İl Genel Meclisinde (İGM), Bolu Belediyesinin 300 su deposunu yenilemesine yönelik verilen önergeler reddedilince gerginlik yaşandı. İl Genel Meclis Başkanı Yaşar Yüceer, “Böyle bir önergeyi, normal şartlarda okumam, okutmam da… Dışarı çıkıp yanlış bir algı yapmasınlar diye okuttum ve sonuna kadar dinledim” dedi.

Haber: Oğuzhan Eke

Bolu’nun Merkez İlçesine bağlı Yuva Köyü’nde meydana gelen zehirlenme vakalarına ilişkin basın toplantısı yapan Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, 250-300 civarındaki su deposunu, 10 milyon lira maliyetle yenileyebileceklerini söyledi. Söz konusu teklifle ilgili İl Genel Meclisi Ağustos Ayı 1’inci Oturumunda Cumhuriyet Halk Partisi Grubu tarafından 2 önerge sunuldu. Birinci önergede Yuva Köyü’nün denetlenmesi için bir komisyon kurulması istenirken, ikinci önergede Başkan Özcan’ın teklifinin kabul edilmesi istendi.

“BU İŞİN SORUMLUSU ÖNCELİKLE BİZLERİZ”

Önergeler üzerine konuşan İl Genel Meclisi CHP Grup Başkanvekili Erhan Beykoz, “Hiç kimsenin istemediği bir gerçekle karşı karşıyayız. Yuva Köyü’nde bir zehirlenme oldu, bir vatandaşımız hayatını kaybetti. Yandaş basının tamamı suçu Bolu Belediyesine atarak, sanki Bolu Belediyesinin vermiş olduğu suyla, bu insanların zehirlendiği algısını yarattılar. Ama işin gerçeğinde bu işin sorumlusu öncelikle bizleriz. Yani İl Özel İdaresi ve Valilik makamıdır. Bunu hepimiz de çok iyi biliyoruz” dedi.

“BURADA TOPU HEP TACA ATTIK”

Su depolarının denetlenmesiyle ilgili muhtarlara yetki verilmesine tepki gösteren Beykoz, “Buralara sonradan ek borular verildi mi? Bu borular verilirken, yeni su kaynakları takviyesi yapılırken bu suların zaman zaman analizleri yapıldı mı? Arkadaşlar su hayattır, yaşamın kendisidir. Analiz yaptıralım, bunların tamamını inceletelim dediğimizde bu işi muhtarla verelim, muhtarların sorumluluğunda… Muhtarın yetkisi ne kadar? Burada topu hep taca attık. Sayenizde attık Sayın Başkan…” diye konuştu.

“CEBİMİZDE KALACAK 10 MİLYON İŞLERİ ÇÖZMÜŞ OLURUZ”

Bolu Belediyesinin teklifinin kabul edilmesiyle, 10 milyon liranın İl Genel Meclisinin cebinde kalacağını aktaran Beykoz, “Cebimizde kalacak 10 milyon lirayla Bolu’daki bütün köylerin kanalizasyon işlerini çözmüş oluruz. Eğer ki Bolu Belediyesine yaptıralım derseniz… Zaten Valilik tarafından da çalışmalar başladı. Bolu Merkez İl Genel Meclis üyeleri tarafından bir komisyon kuralım. Bu komisyon gitsin köyde çalışma yapsın. Sağlık Müdürlüğünden, Valilikten ve su kanalizasyon müdürlüğünden bir ekiple çalışma yapalım. Sadece birinci etapta Yuva Köyü’yle ilgili. Buradan çıkacak bütün verileri Meclis’e ve kamuoyuna anlatalım. Bundan sonra da olası olumsuzluklar yaşanmaması için zaman zaman yine kurulan komisyonlarla çalışmaları yapalım. Bir insanın hayatı her şeyden daha değerlidir” ifadelerini kullandı.

“YANLIŞ, YALAN KONUYA ATLADI”

İl Genel Meclis Başkanı Yaşar Yüceer ise Beykoz’un açıklamalarına ve önergelere ateş püskürdü. Başkan Özcan’ın basın toplantısına da değinen Yüceer, “Her zaman olduğu gibi Sayın Beykoz yanlış, yalan, sanki maden bulmuş gibi konuya atladı. Yuva Köyü’nde sebebi halen daha bilinmeyen, 15 gündür alınan numunelerde bakteriye rastlanılmadan, Bolu Belediye Başkanı’nın, ismini de kullanmak istemiyorum, bir maden bulmuş gibi suçlu araması, hedef göstermesi ve basın açıklaması yaparak, sanki il genel meclis üyesi değil arkadaşlarımız da bir belediye meclis üyesi gibi başkanın sağında ve solunda durarak hedef göstermesi, böyle ortamda Özel İdare’yi suçlaması hepimizi zan altında bırakmıştır” açıklamasında bulundu.

“OYUN MU OYNUYORUZ”

Bolu Belediyesinin kendi sorumluluklarını yerine getirmediğini belirten Yüceer, “Arkadaş oyun mu oynuyoruz? Kime taahhüt ediyor? Nasıl güveneceğiz ve ne yapacağız. Kaldı ki Bolu Belediyesi böyle bir basın açıklaması yaparken arka taraftan da Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne resmi bir yazı yazıyor. Gölköy’ün iki tane havası var. Bir Mudurnu yolu, Tepe Karakolu’ndan başlayıp, Gölköy’e dökülen alan, iki Abant’tan başlayıp Gölköy’e dökülen su. Diyor ki Bolu Belediyesi, ‘Ey Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, derhal Çevre Komisyonunu çevre ile ilgili yetkililerle toplantı yaparak bu hatları benim üzerimden alın. Ben bunların bakımını yapamıyorum. Ben bunlarla ilgilenemiyorum’ diyor. Düşünebiliyor musun samimiyeti. Özel İdare Sorumluluğundaki alanları ben yapayım diyor ama asıl sorumluluğu olan alanda kaçma girişiminde bulunuyor” kelimelerini kullandı.

“200 DEPONUN MALİYETİ 100 MİLYON LİRA”

Su depolarının yenilenmesinin 100 milyon liraya mâl olacağını açıklayan Yüceer, “Yazdıkları önergede, ‘Bolu’da 250-300 depo var, toplum tutarı 10 milyon lira, burayı yapıversin’ diyor. Merkez İlçe’de 220 tane su deposu var. 25 tondan başlayarak, 150’tona kadar depolarımız var. Bugün itibariyle, 50 tonluk bir deponun maliyeti, 500 bin lira. 200 deponun maliyeti 100 milyon lira. Alelacele verilmiş bir kara olduğunun net, somut bir itirafı” şeklinde konuştu.

“YANLIŞ BİR ALGI YAPMASINLAR DİYE OKUTTUM”

Yüceer, önergeleri normalde okutmayacağının altını çizerek, “Böyle bir önergeyi, normal şartlarda okumam, okutmam da… Dışarı çıkıp yanlış bir algı yapmasınlar diye okuttum ve sonuna kadar dinledim. Kabul edilir, samimi hiçbir tarafı yok. Kendi sorumluluk alanı içerisinde olan konudan kaçıyor da siyasi şov yapmak maksatlıyla basın açıklaması yapıyor. Neden siz Bolu İl Genel Meclisi üyeleri olarak sağın-solunda duruyorsunuz. Hiç kusura bakmayın, yanlış yaptınız, hata yaptınız… Bolu Belediyesi, Yuva Köyü’nden imar planlarından, imar kolundan harç alıyor mu, alıyor. Orada tüm bakkallardan, marketlerden, çimento fabrikası dâhil olmak üzere vergi alıyor mu, alıyor. Peki, bir kuruşluk hizmet yapıyor mu? Niçin yapmadı bugüne kadar?” dedi.

“NEYİN KOMİSYONUNU KURACAKSIN?”

Yüceer, komisyon kurulması teklifine ise tüm kurumların gerekli çalışmayı yaptığını dile getirerek cevap verdi:

“Bu vaka Türkiye’de tek, başka bir örneği yok. Bilinen bilgilere göre Dünya’da iki yerde görülmüş. Bir Amerika’da, ikincisi Almanya’da… Amerika’da görülen vakanın maruldan olduğu tespit edilmiş. Almanya’daki olayın da salatalıktan olduğu tespit edilmiş.  Böbrekleri felç ediyor, beyne gidiyor felç ediyor ve tedavisi de bilinmiyor kesin olarak. Böyle bir olayda sabah olay sabah akşam İçişleri Bakanlığı devrede, Sağlık Bakanlığı devrede, Bolu Sağlık İl Müdürlüğü, Halk Sağlığı İl Müdürlüğü, İl Özel İdaresi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü… 15 gündür sahadalar. Bu kadar çalışmaya emeğe rağmen sen kalkmışsın, ‘Komisyon kuralım’ diyorsun. Neyin komisyonunu kuracaksın?”

GERGİNLİK YAŞANDI

Konuşmaların ardından yapılan oylama iki CHP grubunun sunduğu iki önerge, oy çokluğuyla reddedilerek gündeme alınmadı. Önergelerin reddedilmesi sonrası gerginlik yaşandı.

Editör: TE Bilisim