Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Hastalıkları Anabilimdal Dalı Başkanı Yrd. Doç. Yusuf Öztürk, Cuma günü karnelerin alınmasıyla başlayacak yarıyıl tatili öncesinde velilere önemli görevler düştüğünü belirten açıklamalarda bulundu. Öztürk; “Mutlaka ailelerin birlikte aktivite yapması mutlaka çocuk ve aile ile birlikte bir takım etkinlikler eğlencenin olmasını öneriyorum” dedi.

AİBÜ Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Hastalıkları Anabilim Başkanı Öztürk Velilerin, çocuklarının başarı veya başarısızlıkları karşısında bağımsız olarak aile içi etkileşimi artıracak bir takım faaliyetlerde bulunarak zaman geçirmeleri gerektiğini kaydetti.

HABER: ASLI AKIŞ

“İYİ BİR DİNLENME ÖNERİYORUM”

Öztürk; dinlenme, eğlenme ve özellikle kitap okumaları yönünde de öğrencilere tavsiye de bulunarak; “Yarıyıl tatilini değerlendirirken ister genç, ister çocuk olsun yarıyıl ile ilgili güzel bir dinlenme tatili öneririm ben. Dinlenme tatilinden kastettiğim şey şu; bir yarıyıl boyunca çocukların çalıştıkları ki özellikle 8 ve 12’inci sınıflarda fazla görüyorum ben 7/24 çalışıyorlar 7 gün mutlaka çalışma temposunda gidiyorlar. Mutlaka belli bir süre dinlenmeye, belli bir süre eğlenmeye ve belli bir süre de ben açıkçası ödev ya da ders değil biraz da kitap okumayı öneriyorum. Başarı ya da başarısızlığından bağımsız olarak mutlaka ailelerin birlikte aktivite yapması mutlaka çocuk ve aile ile birlikte bir takım etkinlikler eğlencenin olmasını öneriyorum” dedi.

“ÖDÜLLENDİRMEKTE HERHANGİ SIKINTI YOK”

Yusuf Öztürk, Çocukların karnelerindeki başarının abartılmadan ödüllendirilmesi önerisinde bulundu. Öztürk; “Bir çocuğa bakarken sadece ders başarısı değil birçok başarı alanında sosyal anlamda arkadaşları ile iletişime, etkileşime, davranışlarına. Tabi ders başarısı da bunlardan birisi olduğu için ödüllendirmekte herhangi bir sakınca yok ancak bu ödüllendirmeyi yaparken de, ne aşırıya kaçacak şekilde ne de bu ödüllendirme çocuğu bağımlı hale getirecek şekilde olmamalı. Bir de tam tersi cezalandırma yani başarısızlık ta eşittir cezalandırılmalı yerine bu başarısızlığın sebeplerine odaklanmayı öneririm” diye konuştu.

“DERS BAŞARISINI ETKİLEYEN BİRÇOK FAKTÖR VAR”

Başarısızlığın nedenlerinin konuşularak çözüme ulaştırılması önerisinde bulunan Öztürk, öğrenme güçlüğü çeken çocuklar için velilerin öğretmenleri ile bilgi alışverişinde bulunmalarını tavsiye etti. Öztürk; “Mesela özellikle 1. ve 2.sınıfa başlayan çocuklarda dikkat sorunları özel öğrenme ile ilgili sorunlar bizim öğrenme bozukluğu (disleksi) diye halk arasında birçok kişinin tabir ettiği. Öğrenme güçlüğü belirtilerine bağlı okul başarısızlığı olabiliyor. Böyle bir durumda öğretmen ile birlikte bilgi alışverişinde olan aileler mutlaka bize bir müracaat etmelerinin öneriyorum. Çünkü ders başarısını etkileyen birçok faktör var. O yüzden bu faktörleri değerlendirip ona göre tavır sergilememiz gerekir” ifadelerini kullandı.

“ÇOCUKLARA ÖNERİM BOL BOL KİTAP OKUYUN”

Çocukların hem aileye hem de arkadaş çevresi ile edindiği sosyal ortamlara ihtiyacı olduğunun altını çizen Öztürk; “Yarıyıl tatilini şu şekilde yorumlamamak lazım yaklaşık 15 günlük bir süre. Bu süreyi çocukların daha çok çalışması, eksiklerini tamamlaması gibi tamamlamak yerine dinlenmesi ve mümkünse eğlenceli ve aile içi etkileşimi artıracak bir takım faaliyetler. Mesela, birçok ailede gözlemliyorum ben aile etkinlikler çok az oluyor. Baba işten yorgun geliyor, hafta sonu dinlenme ihtiyacı hissediyor. En azından yarıyılı bu açıdan bir şans olarak görüp ailelerin çocukları ile bol bol zaman geçirmelerini tavsiye ederim. Yarıyıl tatili eşittir ders çalışma değil mümkünse dinlenme, eğlenme ve bol bol kitap okuma. Çocuklara önerim de bol bol kitap okumaları. Tabi bazen eğiticiler çok ödev verdikleri ve buna yönelikte bu ödevlerin çocukları çok etkilediklerini de duyuyorum, biliyorum. Dolayısıyla ödevleri elinden geldiği kadarıyla ama bol bol kitap okumaları, dinlenmeleri ve eğlenmeleri konusunda ailelerin çocuklara yardımcı olmasını tavsiye ediyorum” şeklinde konuştu.

Son olarak tatil öncesinde gençlere ve çocuklara keyifli bir tatil geçirmelerini dileyen Öztürk; “Bütün gençlerin, çocukların yarıyıl tatilinin mutlu, huzurlu, keyifli geçmesini de dilerim. Umarım bütün gençler ve çocuklar aileleri ile ve kendi aralarında huzurlu, mutlu ve keyifli bir yarıyıl tatili geçirir” dedi.

Editör: TE Bilisim