TÜBİTAK ve Bolu Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği 4007 ‘Bolu Bilim Şenliği’ başladı. Bilim Şenliğinde Fen bilimleri, matematik, robotik kodlama, bilişim, astronomi, kimya, optik, elektrik ve birçok alanda projelerin sergileniyor. Şenlikte ayrıca, zekâ oyunları, el becerisi yarışmaları, gösteriler, deneyler, atölye çalışmaları ve simülasyonlar da yer alıyor.

Bolu Bilim Şenliği’nin açılışına Bolu Vali Yardımcısı Ahmet Atılkan, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Bolu İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Cengiz, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu, kurum müdürleri, sivil toplum örgütleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Açılışta ilk konuşmayı yapan TÜBİTAK”ın DDK (Danışma ve Denetleme Kurulu) Üyesi “Prof. Dr. Uğur Çevik, “Bu etkinlikler yaklaşık 5 yıldır TÜBİTAK tarafından, toplumumuzu 7’den 70’e bilim ile buluşması için desteklenen etkinliklerdir. Gençliğimiz ve halkımızın bilimle olan buluşmasını sağlamak ve Türkiye’nin önüne koyduğu 2023, 2053 ve 2071 gibi hedeflere çok daha hızlı, üreten ve ürettikçe gelişen bir ülke olmak için bu bilim sergilerini düzenliyoruz” ifadelerini kullandı.

Çevik’in ardından konuşan Bolu İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Cengiz, “Toplam 13 okulumuz bu projede yer alıyor. Yaklaşık 70 çalışma ile buradayız. Milli Eğitim Müdürlüğü ve okullar olarak, özellikle öğrencilerimiz için önümüzdeki yıllarda daha başarılı olabilmeleri için bu tür proje tabanlı çalışmalara çok önem veriyoruz. Geçen yıl içerisinde 41 tane TÜBİTAK çalışmamız oldu. Hedefimiz, 247 okulumuzun da TÜBİTAK şenliklerine katılabilmesi. Bu değerli organizasyonu tertip ettikleri için Belediye Başkanımıza, TÜBİTAK temsilcimize ve proje sorumlusu Burcu Hanım’a teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, bu tarz çalışmalara destek verilmesi gerektiğini belirterek “Öğrendiğimiz konuları daha çok geliştirip, geleceğe taşıyacak ve yeni projeler üretmeye yönelik olarak neslimizi yetiştirmemiz gerekiyor. Dünya bilimine hizmet edecek insanların çıkması için bu tür çalışmalar yapmak önemli” dedi.

“Bilim merkezi kurmak için yıllardır bekliyoruz”

Bilim ve Teknoloji Merkezi kurulması için yıllarca mücadele ettiklerini ifade eden Yılmaz, “Belediye başkanı olduğum ilk günden bu yana ‘Bilim Teknoloji Merkezi’ adıyla bilim adamı yetiştirmeye yönelik bir çalışma için gayret ediyoruz. Hayır Çarşı’sının olduğu yerde, Bilim Teknoloji Merkezi kuralım, zaman içerisinde geliştirip ilgili yerlere çıkarız diye düşündük. TÜBİTAK temsilcimiz burada, uzun yıllardır müracaat ediyoruz, bir an önce gerçekleşmesini talep ediyoruz.

Gelişmek için bilime ihtiyacımız var. Şuan Türkiye’de bilim adına yapılan çalışmalarda askeri alanda hangi noktaya geldiğimizi görüyorsunuz. Bunlar bize gurur veriyor, bu gururu her alanda tatmak istiyoruz. Geleceğimizin çocuklarımızda ve öğretmenlerimizde olduğuna yürekten inanıyorum” şeklinde konuştu.

Son olarak konuşan Bolu Vali Yardımcısı Ahmet Atılkan ise, “Bolu Belediyemizin öncülüğünde, kamu kuruluşlarımız, okullarımız, üniversitemiz ve TÜBİTAK’ın desteği ile gerçekleştirilen bu bilim şenliğinde 3 gün boyunca, gençlerimizin, çocuklarımızın, bilimde ve sanatta, emek ve yeteneklerinin sergilendiği projeleri tüm Bolu halkı ile paylaşacağız. Bu önemli organizasyonu tertip eden Bolu Belediyesi ve TÜBİTAK’a teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Bilim Şenliği düzenlenmesinde ve projeler kapsamında emeği geçenlere plaket takdimi yapıldı.

Editör: TE Bilisim