Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu (TÜBAKKOM) ve Bolu Barosu Kadın Hakları Komisyonu ortak basın açıklaması yaparak, kadın cinayetlerine tepki gösterdi.

Haber: Oğuzhan Eke

Şırnak’ın Silopi ilçesinde yaşanan olayda, çöp toplama alanında Sakine Kültür isimli kadının cansız bedenine ulaşılırken, Elazığ’da 6 aydır kayıp olan Remziye Apaydın, toprağın 1 buçuk metre altında, ölü olarak bulundu. Yaşanan olaylar sonrasında Bolu Barosu Kadın Hakları Komisyonu ve TÜBAKKOM yazılı bir açıklama yaparak olaylara ve kadın cinayetlerine tepki gösterdi. İstanbul Sözleşmesi vurgusu yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“139 KADIN KATLEDİLMİŞTİR”

“Ülkemizde kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri her gün katlanarak artmakta olan bir toplumsal yara halini almış, 2022 yılının başından bugüne kadar ,137 günde, toplam 139 kadın katledilmiştir. Bu istatistiksel durum dahi kadına karşı şiddetin toplumsal anlamda maalesef kanıksandığını göstermektedir. Kadınlar; sayıdan, siyah beyaz birer fotoğraftan, öldürüldükçe ismi gündem olan hashtaglerden ibaret değildir. Bu toplumun eşit bireyleri olan kadınların şiddetten korunması devletin ana görevlerinden olmasına rağmen siyasi iktidar tarafından İstanbul Sözleşmesinin getirdiği koruma mekanizmalarından bir gecede vazgeçilmiş olması kadınların şiddetin süjesi haline gelmesinin ana sebeplerinden birisidir.”

“İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NDEN TÜRKİYE’NİN HUKUKA AYKIRIDIR”

“Bilinmelidir ki ‘Her kadın cinayeti kadınların yaşam hakkına ve kötü muameleye uğramama hakkına yapılmış bir saldırıdır!’ Devletin, yaşam hakkının korunması ve kadına yönelik şiddetin önlenmesi kapsamında Anayasa ile 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun ile, Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi- CEDAW ile ve İstanbul Sözleşmesi ile bağlı olduğu yükümlülükler vardır. 6284 Sayılı Yasa, devlete ‘şiddet mağdurlarının korunması, koruyucu ve önleyici tedbirler alınması, mağdurun desteklenmesi ve şiddetle mücadelede etkin mekanizmalar oluşturulması’ görevi yüklemektedir. CEDAW, Türkiye’ye ‘kadınlar ile erkeklerin tüm ekonomik, sosyal, kültürel, medeni, siyasi haklardan eşit yararlanmalarını temin etme’ sorumluluğu yüklemektedir. Kadınların şiddete karşı koruma kalkanı olan İstanbul Sözleşmesi’nden Türkiye’nin bir kişi kararı ile çekilmesi hukuka aykırıdır, bu konuda Danıştay’da barolarımız tarafından açılan davalar derdesttir.”

“İSTANBUL SÖZLEŞMESİ YÜRÜRLÜKTEDİR”

“İstanbul Sözleşmesi yürürlüktedir ve uygulanmaya devam edilmelidir. Türkiye, İstanbul Sözleşmesinde yer alan ‘kadınları her türlü şiddete karşı korumak ve kadına karşı şiddeti ve aile içi şiddeti önlemek, kovuşturmak ve ortadan kaldırmak, eşitliği yaygınlaştırmakla’ yükümlüdür. Sözleşme hükümlerini uygulamayan kamu görevlilerinin kanuna aykırı hareket etmekle sorumluluğu bulunduğunu bir kez daha hatırlatırız. Sakine Kültür ve Remziye Apaydın’ın katledilmesinin derin üzüntüsünü yaşarken cinayetleri kınadığımızı, etkin soruşturma yürütülmesi için hukuki sürecin tüm barolarımız Kadın Hakları Komisyonları/Merkezleri/Kurullarınca takipçisi olacağımızı, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, kadına yönelik şiddetin önlenmesi mücadelemizi ülkemizdeki her bir kadının yasalarla güvence altına alınan haklarından eşit yararlanma olanağını buluncaya kadar sürdüreceğimizi kamuoyuna bir kez daha duyururuz.”

Editör: TE Bilisim