Bolu Belediyesi personeline Koronavirüs ile ilgili bilinmesi gerekenler konusunda eğitim verildi. 

Sağlıklı yaşam, kronik hastalıklar, bağışıklama, enfeksiyonlardan korunma konularında genel bilgilendirmenin yapıldığı sunumunda Koronavirus hastalığı ile ilgili koruyucu hijyen önlemleri paylaşıldı.

Haber: Mehmet Fatih Yalınız

Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Sosyal Tesisinde Belediye Doktoru Gülsüm Öncü tarafından verilen eğitime özellikle vatandaşla birebir temasta olan personel öncelikli olmak üzere, birim müdürleri ve belediye çalışanları katıldı.

Bolu Belediyesi çalışanlarına Koronavirüsten korunma ve virüse karşı alınacak tedbirler ile ilgili sağlık eğitimi verildi. Kendilerini ve ailelerini hastalığın bulaş etkilerinden uzak tutacak yöntemlerinden bahsedilerek özellikle genel hijyen, efektif el yıkama gibi uygulamaların önemine değinildi.

“Ölüm hızı %2 civarında”

Virüsten korunma ve virüse karşı alınacak önlemler hakkında bilgiler veren Belediye Doktoru Gülsüm Öncü, “10 kilometre hızla çıkıyor hapşırığımız. O civarda etrafa damlacıklar saçıyoruz. Bunlarda ortamda asılı kalıyor. Havada asılı kaldığı zaman ya da bir yerde yüzeylere yapıştığı zaman siz o yüzeyi ellediğinizde ya da o havayı soluduğunuzda enfekte olabiliyorsunuz. Bu virüs bazı kişilerde hastalık yapabilirken bazı kişilerde yapmıyor. Özellikle 60 yaş üzeri ve beraberinde kronik hastalığı olan kişilerde görülebiliyor. Ölüm hızı %2’ler civarında” şeklinde konuştu.

“Korunma ellerimizden başlıyor”

Hastalıktan korunmanın ellerden başladığını söyleyen Öncü, “Bizin burada yapacağımız şey primer korunmak. Çok önemli korunmak. Korunma ellerimizden başlıyor. Bizim her yerde olan ellerimiz. Her işi ellerimiz ile görüyoruz. Farkında değiliz ama bizler günde elimizi yüzümüzde o kadar çok götürüyoruz ki; elinizi yüzünüze götürmediğiniz dediğinizde bir şey ifade etmiyor. Bu yüzden de gözümüz, burnumuz ağzımız hani enfeksiyon damlacık yoluyla kapıldığı için bulaş yeri olarak ellerimizi yüzümüze sürdüğümüzde bize geri dönüyor. Bu yüzden ellerimizi sık sık yıkamalıyız” ifadelerini kullandı.

“Hasta olmayan maske takmamalı”

Hastalığa karşı alınacak tedbirleri sıralayan Öncü, “Etrafta ciddi bir “Mutlaka dezenfekten kullanmalıyız, maske takmalıyız” havası var. Dezenfekteni suya sabuna ulaşamıyorsanız kullanacaksınız. En ucuz en etkili en az 20 saniye su ve sabunla ellerimizi yıkamalıyız. Ayrıca hasta olmayan maske takmamalı. Eğer birisi hasta ise en az aramızda 2 metre mesafe olmalı. Dokunmayı, kucaklaşmayı, samimiyeti seven bir milletiz. Ama mümkün mertebe bunu yapmayacağız. Yüksek doz C vitamini içeren bağışıklılığımızı güçlendiren doğal takviyeler yapılmalı.” dedi.

Editör: TE Bilisim