Yalova Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Mehmet Nusret Bedük tarafından Bolu Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler odasında “Bilirkişilik Temel Eğitimi” verildi. 

HABER: Aslı Akış

Eğitime, Bolu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası BaşkanıYüksel Ceylan, Yalova Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç.Dr. Mehmet Nusret Bedük, avukatlar ve mali müşavirler katıldı.

Bolu Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler odasında, bilirkişinin nitelikleri, yargılama hukukuna ilişkin ilkeler ve ispat hukukuna ilişkin kavramlar, ödevleri, etik ilkeler, bilirkişilik incelemesi, rapor yazma usul ve esasları anlatıldı. Bilirkişilik Temel Eğitimi ile mesleki deneyime sahip, alanında uzman kişilerin bilirkişilik hakkında temel, teorik ve pratik bilgilere sahibi olmalarını ve bilirkişilik faaliyetlerini hukuksal açıdan sorumluluklarını gerektirebilecek herhangi bir sorunla karşılaşmadan sürdürebilmelerini sağlamayı amaçlamaktadır. Ayrıca, eğitim sonunda eğitimi tamamlayan katılımcılara “Bilirkişilik Temel Eğitimi” ni tamamladıklarına dair sertifika verilecek.

“SERTİFİKA ALANLAR ADLİYEYE MÜRACAAT EDEREK, BİLİRKİŞİ OLABİLECEKLER”

Bilirkişi eğitimi öncesinde açıklamada bulunan Bolu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Yüksel Ceylan; “Bolu Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası olarak TESMER’den aldığımız yetkiye istinaden bilirkişilik temel eğitimi ile ilgili bir sınıf oluşturduk. Yalova Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Mehmet Nusret Bedük, arkadaşlarımıza eğitim verecek. Eğitimimiz 4 gün sürecek, günde 6 saat olarak. Bu eğitimi tamamlayan arkadaşlar sertifikalarını alacaklar. Sertifikalarını alanlar, adliyeye müracaat ederek, bilirkişi olabilecekler. Geçen yıl yaklaşık 120 kişilik bir eğitim çalışması yapmıştık. Bu yıl da geriye kalan arkadaşların eğitim çalışmalarını başlattık. Bu çalışmanın eğitime katılan arkadaşlara ve Türk Adaletine hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

“AMACIMIZ ADAYLARI YARGI MEKANİZMASI İÇİNE DAHİL ETMEKTİR”

Yalova Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Mehmet Nusret Bedük eğitim öncesinde bilgiler vererek; “Adalet Bakanlığının 2018 itibarıyla bilirkişilik kurumunu tekrar revize etmesi ile birlikte artık bilirkişilik eğitimi zorunlu bir unsur haline geldi. Bu eğitimler sonunda elde edilen sertifikalar olmadan böyle bir müracaat kabul edilmiyor. Bu eğitimlerin önemi önde geliyor. Bilirkişilik kurumu geçmişi çok eskilere dayanıyor. Eski tabirle ehl-i vukuf tabirini kullanabiliriz. Geçmiş tarihte köklü bir kurum iken, bugün de adalet mekanizması içinde kendisine ihtiyaç duyulan özellikle yargı mensuplarının, hakim ve savcı arkadaşlarımızın kendi bilmedikleri uzmanlık konularında kendilerine müracaat ettikleri kimselerdir bilirkişiler. Bilirkişilik kanununda getirilen yeniliklerden biri olan bilirkişilik temel eğitimindeki amacımız buradaki aday arkadaşlara bilirkişilik öğretmek değildir. Kendilerini yargı mekanizması içine dahil etmektir. Bunlar, hakim ve savı arkadaşlarımıza uzmanlık alanlarında destek olacaklardır. Aslında bir anlamda hakim yardımcılığı gibi bir konumu olan bilirkişiliğin belki ilerde böyle bir statüye de kavuşması söz konusu olabilir. Bugün itibarıyla herkes bu tür eğitimlere katılan arkadaşlar kendi uzmanlık alanlarında bilen kimselerdir. Kimisi mimar, kimisi mühendis, kimisi ziraatçı, kimisi kadastrocu, kimi mali müşavir olarak bu kurslara dahil oluyorlar” şeklinde konuştu.

 

 

Editör: TE Bilisim