İlimizin ticari ve turizm potansiyelini ortaya çıkarmak ve sektörlerde faaliyet gösteren üreticileri, firmaları kurum ve kuruluşları bir araya getirmek için ilk geçtiğimiz yıl düzenlenen Bolu Fuarının ikincisi düzenlenen törenle açıldı.

İzzet Baysal Şükran Günleri’nin ilk gününde açılan fuarın açılış törenine, İzzet Baysal Vakfı Başkanı Ahmet Baysal da katıldı. Bolu’nun babası İzzet Baysal’ın fuarlarla ilgili bir anısını da anlatan Ahmet Baysal, 50 yıl önce Baysal’ın bu tür fuarların Bolu’da da düzenlenmesini istediğini söyledi.

Haber: Mehmet Fatih Yalınız

Yaşamkent Mahallesi Kapalı Pazaryerinde düzenlenen açılış törenine, Ekonomi Bakan Yardımcısı Fattih Metin, Bolu Valisi Aydın Baruş, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, İzzet Baysal Vakfı Başkanı Ahmet Baysal, Ak Parti Bolu İl Başkanı Nurettin Doğanay, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Türker Ateş, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, iş adamları ve vatandaşlar katıldı.

11 – 14 Mayıs tarihleri arasında devam edecek fuarın açılışı Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Törende ilk konuşmayı yapan Bolu TSO Yönetim Kurulu Başkanı Türker Ateş, rakamlarla Bolu fuarını anlattı. Fuar organizasyonlarının potansiyel satıcı ve alıcıları bir araya getirdiğini söyleyen Ateş, “Türkiye’de fuar organizasyonları son yıllarda ciddi ivme kazanmıştır. Geçtiğimiz yıl TOBB izni ile 426 tane fuar gerçekleştirildi. 18 milyona yakın katılımcı bu fuarları ziyaret etti. TOBB istatistiklerine göre 7 yılda gerçekleştirilen fuar sayısı %15 artmıştır. Fuara katılan kişi sayısında da %30 artma vardır. 2016 yılına kadar, TOBB’un fuar istatistiklerine göre Bolu’muzun herhangi bir fuar organizasyonu yoktu. 2016 yılında ilk kez düzenlenen Bolu Fuarı ile fuar düzenlenen şehirler arasına dahil olduk. Fuarımız ilk kez yapılmasına karşın ilgi gördü. 70 firma katıldı geçen sene istatistiklerine göre 33 bin kişiyi ağırladık. Sonuçları ile katılımcı firmalar açısından verimli olduğunu, fuar sürecinde önemli bir ticaret gerçekleştiğini gördük. Bu, önümüzdeki yıllarda fuar düzenleme adına bizleri motive etmiştir. Geçtiğimiz yıl temmuz ayında düzenlenen fuarımızı bu yıl mayıs ayında gerçekleştiriyoruz. Bu tarihi belirlerken, fuara katılanların görüş ve önerilerini dikkate aldık. Özellikle tarım alanında yaz döneminin yoğunluğunu göz önünde bulundurarak tarihi öne çektik. Ayrıca şükran günlerine denk getirmek istedik. Bugün Bolu’muzun babası İzzet Baysal’a şükran günlerinin açılış gönündeyiz. Fuarımız ile şükran günlerinin açılışına farklı bir renk katmak istedik. İzzet Baysal Vakfı’mızın değerli başkanı ve mütevelli heyeti bizleri onurlandırmışlardır. Fuara iştirak eden tüm firmalarımıza fuarı düzenleme komitesinde bulunan başta valimiz olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlara katkılarından dolayı, belediye başkanımız ve ekibine, ilçe belediye başkanlarımıza çok teşekkür ediyorum. Hedefimiz fuarlarımızın başarı grafiğini arttırarak ilerletebilmektir.” dedi.

“Bolu artık fuarcılıkta sürekliliği sağlayacak bir il olacaktır”

Türker Ateş’in ardından konuşmasını yapan Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Bolu’nun artık fuarcılıkta sürekliliği sağlayacak bir il olacağını söyledi. Başkan Yılmaz şöyle konuştu; “Gençliğimizde ve çocukluğumuzda, hatta ilk belediye başkanı olduğum dönemlerde, Bolu Panayırı vardı. Bolu burada nefes alıyordu. Orası yeni bir proje kapsamı içinde oldu. Buralarda pek istemediler ve şu an artık mahyacılık kültürü kalktı. Fuarcılık başladı, ama biz bunu da değiştirme konusunda çok ciddi performansımız olmadı. Geçen sene Ticaret Sanayi Odamızın başkanının teklifi ile bu alanı bu şekilde değerlendirdik.

Şu an yeni bir gelişme daha oldu. Artık katılımcıların da teklifi ile İzzet Baysal’ı andığımız şükran günleri kapsamı içinde bu fuarı artık sürekli hale getirmenin zarureti ortaya çıktı. Fuar alanı olarak kalıcı hale dönüşmesi konusunda da zorunluluk hasıl oldu. İnşallah önümüzdeki yıl kapalı alanı büyüterek fuar alanımızı geliştirmiş olmayı umut ediyorum. Ben bu konuda bütün gücümle çalışacağımı ifade ediyorum. Artık Bolu fuarcılıkta da sürekliliği sağlayacak bir kent olacaktır diye düşünüyorum. Bakan yardımcımızın çok büyük destekleri ve katkıları var. Bakan yardımcımızın da görev süresi içinde burayı kalıcı hale getirme konusundaki gayretlerimizi hep beraber yaparak sonuca gitme konusundaki desteklere ihtiyacımız var. Fuarın öncelikle katılımcılara, organizatörlere, hayırlı olmasını temenni ediyor ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

“Bu tür organizasyonlar büyüme için anlam ifade etmektedir”

Siyasi istikrarla Türkiye’nin her alanda büyümeye devam ettiğine dikkat çeken Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, bu tür fuar organizasyonlarının büyüme için anlam ifade ettiğini söyledi. Fatih Metin şöyle konuştu; “Türkiye hızla gelişmeye değişmeye devam ediyor. Üretim merkezinde merkez olma yolunda dev adımlar atmaya devam ediyor. Her geçen gün bütün dünya devi firmalarının üretim merkezi açılışlarını yapıyoruz. Bunun sebebi, Türkiye’de yaklaşık 15 yılda yakalanan siyasi istikrarla beraber gelen piyasalara oluşan güven ve istikrar ortamıdır. Bu güven ve istikrar ortamı ile beraber, Türkiye’ye doğrudan yabancı sermaye girişi artmış, Türkiye’deki yatırımcılarımızın yatırımı artmış ve Türkiye üretim alanında büyümüştür. Bununla istihdam oluşmuş, Türkiye her alanda büyümeye devam etmiştir. Bu tür organizasyonlar, büyüme için anlam ifade etmektedir. Biz Ekonomi Bakanlığı olarak malum bakanlığın ana politikası dış ticaret politikasını belirlemek ve geliştirmektir. Dış ticaret politikamızın belirlenmesi ve gelişmesinin en önemli materyallerinden bir tanesi yurtdışı fuar organizasyonlarıdır. Bugün Türkiye 15 yıl öncesine baktığımızda 30 milyar dolarlardan, 150 milyar dolarlara gelen bir performansı, 5 katı büyüyen bir dış ticaret performansını sağlamışsa, bunda yatırım, üretimle beraber, dış ticaretteki performansında bu gibi organizasyonlar önemlidir. Yurtdışındaki organizasyonlar nasıl ihracatın artışına katkı verdiyse, yurt içi fuar organizasyonları da ekonomimizin, ticaretimizin, sanayimizin canlılığını korumada ve bu kapasitenin artmasına büyük önem atfetmektedir. Bölgesinde bir yıldız gibi parlayan ve her alanda çok hızlı gelişmeye devam eden Bolu’muzda da böyle bir organizasyon ihtiyacı vardı. Bu eksikliği gideren Ticaret ve Sanayi Odası başkanımızın şahsında, Ticaret Ve Sanayi Odamıza, yatırımcılarımıza, esnaflarımıza teşekkür ediyorum. Bu organizasyona her türlü katkıyı veren Kıymetli Valimize, Belediye Başkanımıza ve Özel İdaremize çok teşekkür ediyorum. Netice itibariyle bunlar bir ekip işi, bir ilde her alanda büyümek istiyorsanız ve hedeflerinize ulaşmak istiyorsanız. Kamu ve özel sektörle top yekun işi sahiplenmeniz gerekiyor. Sahiplenmede Bolu’daki bütün kamu kurum ve kuruluşları ve STK’ların güçlü olması ile bir noktaya geldik.”

“Bolu’nun fuara ne kadar aç olduğunu gördük”

Bolu’nun fuar organizasyonlarına ne kadar ihtiyacı olduğunu bu tür organizasyonlarla gördüklerini söyleyen Fatih Metin, “Bu fuarla birlikte Bolu’nun ticaretinin aslında buna ne kadar ihtiyacı olduğunu gördük. Bolulu firmalarımızın, fuara ne kadar aç olduğunu görmüş olduk, vizyon kattığını görmüş olduk. Çünkü Bolu sadece Bolu ölçeğinde bir ticareti yansıtmıyor. Burada, bölgesel anlamda da çok önemli firmaların katıldığı ve bölgeye hitap eden bir fuar olma yolunda büyük adımlar atıldığını görüyoruz. Bu çok memnuniyet vericidir. Bu, bölgesel ve ulusal alanda önemli bir fuar merkezi olma anlamında da başlangıçtır. Bu başlangıcı iyi yaptığımızı düşünüyorum, inşallah, bundan sonra da gidişatın da iyi olacağını düşünüyorum. Birincisine olan desteğimizi ikincisine de bundan sonra da hangi görevde olursak olalım, Bolu adına yapılan her türlü işte hizmetinde olduğumu ifade etmek isterim.” dedi.

“22 Temmuz’daki fuar önemliydi”

Geçtiğimiz yıl düzenlenen fuarın 15 Temmuz hain darbe girişiminin hemen ardından düzenlenmesinin anlamlı olduğunu söyleyen Fatih Metin şöyle devam etti; “Birincisinin düzenlendiği tarih de anlamlı, 22 Temmuz Cumartesi’ydi. Hiç unutmuyorum. Neden anlamlı? Çünkü 15 Temmuz’da biz Türkiye olarak büyük bir terör tehdidi ile karşı karşıya kaldık, malumunuz. FETÖ terör örgütünün yaptığı alçakça saldırı, vatandaşımız tarafından, esnafı, tüccarı, sanayicisiyle, çiftçisiyle, işçisiyle, memuruyla toplumun her kesimiyle 9 saatte bastırılmış bu alçakça terör saldırısı, tankın altına yatan, helikoptere, uçağa ve silahlara karşı sadece göğsünü siper eden bu halk sabahleyin ki bu dünyanın hiçbir yerinde göremeyeceğiniz bir duruştur, dünyanın hiçbir iktisat teorisinin karşılayamayacağı bir tavırdır? İşte o halk 9 saatte gece o terör saldırısını bastırdı sabah geldi dükkânını açtı, sanayici üretimine devam etti, ekonomi bütün dinamikleri ile çalıştı. Pazartesi günü de finans sektörü yine bütün dinamikleri ile çalıştı. Bunun bir tek ismi var Türk Milleti. Bu millete ne kadar şükretsek azdır. Bu milletin mayasında, bu milletin ferasetinde hamdolsun dünyaya büyük bir mesaj vardır. O mesajı hep beraber verdik. O nedenle 22 Temmuz’da bu alandaki o ticari hareketlilik de önemliydi. O şoktan sonra ekonominin hiçbir şey olmamış gibi adımlar atması adına bu fuar o dönemde de büyük bir adımdı. O nedenle de o anlamda çok anlamlıydı. O gün de ifade ettik orada, o gün de bu milletin oluşturduğu bu ekonomik yapının, dinamiğin ne kadar güçlü işlediğini de o gün ifade etmiştik, bugün de ifade ediyorum. Geleceğe ümitle bakıyoruz. 16 Nisan’da da bir karar verildi. Hamdolsun, ülkemizin hükümet sistemi ile alakalı önemli bir karar verildi. Bu karardan sonra olacak şey şudur, aydınlık geleceğe kolay karar alabilen, etkin karar alabilen ve bu kararları da etkin şekilde uygulayan bir hükümet modeli ile daha hızlı büyümeye devam edilmesidir. Bölgesinde güçlü barışın ve huzurun teminatı olan bu ülkenin, dünyanın barışı ve huzuruna da teminat olabilmesi adına da bizim daha büyümemiz lazım, daha çok koşmamız lazım. Bu anlamda da bu organizasyonların temelinde çok büyük katkısı olduğunu tekrar ifade ediyorum.”

Ahmet Baysal 1967’deki anısını anlattı

Açılışta bir konuşma da İzzet Baysal Vakfı Başkanı Ahmet Baysal yaptı. 1967 yılında İzzet Baysal’la olan anısını da anlatan Baysal, “Sene 1967, Türkiye’de ilk özel teşebbüs fabrikasını kurmuş 1949’da Rahmetli İzzet Baysal. 1967 senesinde, Düsseldorf’ta 4 senede bir yapılan döküm fuarına gittik beraber. Ben şu kadarını söyleyeyim; çok mutlu oldu, bana döndü, oğlum dedi, İstanbul’da dahi hala böyle bir fuar açılmadı değil mi? Diye sordu. İnşallah dedi, İstanbul’da da böyle fuarlar görürüz ve hatta Bolu’da da böyle fuarlar görürüz dedi.” dedi.

“Geçen yıl fuarda 300 traktör satışının yapılması fuarın önemini gösterdi”

Açılış töreninde son konuşmayı Bolu Valisi Aydın Baruş yaptı. Baruş, geçtiğimiz yıl düzenlenen Bolu Fuarında yapılan satışların Bolu’da düzenlenen fuar organizasyonlarının ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini söyledi. Vali Baruş konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Bu fuarın Bolu’ya ve ülkemize hayırlar getirmesini diliyorum. Bir ilin, bir ülkenin ekonomik ve sosyal hayatının canlı olup olmadığını gösteren en önemli faktörlerden birisi o il veya ülkede hangi çapa fuarlar düzenleniyor ve bu fuarlardaki hareketlilik düzeyi nedir? Bu etkenin o yörenin hareketliliğini gösterdiğine şahit oluyoruz. Bu bize ekonomideki faaliyetlerin hangi düzeyde olduğunun ipuçlarını veriyor. Eskilerde Bolu’da da mahya panayırı varmış. Geleneksel ticari hayat bu panayırlar etrafında cereyan ederdi. Senede bir defa düzenlenen bu organizasyonlarda yörenin halkı hem ekonomik ihtiyaçlarını giderir hem de o panayır etrafında sosyal bir hareketlilik oluşurdu. Artık ekonomik hayatın niteliği değişti ve bu tür geleneksel panayırlar da yıllar öncesinden artık önemini yitirerek kayboldu. Artık bugün ekonomik ve sosyal hayatın cereyan ettiği sosyal organizasyonlar olarak fuarları görüyoruz. Ülkemizde de bu anlamda çok önemli gelişmeler sağlandı. Ülkemizde uluslararası fuar organizasyonları yapılıyor. Ancak anladığımız kadarıyla Bolu’da 1999 yılında sona eren panayırlardan sonra halkın bir araya gelebileceği, ekonomik alanda faaliyet gösteren firmalarımızın ve özellikle Bolu için tarımsal ve beyaz et sektörü önemli. Diğer ticari faaliyet gösteren firmaların da bir araya geleceği bir organizasyon yoktu. Geçen yıl için böyle bir organizasyonun ortaya çıkacağı belirtilince ortak bir çalışmayla bu fuar oldu. Geçen yıl sadece bu fuardan dolayı 300 traktörün satış işleminin yapıldığını öğrendim ki bu fuarın Bolu’nun ticaret hayatına ve tarımsal hayatına nasıl bir hareket getirdiğinin göstergesidir. Yine bu yıl da yoğun bir katılımla bu fuarın canlı bir şekilde geçeceğine inanıyoruz. Ayrıca gerek zirai aletler sektöründe faaliyet gösteren firmalarımız yanında yöresel ürünlerin sergilendiği stantlarımızın da burada olması, halkımızın da buraya itibar etmesine, katılmasına vesile olacaktır. Bu organizasyonda emeği geçen herkesi kutluyorum. Böyle bir sosyal alanın Bolu’ya kazandırılması gerçekten çok önemli. Önümüzdeki yıllarda bu alandaki fuarların daha canlı geçeceğine inanıyorum. Fuarın Bolu ekonomisi için, sosyal hayatı için hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum.”

Açılış töreni, konuşmaların ardından kurdele kesimi ve fuarda açılan stantların gezilmesi ile sona erdi. 60’ın üzerinde firma, yöresel ürün standı ve ilçe sergisinin bulunduğu fuar 11 – 14 Mayıs tarihleri arasında açık kalacak.

Editör: TE Bilisim