Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı ve Bolu Adli Yargı Adalet Komisyonu işbirliğiyle, yargı hizmetlerinde şeffaflığın ve hesap verilebilirliğin sağlanması amacıyla “2017 Yılı Bolu Adliyesi Faaliyet Raporu” hazırlandı.

Bolu Adliyesi’nin resmi internet sitesi ‘bolu.adalet.gov.tr’ adresinde yayımlanarak kamuoyuna sunulan 171 sayfalık raporda mali bilgilerden, dosya sayılarına, komisyon faaliyetlerinden, en çok işlenen suçlardan yapılan çalışmalara kadar onlarca veri yer aldı.

Raporun ‘Faaliyete İlişkin Bilgiler’ kısmında da mali bilgiler ile Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma dosyası temizleme oranı, yıllara göre açılan soruşturma sayıları, karar türüne göre dosya sayıları ve uluslararası adli işbirliği talep sayıları gibi veriler de açıklandı. Raporda ayrıca, en çok karşılaşılan  suç türüne göre soruşturmaların bitirilme oranları, şüphelilerin yaş ortalaması, soruşturma aşamasında ortalama tutukluluk süreleri, tutuklama ve adli kontrol talebi ile mahkemeye sevk edilen şüphelilere ilişkin dosya ve uzlaştırma sayıları ile adli sicil kaydı verilen kişi sayısı gibi bilgilere de yer verildi. Cumhuriyet Başsavcılığına bağlı birimlerin yaptığı soruşturmalara yönelik çalışmalara ilişkin haber bulunan raporda, mahkemelerle ilgili ise davaların temizlenme oranları, karar sayıları gibi birçok istatistiki veriye yer verildi.

“YARGI; BAĞIMSIZ, TARAFSIZ VE GÜVENİLİR OLMALIDIR”

Bolu Cumhuriyet Başsavcısı Önder Yaman, şeffaf bir yönetim anlayışı içerisinden düzenlenen faaliyet raporunda yer alan açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Toplumsal yaşamın huzur ve güven içinde sürdürülebilmesi ancak adalet sisteminin etkin bir şekilde işlemesi ile mümkündür. Adaletin tam anlamıyla sağlanması ve yararlanıcıların maksimum düzeyde faydalanabilmesi için yargı; bağımsız, tarafsız ve güvenilir olmalıdır. Bolu Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından atılan her adım da bunun tesisine yöneliktir.

Demokratik hukuk devletlerinde hesap verilebilirlik ve şeffaflık kamu hizmetlerinin vazgeçilmez birer unsuru haline gelmiş olup, devlet organlarının işleyişinin ve yürütülen hizmetlerin kolay, anlaşılabilir ve açık bir şekilde kamuoyuna sunulmasını gerektirmektedir, bu gereklilik elbette yargı hizmetleri için de geçerlidir.

Kurum kaynak ve imkânlarının verimli, ekonomik ve etkin kullanılması, kamu mali yönetim ilkelerinin hayata geçirilmesi, geleceğe dair plan yapılması ve amaca ulaşmadaki başarı ölçütlerinin belirlenmesi, performans programında yer alan amaç göstergelere ulaşma durumu ile idarenin performans ve stratejik plan uyarınca yürütülen proje ve faaliyetlere Bolu merkez ve mülhakat adliyelerini kapsayacak şekilde hazırlanan faaliyet raporunda kullanılan tüm veriler UYAP’da yer alan veriler esas alınarak düzenlenmiştir.

 Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığının 19.01.2018 tarih ve 18373774- E.44/224 sayılı 168 nolu genelgesi uyarınca Cumhuriyet Başsavcılığımızca yürütülen tüm hizmetlerin kolay ve şeffaf bir şekilde kamuoyuna sunulması adına hazırlamış olduğumuz faaliyet raporunda; Adliyemizin fiziki yapısından personel durumuna, en çok karşılaşılan suç türlerinden bu suç türlerine ilişkin bilgilere, mülhakat Cumhuriyet Başsavcılıkların durumlarına kadar birçok konuda hazırlanan veriler ve bilgiler faaliyet raporumuzda yer almıştır.

Adliyemiz bir ana bina (3.452 m2 kapalı alan ) ve bir ek binadan (800 m2 kapalı alan) teşekkül etmekte olup, ana binamız Tabaklar Mahallesi Hürriyet Caddesi No:3 adresinde U şeklinde 2 katlı binada yargı faaliyetini sürdürmektedir. Bolu Adliyesi merkez binasının fiziki yetersizliğinden dolayı ek binası; Borazanlar Mahallesi Akdemir Sokak Kınacı Konutları zemin katında yer almakta olup, söz konusu yerde icra daireleri, icra mahkemesi ve adli sicil şefliği hizmet vermektedir. Tabaklar Mahallesi Adalet sokakta 3 blok, 23 daireden oluşan Hâkim – Savcı lojmanları bulunmaktadır. Bolu Adliyesi yeni hizmet binası yapımı Aşağısoku Mah. Yıldırım Beyazıt Cad. No:2 adresinde halen devam etmekte olup, 2018 yılı içerisinde faaliyete geçmesi planlanmaktadır. Yeni hizmet binası 3 blok halinde, A Blok Cumhuriyet Başsavcılığı olmak üzere 3 kattan ibaret olup, B ve C Bloklar, mahkemeler ve idare mahkemesi olmak üzere 7 kattan oluşmaktadır. Adliye yerleşkesi yüzölçümü toplam 20.000 m2’dir. Bolu Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonuna bağlı Mengen, Gerede, Mudurnu ve Göynük mülhakat adliyeleri hizmet vermektedir. Bolu il merkezinde Bolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu

Müdürlüğü ile Bolu T Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü; Bolu ili Göynük İlçesinde Göynük K1 Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, Bolu İli Mengen ilçesinde Mengen K1 Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu olmak üzere ilçelerimizde 2 adet ceza infaz kurumu bulunmaktadır.

Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafsızlık, doğruluk, tutarlılık, eşitlik, ehliyet, liyakat, şeffaflık ve hesap verilebilirlik ilkeleri çerçevesinde, Anayasal sorumluluğunu yerine getirerek gerçekleştirdiği 2017 yılı adli ve idari faaliyetlerini 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve

Kontrol Kanunu’nun 41. maddesine dayanılarak, Kamu İdarelerince Hazırlanacak Faaliyet Raporları Hakkındaki Yönetmelik’e göre oluşturulan mali saydamlık ve hesap verme sorumluluğuna dayalı, şeffaf bir yönetim anlayışı içerisinde düzenlenen 2017 yılı faaliyet raporunu kamuoyunun ilgisine ve takdirlerine sunar, emeği geçen herkese teşekkür ederim.”

“ŞEFFAFLIK, YARGIYA OLAN GÜVENİN TESİS EDİLMESİ BAKIMINDAN HAYATİ BİR ÖNEME SAHİPTİR”

Adalet Komisyonu Başkanı Seyfi Han, kamuoyuna sunulan 2017 yılı faaliyet raporunun halkın bilgilendirilmesi amacıyla UYAP sisteminde yer alan veriler dikkate alınarak hazırlandığını bildirdi. Han; “Cumhuriyetimizin niteliklerinin sayıldığı Anayasamızın ikinci maddesinde; "Hukuk Devleti" ilkesi vurgulanmış ve devletimizin bir “Hukuk Devleti’’ olduğu hüküm altına alınmıştır diyerek şunları kaydetti:

“Yargı denetimine açık olma, yasaların üstünde yasa koyucunun da bozamayacağı temel hukuk ilkeleri ve Anayasa bulunduğu bilinciyle hareket etme ve kendini hukukla sınırlama anlamına gelen bu ilkenin en önemli tezahür biçimlerinden bir tanesi; devlet hizmetlerinin etkin yürütülmesinde erişilebilirlik, hesap verilebilirlik ve şeffaflıktır. Şeffaflık, yargıya olan güvenin tesis edilmesi bakımından da hayati bir öneme sahiptir. Yargı hizmetlerinde hesap verilebilirliğin ve şeffaflığın geliştirilmesi için Adli ve İdari Yargı İstinaf Mahkemeleri Adalet Komisyonları Tarafından faaliyet raporu hazırlanmasına ilişkin, Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Tarafından yayımlanan 19.01.2018 tarihli ve 168 nolu genelge uyarınca, Bolu ve mülhakat Gerede, Mudurnu, Göynük ve Mengen Adliyelerini kapsayacak şekilde 2017 yılına ait faaliyet raporu düzenlenmiştir.

Kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla hazırlanan 2017 yılına ait faaliyet raporu Ulusal Yargı Ağı Bilişim (UYAP) sisteminde yer alan bilgiler esas alınarak hazırlanmıştır. Tabaklar Mahallesi Hürriyet Caddesi No:3 adresinde faaliyette bulunan adliye binamız ve Borazanlar Mahallesi Akdemirler Sokak Kınacı Konutları zemin katında bulunan ek binamız fiziki yetersizlikler taşımaktadır. Aşağısoku Mahallesi Yıldırım Beyazıt Caddesi No: 2 adresinde yapımı devam eden Bolu Adliyesine ait yeni hizmet binasının 2018 yılı içerisinde hizmete geçirilmesi planlanmaktadır. Bolu Adliyesinde 1 Ağır Ceza Mahkemesi, 3 Asliye Ceza Mahkemesi, 2 Asliye Hukuk Mahkemesi, 2 Sulh Hukuk Mahkemesi,  1 İş Mahkemesi, 1 Kadastro Mahkemesi, 1 Aile Mahkemesi, 1 İcra Mahkemesi, 1 Sulh Ceza Hakimliği, 1 İnfaz Hakimliği olmak üzere toplam 14 mahkeme bulunmaktadır. Gerede, Mudurnu, Göynük ve Mengen Adliyelerinde; 1 Asliye Ceza Mahkemesi, 1 Asliye Hukuk Mahkemesi, 1 Sulh Hukuk Mahkemesi, 1 Kadastro Mahkemesi, 1 İcra Mahkemesi, 1 Sulh Ceza Hakimliği, olmak üzere toplam 20 mahkeme bulunmaktadır.

Yargıya intikal etmemiş uyuşmazlıkların sulh yoluyla çözümüne ilişkin olarak Hukuk davalarında Arabuluculuk, ceza davalarında ise Uzlaştırma bürosu aracılığıyla yargı yükü hafifletilmeye çalışılmaktadır. Her iki büro da aktif şekilde kullanılmaktadır. Adliyede görevli tüm personele, göreve başlatılmasından sonra, belirlenen vizyon hedefi doğrultusunda; temel, hazırlayıcı ve staj eğitimleri verilerek, yargılamanın her aşamasında hizmetinden nitelikli şekilde istifade edilmesi amaçlanmaktadır. Personel ile kurulan diyaloglarla bilgi akışı hızlandırılıp, sorunlarına çözüm bulunmaya çalışılmakta, tüm yönleriyle personelin daha verimli çalışmasına katkı sağlanmaktadır. 2017 yılına ait verilerden yola çıkılarak hazırlanan bu faaliyet raporunun gelecek yıllarda düzenlenecek olan faaliyet raporları ile karşılaştırmaya imkan verecek şekilde dizayn edilmesine gayret gösterilmiştir. Yapılan iş ve işlemlerin, istatistiki bilgiler ile şeffaf hale getirilerek açıklandığı bu raporun, tüm yargı camiasına yararlı olmasını diliyorum. Raporda belirtilen işlemlerin hızlı, güvenilir, şeffaf ve tarafsız gerçekleşmesi noktasında emeği geçen değerli Hakim ve Cumhuriyet Savcısı meslektaşlarım ile tüm yardımcı personele teşekkürlerimi sunuyorum. Bolu Adliyesi yargı çalışanları adına; adil, tarafsız, bağımsız, hızlı, şeffaf, ve güvenilir bir yargı hizmetine ulaşma ideali doğrultusunda, her türlü fedakarlığa katlanma azmimizi ve kararlılığımızı belirterek, 2017 Yılı Faaliyet Raporunun adli yargı birimimiz ve camiamız adına hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.”

 

Editör: TE Bilisim