Bolu Orman Bölge Müdürü Şaban Bıyıklı, Bolu’da son günlerde ormanlık alanda yapılan yoğun ağaç kesimi görüntülerinin gündeme gelmesiyle ilgili konuştu. Bıyıklı; “Vatandaşlarımız çoğu bu gençleştirme çalışmalarını anlayamadığı için çok fazla ağaç kesiliyor ve bununla ilgili ormanlar katlediliyor gibi eleştirilere maruz kalıyoruz. Bu bir teknik zorunluluktur” dedi.

Haber: Aslı Akış

Bolu’da Ormanlar katlediliyor, üzerinde rakam olmayan ağaçlar kesiliyor, ormanlarda kesilen ağaçlar kabukları ile götürülüyor iddiaları üzerine il koordinasyon toplantısında açıklamalarda bulundu. Özellikle orman köylüsü vatandaşlar tarafından Bolu’da ağaç kıyımı yapıldığı iddia edilmesiyle ilgili kamuoyunda ve sosyal medyadaki tepkilere değindi.

OGM TARAFINDAN DENETLENİYOR”

Bolu Orman Bölge Müdürü Şaban Bıyıklı, Orman Teşkilatının, Türkiye'de olduğu gibi dünyada da planlı işletilen bir kuruluş olmasına dikkat çekerek;  “Bizim teşkilatımızda 1970'li yıllardan bu tarafa Bolu'nun il sınırları içerisindeki her metrekaresi bir plan dahilinde işletilmektedir. Bu işletilen planlar sadece bizler tarafından değil, bulunduğumuz yerdeki teknik elemanlarımız tarafından değil, Orman Genel Müdürlüğü tarafından zaman zaman denetlenmekte ve özellikle Bolu ormancılığı 2013 yılından bu tarafa uluslararası sertifikasyon dediğimiz FSC yönetim sertifikası kapsamında bir sertifikaya tabi. Bununla birlikte her yıl uluslararası bağımsız denetçiler tarafından bunlar denetlenmektedir” şeklinde konuştu.

“BU BİR TEKNİK ZORUNLULUKTUR”

Bıyıklı, yapılan eleştirilerin bilimsel bir nedene dayanmadığını, ağaç kesiminin ormanlarda gençleştirme amaçlı yapıldığını söyleyerek; “Bizim yapmış olduğumuz çalışmaların içerisinde tabii ki farklı metotlarla ormancılık işletiliyor. Bu işletilen ormancılığın her biri bakım çalışması değildir. Belli alanları yaşlandıysa, ormanların sürekli yaşını gençleştirme çalışmalarımız oluyor. Bu gençleştirme çalışmalarını vatandaşlarımız çoğu zaman anlayamadığı için çok fazla ağaç kesiliyor ve bununla ilgili ormanlar katlediliyor gibi eleştirilere maruz kalıyoruz. Bu bir teknik zorunluluktur” diye konuştu.

“AĞAÇLARIN DA BİR ÖMRÜ VAR, BİR YAŞI VAR”

Genç, dinamik ve sürdürülebilir bir ormancı nesli yaptıkları çalışmaların yanlış anlaşıldığına  işaret eden Şaban Bıyıklı; “Bolu da ki doğayla ilgili ne yapılmışsa Bolu teşkilatı tarafından yapılmıştır. Yedigöller’de bizim kesim sahamızdır ve ormanımızdır. Abant’ta, gölcükte bir kesim sahasıydı. Orman teşkilatında yapılan çalışmalarla buradaki rekrasyon değeri olanlar bu şekilde. Suyu olan alanlarımız hidrolojik fonkisyon dediğimiz bu anlamda işletilmektedir. Üretim fonksiyonundaki ormanlarımız üretim amaçlı işletilmektedir. İnsan gibi hayvanlar gibi mutlaka ağaçların bir ömrü var bir yaşı var. Bizlerde bu bilim dalında yetiştiğimiz için bu bilim dalında yetişen insanların tamamı bunu bilir ve bizim ağaçlarımızı özellikle Bolu’nun patikasında bulunan sarıçam ve göknar ağaçları ortalama 140 160 yaşları artık ileri yaş dediğimiz tohum tutamaz yaşları son yıllardır. Bu yaşa gelmiş ölçülmüş sahalarda mutlaka gençleştirmeye alınması gerekiyor. Gençleştirmeye alınmadığı takdirde oradaki ağaçlarımız sadece yaşlı fertler ve tohum tutamayan fertler olmak suretiyle ormanlarımızın tahrip olması ve çökmesi ile karşı karşıya kalıyoruz. Bu oluşmasın diye genç, dinamik ve sürdürülebilir bir ormancı nesli yaptığımız çalışmaları bazen sokak ağzıyla işte ormanları katlediyorlar gibi eleştiriler oluyor. Bu yapılan çalışmaların her biri bilimsel metotlara dayanıyor. Yaptığımız hiçbir çalışma plan haricinde değil bunu arz etmek istiyor” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim