Aşı olmayan işçilerden her hafta düzenli PCR testi isteneceği duyuruldu. Konuyla ilgili gündeme düşen son gelişmeyle aşı olmayan ve düzenli PCR testi vermeyen işçilere ağır yaptırımlar uygulanacağı iddia edildi.

Haber: Oğuzhan Eke

Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın yazısına göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından işçilere yönelik 81 il valiliğine gönderilen genel yazıyla ilgili dikkat çeken bir sonuç ortaya çıktı. Bakanlık genelgesine göre aşı olmamış işçilerin düzenli PCR testi vermesi ve test sonuçlarının kayıt altında tutulması gerektiği belirtildi. Bakanlığın bu yazısı üzerine “genelge ile işçiye yaptırım uygulanıp uygulanamayacağı” tartışmaları başladı.

Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu, COVID – 19’a karşı en etkili önlem olarak a aşılarını tamamlamayanların da olası bir hastalık durumunda işyerinde çalışan diğer kişilere virüs bulaştırmasını önlemek için PCR testi yapılması gerektiğini belirtiyor. Kanun işvereni işyerinde bu önlemleri almakla, işçileri de önlemlere uymakla yükümlü kılıyor.

YAPTIRMI VAR MI?

İş hukuku uzmanları, işyerlerinde zorunlu aşı veya PCR testi uygulamasının yasal dayanağını İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile 4857 Sayılı İş Kanunu’nun oluşturduğu, işverenin, tedbirlere uymayan işçiyi “geçerli fesih” yaparak tazminatını ödemek suretiyle işten çıkartabileceği konusunda hemfikir.

Bazı uzmanlar, aşısını tamamlamamış işçinin işyerinde diğer çalışanlara virüs bulaştırması halinde işverenin haklı fesih yaparak, “kıdem tazminatı ödemeden” de işten çıkartabileceğini savunuyor. Hatta daha da ileri giderek, bu işçi yüzünden işyerinde karantina tedbirleri uygulanması halinde iş kaybı ortaya çıkacağı için, “işçiden tazminat talep etme hakkı” doğacağını da iddia ediyorlar.

Öte yandan PCR testinin ücretli hale gelmesi durumunda maliyetin işverence karşılanması gerekir.

 

Editör: TE Bilisim