Kurban Bayramı münasebetiyle Bolu Valiliği tarafından düzenlenen geleneksel bayramlaşma programı pandemi kurallarına uygun bir şekilde gerçekleştirildi.

Haber: Aslı AKIŞ

Bolu Valiliği tarafından planlanan bayram kutlama programı, korona virüs tedbirleri çerçevesinde geleneklerimize uygun olarak arefe günü Şehitlik ziyareti ile başladı. Şehitlik ziyaretinin ardından İl Özel İdaresi’nde pandemi kurallarına riayet edilerek dar kapsamlı bayramlaşma programı düzenledi.

Bayramlaşma ziyaretine Bolu Valisi Ahmet Ümit, AK PaRTİ Bolu Milletvekili Arzu Aydın, Garnizon Komutan Vekili Piyade Albay Yavuz Çankaya, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Ömer Ersever, İl Emniyet Müdür Vekili Uğur Aykut,  Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bekir Koçyiğit, İl Müftüsü Orhan Genç, daire müdürleri, şehitlerimizin yakınları, gazilerimiz ve vatandaşlar katıldı.

“ALLAH NİCE BAYRAMLARA ERMEYİ NASİP EDER İNŞALLAH”

Sosyal mesafe, maske ve hijyen şartlarına uygun şekilde düzenlenen bayramlaşmada bir konuşma yapan Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan; “Şartlar zor olduğu halde kısıtlı da olsa böyle bir bayramlaşmaya tertip ettiği için sayın valimize teşekkür ediyorum. Ramazan Bayramımızı biraz buruk geçirmiştik ama kurban bayramına biraz daha umutlu giriyoruz. Çünkü Türkiye genelinde vakalar azalıyor. İnşallah bu hastalarda pandemiye karşı verdiğimiz mücadele Bayramdan sonra da sonuçlarını vermeye devam eder. Allah ülkemize ve dünyamıza ikinci bir pandemi salgınından korusun. İnşallah bugünleri bir daha bize göstermesin. Bundan sonraki bayramlarda önümüzdeki günlerde hepinize sevgilerimi saygılarımı sunuyorum. Sağlık sıhhat diliyorum. Allah nice bayramlara ermeyi nasip eder inşallah” ifadelerini kullandı.

“MASKE, MESAFE VE TEMİZLİK KURALLARINA DİKKAT EDELİM”

Ak Parti Bolu Milletvekili Arzu Aydın, pandemi nedeniyle farklı bir süreç yaşandığına dikkat çekerek maske, mesafe ve temizlik kurallarına riayet edilmesi gerektiğini vurguladı. Aydın; “Kıymetli Bolu'da hemşehrilerim hepinizin kurban bayramını en içten dileklerimle kutluyorum. Malum çok farklı bir süreç yaşıyoruz. Dünya olarak çok farklı bir sürecin içindeyiz. Elbette bayramlar bizim milli manevi değerlerimizden ve vazgeçilmezlerimiz. Ancak bir sonraki bayrama sağlıkla huzurla erebilmek için şu an İçinde bulunduğumuz koşullar da bir takım önlemleri de riayet etmek zorunda kalıyoruz. Bütün Vatandaşlarımızın canı bizim için çok kıymetli. Maske, mesafe ve temizlik kurallarına dikkat ederek bu bayramı da böyle geçireceğiz. Rabbim huzur, birlik beraberlik içinde sevdiklerimiz ve büyüklerimiz ile beraber bir bayrama daha erebilmek dileğiyle diyorum.  Hepinizi saygıyla selamlıyorum tüm Bolulu hemşehrilerimin bayramı mübarek olsun diyorum” şeklinde konuştu.

“KORONAVİRÜS VE TRAFİKLE HEP BERABER MÜCADELE EDELİM”

Bayramlaşma programında konuşma yapan Bolu Valisi Ahmet Ümit, “Bu bayram sürecinde iki canavarla mücadele edeceğiz. Biri koronavirüs, diğeri ise trafik. Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında Mart ayının başlarından itibaren pandemi çok iyi bir şekilde yönetiliyor ve yönlendiriliyor. Sayın Sağlık ve İçişleri Bakanlarımız başta olmak üzere Bakanlıklarımız aktif bir şekilde işin başındalar. Bizler de yerelde Valilikler olarak halkımızla birlikte devletimizin aldığı tüm tedbirleri uyguluyoruz” dedi.

 “YÜREĞİMİZDE BİR BURUKLUK VAR”

Vali Ümit, pandemi kuralları içerisinde kurban bayramının idrak edildiğini ifade ederek; “Bayramlar; sevginin, saygının ve sosyal duyarlılığın arttığı, birlik ve beraberlik ruhunun pekiştiği, kalplerin daha çok yumuşadığı, dost, akraba ve komşuların daha fazla hatırlandığı ve ziyaret edildiği, öksüz ve yetimlerin sevindirildiği, milli ve dini duyguların en üst seviyede yaşandığı, ihtiyaç sahiplerinin her zamankinden daha fazla gözetildiği önemli günlerdendir. Kısacası Kurban Bayramına idrak etmekten mütevellit hepimiz bir heyecan ve mutluluk içerisindeyiz. Ama ne yazık ki pandemi kuralları içerisinde idrak ettiğimiz içinde Bu güzel günleri çok dikkatli bir şekilde geçmeliyiz ki bayram sonrasında da işimizin başında sağlığımız yerinde ileriye umutla bakabileceğimiz bir vaziyette olalım” şeklinde konuştu.

“PANİK YOK, AMA REHAVET KAPILMAK ASLA YOK”

Vali Ümit; “Bayram münasebetiyle ziyaretler, kurban kesimleri ve ikramlar olacaktır.  Bu bayramda hiçbir şekilde tokalaşmayacağız, birbirimizle sarılmayacağız, mümkün olduğunca da uzaktan bayramlaşacağız. Bayramlaşmaya sağlığımızı feda etmeyeceğiz. Onun için maskeye, sosyal mesafeye, hijyen kurallarına, kalabalık alanlarda bulunmamaya, kronik hastalığı olan kişilere ve 65 yaş üstündeki vatandaşlarımıza bayram tebriklerini telefonla yapmaya ve mümkün olduğunca kendi evimizde ailemizle birlikte olmaya gayret etmeliyiz. Daha güzel yarınlara ve daha güzel bayramlara ulaşabilmek için bugünlerde tedbirlere tam olarak uymamız ve aynı zamanda uymayanların da uyması için gerekli tüm gayreti göstermeliyiz. Yani sadece maske ve sosyal mesafeye uymak yetmiyor. Hepimizin seferberlik halinde tüm tedbirleri sahiplenerek sorumluluk almamız gerekiyor. Bayram boyunca koronavirüsle mücadele noktasında çalışmalarımız devam edecek ve kuralları ihlal edenlerle ilgili yasal işlemler yapılacak. Bu konuda hiçbir kimsenin tereddüttü olmasın. Panik yok, ama rehavet kapılmak asla yok” dedi.

“KESİMHANELERDE YOĞUNLUK YAŞANMAMALI”

Kurban kesimlerinin vekâletle de gerçekleştiğini hatırlatan Vali Ümit, “Vatandaşlarımız birden fazla kişiyle büyükbaş kurban kesecekse bir kişiye, eğer küçükbaş hayvan keseceklerse bu iş için özel olarak görev almış kişilere vekâletlerini vermek suretiyle kesimhaneleri daha sakin tutabilirler. 61 tanesi ilimiz merkezinde 33 tanesi ilçelerimizde olmak üzere toplam 94 kesimhane de yeteri kadar veteriner hekim, kaçan hayvanları yakalama ekipleri ve 190 din görevlimiz kurban vecibesinin dini kurallara uygun olarak yapılabilmesi için görev başında olacaklar” ifadelerini kullandı.

“ASAYİŞ, GÜVENLİK VE TRAFİK TEDBİRLERİ ALINDI”

Vali Ahmet Ümit konuşmasının sonunda; “Valiliğimizce il genelinde asayiş, güvenlik ve trafik yönünde tüm tedbirler alındı, arefe gününde itibaren 24 saat esasına göre otoyol ve karayolları başta olmak üzere 5 gün boyunca toplamda 870 ekip ve 2 bin 313 personelle güvenlik kuvvetlerimiz huzur ve güvenliği sağlamak için milletimizin emrinde olacaklar. Bizlerde denetim noktasında hem onları ziyaret edeceğiz hem de onlara yardımcı olmaya gayret edeceğiz. Sayın İçişleri Bakanımızın açıkladığı verilere göre önceki bayramlara oranla ölümlü trafik kazalarında % 27 civarında bir azalma var. Bu çok önemli bir gelişme. Ama halen daha çok ciddi seviyelerde trafik kazaları oluyor. Maalesef vatandaşlarımızdan bazıları bayramda huzur bulalım, yakınlarımızı ziyaret edelim diye çıktıkları yollarda kaza geçiriyorlar. Bu bakımdan sadece güvenlik kuvvetlerimizin ve trafik ekiplerimizin yolları kontrol altında tutmaları yetmiyor. Bütün sürücülerimizin birlik ve beraberlik ruhuyla bu işi çok dikkatli şekilde sahiplenmesi gerekiyor.

“TEDBİRLERİMİZİ UYGULUYORUZ”

Bayram münasebetiyle il genelindeki otoyol ve karayollarımızdan günlük yaklaşık 200 bin aracın geçeceğini tahmin ediyoruz. Bu insanlarımızın sağlık, sıhhat içerisinde selametle memleketlerine gidip, görevlerini ve ziyaretlerini yapıp tekrar sağlık ve sıhhat içerisinde işlerinin başına dönebilmesi için gerek devlet olarak ülke genelinde gerekse Valilik olarak il genelinde tüm tedbirlerimizi aldık. Ama bu tedbirlerin sadece alınması değil, önemli olan bu tedbirlerin uygulanmasıdır. Biz bu kararları ortak alıyoruz. Birlikte yürütüyor ve uyguluyoruz. İnşallah bayram bittiğinde herkesin evine sağ salim dönmesini temenni ediyoruz.

“VEFA BORCUMUZU ÖDEYELİM DİYE ŞEHİTLİĞİMİZİ ZİYARET ETTİK”

Bu bayramda da Âziz Şehitlerimizin ve Kahraman Gazilerimizin unutulması mümkün değildi. Çünkü şehitlerimizin fedakârlıkları ve gazilerimizin kahramanlıkları bizim varlık sebebimizdir. Onun için öncelikle onlara vefa borcumuzu ödeyelim diye şehitliğimizi ziyaret ettik. Gelenek ve göreneklerimizde bayramlar mezarlık ziyaretleriyle başlar. Cenab-ı Hak ziyaretlerimizi kabul etsin, bayramınız mübarek ve kutlu olsun. Hepinize hayırlı bayramlar, sağlık ve afiyetler diliyorum, Bolulu hemşehrilerimin, yüce milletimizin ve Âlemi İslam’ın Kurban Bayramı kutlu olsun” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim