Her yıl geleneksel olarak Mayıs Ayında düzenlenen İzzet Baysal Şükran Günlerinin 30’uncusu, Anıt Park’ta bulunan Atatürk Anıtı’na çelenk sunulması ile başladı.

Anıt Park’taki törenin ardından törene katılanlar, İzzet Baysal Anıtına kadar şükran yürüyüşü gerçekleştirdi.

Yürüyüşün ardından İzzet Baysal Anıtı önünde düzenlenen törende Amcası İzzet Baysal’a yazdığı mektubu okuyan İzzet Baysal Vakfı Başkanı Ahmet Baysal, duygu dolu anlar yaşadı. Baysal mektubunda, “Hukuk fakültesinin kurulması arzun, vakıf üyelerinin yerine getirilmesi şart olan bir vasiyet olarak kabul edildi. Son vasiyetini de gelirlerimiz el verdiğince yerine getirmiş olacağız.” ifadelerine yer verdi.

 HABER: MEHMET FATİH YALINIZ

Anıt Park’ta düzenlenen törene, Bolu Valisi Ahmet Ümit, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, AK Parti Bolu Milletvekili Arzu Aydın, İzzet Baysal Vakfı Başkanı Ahmet Baysal, Bolu İl Jandarma Komutanı Albay Nadir Çelik, Bolu Cumhuriyet Başsavcısı Önder Yaman, Baysal Ailesi, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, ilçe belediye başkanları, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Anıt Park’ta Atatürk Anıtı’na çelenk sunumunun ardından, törene katılanlar tarafından İzzet Baysal Anıtı’na kadar şükran yürüyüşü düzenlendi.

Bando eşliğindeki yürüyüşün ardından İzzet Baysal Anıtı önünde düzenlenen tören başladı. Törende ilk olarak çelenk sunumu gerçekleştirildi.

Hukuk Fakültesi için protokol imzalandı

İzzet Baysal Şükran Günleri etkinlikleri kapsamında, geçtiğimiz yılsonu Cumhurbaşkanlığı kararı ile kurulması onaylanan Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Hukuk Fakültesi binası için protokol imzalandı. Protokolü, Bolu Valisi Ahmet Ümit, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, İzzet Baysal Vakfı Başkanı Ahmet Baysal, AK Parti Bolu Milletvekili Arzu Aydın ve BAİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı imzaladı.

Program protokolün imzalanmasının ardından konuşmalarla devam etti. İlk konuşmayı, BAİBÜ Tıp Fakültesi 5. Sınıf Öğrencisi Mustafa Özdemir yaptı. Özdemir, “Her yıl olduğu gibi bu yıl da İzzet Baysal’ı anmak için toplanmış bulunuyoruz. Türkiye’nin hatta, dünyanın dört bir yanından üniversite eğitimi için Bolu’ya gelen öğrenciler adına bu konuşmayı yapmaktan büyük onur duyuyorum. Bu vesile ile Büyük Hayırsever İzzet Baysal’a olan minnet ve şükranlarımızı değerli büyüklerimiz ve halkımızın huzurunda bir kez daha tekrar etmek istiyorum.” dedi.

Daha sonra halk adına Müyesser Sarpkaya konuşmasını yaptı. Sarpkaya, “Şu an vefalı Bolu Halkıyla birlikte, 30 yıl önce dönemin belediye başkanı Sayın Necdet Gören tarafından başlatılan, şükran günleri dolayısıyla buradayız. Bugün, adına şükran günü düzenlenen saygıdeğer büyüğümüz Merhum İzzet Baba’mızla, 1998 yılı Kasım ayında hastanemizde karşılaştım. O dönem hastanede dünyaya gelen bebeklerden birine İzzet Baysal adı verildi.” diye konuştu.

“Son vasiyetini yerine getirmiş olacağız”

Daha sonra İzzet Baysal Vakfı Başkanı Ahmet Baysal kürsüye gelerek konuşmasını yaptı. Konuşmasında duygu dolu anlar yaşayan Baysal, amcası İzzet Baysal için yazdığı mektubu da okudu. Baysal şöyle konuştu; “Bana verilen bu konuşmayı her sene amcam İzzet Baysal’a bir mektup yazarak ifa ediyorum. Bu, sevgili amcama 19. mektup oluyor. Biliyoruz sevgili amca, karşılıksız verdin. Bolu ve Bolululara gönülden verdin. Bunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Onlar da ‘baba’ bildikleri sana, en kıymetli şeylerini veriyorlar; sevgilerini veriyorlar. Bana söyler misin amca, sevgiden daha kıymetli ne var? Sevgiden daha kıymetli ne karşılık olabilir? Acaba ülkemizin hangi şehrinde böyle bir örnek var? Bunu düşün ve buna göre mutlu ol.

İşte bir 11 Mayıs’ta daha atamıza hep birlikte saygı duruşunda bulunduk. Hep birlikte benim en sevdiğim şükran yürüyüşünü birlikte yaptık. Ben bu yıl yürüyemedim ama bana bir araba tahsis etmişler, ben de onlarla yürümüş gibi oldum. Şuanda da büyük bir topluluk olarak Bolulular, seni anıyor. Sana sevgi ve şükranlarımızı sunuyoruz. Bunu elbette olduğun yerden görüyoruz. Bu konuşmamda, bu mektubumla vakıf hakkında benden beklediğin o haberlerden bazılarını vermek istiyorum. Merak etme ve rahat uyu sevgili amca, çizdiğin yolda, gösterdiğin hedefe, kimseye muhtaç olmadan, bıraktığın varlığın gelirleriyle hayırlarını yapmaya hızla ve şevkle devam ediyoruz. Ve bunları Bolululara ve Bolulular adına yürütmenin bilinci içindeyiz.

Hukuk fakültesinin kurulması arzun, vakıf üyelerinin yerine getirilmesi şart olan bir vasiyet olarak kabul edildi. Rektörlerle birlikte, YÖK’ten bu konuda karar almasını ısrarla talep ettik ve takip ettik. Neredeyse artık ümidimizin kesilmiş olduğu noktasındayken müjdeli haber 21 sene sonra, 6 Aralık 2018 tarihinde, resmi gazetede Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayınlandı. Evet, sevgili amca, derhal hazırlığa giriştik. Son vasiyetini de gelirlerimiz el verdiğince yerine getirmiş olacağız. Şuanda Sayın Rektör Mustafa Alişarlı ile Hukuk Fakültesi’nin yerleşim alanı ve irtifa etmesi gereken bölümleri konusunda bilgi aldık. 1 aydır mimari projeler üzerinde çalışılıyor. Şükran Günleri’ne katılanların huzurunda yeni Valimiz Sayın Ahmet Ümit, milletvekillerimiz ve yeni seçilen Belediye Başkanımız Sayın Tanju Özcan’ın şahitliği altında Rektörümüz ile beraber 1500 öğrenci kapasiteli İzzet Baysal Hukuk Fakültesi’nin protokolünü imzaladık”

“Ülkemiz ve dünyanın sayılı üniversitelerinden olmak için çalışıyoruz”

Baysal’ın ardından BAİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı konuşmasını yaptı. Alişarlı şöyle konuştu; “Üniversitemizin kurucusu ve Bolu’nun en büyük hayırseveri olmasının yanında hayırseverlik müessesesinde kendine has üslubu ile yeni bir çığır açarak ülkemizde birçok hayırsevere örnek olan İzzet Baysal’ı şükran günleri vesilesi ile bir kez daha minnetle anıyoruz. Bizler İzzet Baysal’ın aziz hatırasını yaşatmak için eserlerine sahip çıkarak, hizmet ve imkanları arttırmaya, gayret ediyoruz. Onun engin gönül adamlığının bir nişanesi sayılan Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi bu büyük emanetin yüklediği sorumlulukla hareket etmektedir. Hedeflerine emin adımlarla yürüyen ülkemizin genç nesillerini en iyi şekilde yetiştirmek ve güçlü Türkiye idealine katkı sağlamak şüphesiz en önemli vazifelerimizin başında gelmektedir. Üniversitemiz, devletimizin imkanlarının yanı sıra İzzet Baysal’ın açtığı yolda yürüyen birçok hayırseverimizin katkıları ile gelişmesini sürdürmekte, ülkemiz ve dünyanın sayılı üniversitelerinden biri olmak için çalışmalarımız ondan aldığımız ilham ve heyecanla durmadan devam etmektedir.”

“Ne kadar müteşekkiriz desek az”

Alişarlı’nın ardından Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan konuştu. Özcan, “Sevgili Gençler! Şunu bilmenizi istiyorum. İzzet Baysal, Türkiye’nin en zengin insanlarından bir tanesi değil. Kendi ifadesi de var; İzzet Baysal’dan zengin çok sayıda insan var Türkiye’de. Ama maalesef her imkanı olan İzzet Baba kadar gönül zenginliğine sahip olmuyor. Maddi zenginliğe sahip olmak ayrı şey, gönül zenginliğine sahip olmak ayrı şey. Bolulular olarak biz İzzet Baba’ya minnettarız. 140 eser var burada. Bu eserlerden bir tanesi benim için çok özel. İzzet Baba’nın adını taşıyan ilk okul. Ben İzzet Baysal Anadolu Lisesinin ilk mezunlarındanım. Her yerde bunu gururla ifade ederim. Hepimizin hayatında İzzet Baysal’ın çok büyük bir damgası vardır. Benim oğlum da İzzet Baysal’ın yaptırdığı hastanede doğdu, bir çoğunuz gibi. Hepimizin hayatına bir şekilde dokundu rahmetli. Vakıf aracılığı ile de dokunmaya devam ediyor. Ne kadar müteşekkiriz desek az olacak.

Bugün çok daha güzel bir şey oldu. 16 fakültemiz var. Büyük üniversitelerde olup Bolu’da eksik olan bir tek hukuk fakültesi vardı. O da tamamlanmış olacak. Hukuk fakültesinin de Bolu’muza hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum.” dedi.

“Var olanı bıraktıktan sonra bir de bunu yaşatmak lazım”

Törenin devamında bir konuşma da AK Parti Bolu Milletvekili Arzu Aydın yaptı. Aydın şunları söyledi; “Hangi partiye veya siyasi görüşe sahip olursanız olun, öznenin Bolu olduğunun farkında olarak, bu farkındalığı da hal, hareket, davranışa yansıtarak hareket etmenin altını çiziyorum. Bugün İzzet Baysal’ın Bolu’ya yaptığı bütün tesisler, bütün yatırımlar, bütün hizmetler emekler için müteşekkiriz. Aynı zamanda İzzet Baysal adını yaşatan, bu vakfı ve vakfın, hem mütevelli heyetini, hem Ahmet Baysal’ı, değerli eşini de saygıyla anmadan geçemeyeceğiz. Var olanı bıraktıktan sonra bir de bunu yaşatmak lazım.”

“Ülkemizin yardımseverlik simgesi haline gelmiş”

İzzet Baysal Anıtı önündeki tören Vali Ahmet Ümit’in konuşması ile sona erdi. Ümit şöyle konuştu; “Bir mekanın güzelliğini, şerefini, o mekanda mukim olanlardan alır. Yani esas unsur insandır. Güzide şehrimiz Bolu’nun yetiştirdiği önemli insanlardan biri olan, ülkemizin yardımseverlik simgesi haline gelmiş merhum İzzet Baysal’ın anısına düzenlenen Şükran Günleri vesilesi ile bir araya gelmiş bulunmaktayız.

Merhum İzzet Baysal’ın Bolu ile özdeşleşen ismini ve kendisinin Bolu’ya kazandırdığı değerleri bilen ve takip eden birisi olarak, bu şehre hizmet etmekten onur ve gurur duyuyorum. Şehirler, bağırlarında yetiştirmiş olduğu değerler ile anılırlar. Bu şehrin tamamını kapsayıp, kucaklayan, birleştiren, o şehirden yaşayan hemen hemen herkesin hayatına bir şekilde dokunabilmeyi başaran şahsiyetler yetiştirmek son derece zordur. Bu konuda Bolu şanslı illerimizden biridir. Çünkü ismi, ülkemizin dört bir yanında bilinen örnek bir hayırseveri, İzzet Baysal’ı vardır.

“Böyle bir ayrıcalık her kula nasip olmaz”

Bugün de her şehirde çok sayıda yardımseverlerimiz bulunmaktadır. Ancak, köprülerin en sağlamı, gönülden gönle kurulan köprülerdir. Gönülden gönle köprü kurmayı çok iyi bilen ve başaran merhum İzzet Baysal, bu kulvarda ender şahsiyetlerdendir. Onun için, kendisi ülkemize mal olmuştur. Bir şehir düşünün, çocukları onun yaptırdığı hastanede doğuyor, yaptırdığı okullarda okuyor, onun kurduğu üniversitede yüksek tahsisini yapıyor, onun adını taşıyan mahallede oturuyor hatta onun yaptırdığı huzurevinde ömrünü tamamlıyor. Böyle bir ayrıcalık her kula nasip olmaz.”

 

Editör: TE Bilisim