olduğu üzere her türlü konuya girip, sanki hiçbir şey yapılmıyormuş gibi vurup geçtiniz. Böyle bir dünya yok” dedi.

Editör: TE Bilisim