Geçtiğimiz haziran ayında Bolu Valisi Ahmet Ümit’in de katılımıyla gerçekleşen balık sağımı sonrası ilk yumurtalarını alan Bolu Gölköy Su Ürünleri Üretim İstasyonu İlk yavrularını büyüterek ilin önemli göl ve göletleriyle buluşturmaya başladı.

Tarım ve orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünce yürütülen “Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi” kapsamında Bolu’da bulunan ve Bolu İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne devredilen Bolu Gölköy Su Ürünleri Üretme İstasyonu tarafından üretimi yapılan sazan balıkları yavruları ile balıklandırma çalışmaları yapılıyor.

Program dahilinde geçtiğim günlerde Yeniçağa göletine Yeniçağa Kaymakamı Nurhalil Özçelik ve Yeniçağa Belediye Başkanı Recai Çağlar ve ilçe protokolünün de katılımıyla 50 bin sazan yavrusu bırakılmıştı.

Program dahilinde Mengen’de de 30 bin yavru sazan balığı İlçe Kaymakamı Ekrem Ender Ergün, Bolu İl Tarım ve Orman Müdürü İzzet Murat,  İlçe protokolü, basın mensupları ve teknik personelin katılımıyla Bürnük Köyü Şirinyazı Göletine yavru sazanlar bırakıldı.

Programda konuşan İl Müdürü İzzet Murat; “DSİ Müdürlüğümüzden devraldığımız istasyonumuzda arkadaşlarımızın özverili çalışmaları neticesinde ilk yavrularımızı büyütmüş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. İlk yavrularımızı sizlerle birlikte Bolu sularımızla buluşturacak olmakta ayrı bir gurur kaynağı. Bakanlığımız su kaynaklarımızda sürdürülebilir canlı hayatı sağlamanın yanında vatandaşlarımıza da balık gibi kaliteli bir protein alternatifi sunma gayreti ile çalışmalarını sürdürmektedir. Büyütmüş olduğumuz Sazan balıkları doğada bilinen sazan balıklarının aksine daha az ve ayıklanabilir nitelikte kılçık barındırmaktadır.

İstasyonumuzda yetiştirdiğimiz yavruların bir diğer dikkat çekici özelliği ise gelişimlerinin oldukça iyi ve yaşıtlarına göre büyük olmasıdır. Bu sayede daimi ortamlarına adaptasyon ve hayatta kalma şansı bakımından avantajlı olacaklardır.  Balıklandırma çalışmaları esnasında kuruma potansiyeli olan, su tutma kapasitesi azalmış kaynaklara balık bırakılmayacaktır.

Bolu Merkez ve ilçelerinde 26 farklı lokasyona yaklaşık 500 bin adet sazan balığı yavrusu bırakılacaktır. 2021 balıklandırma programı dahilinde göl ve göletlerimize bırakılacak yavru adetlerimiz ve kaynaklar aşağıdaki tabloda yer almaktadır. Tesisimiz İlimiz, bölge illerimiz kısacası geleceğimiz için kapasitesini adım adım arttırarak üretmeye devam edecektir. Bugün burada bizimle birlikte olan katılımcılarımıza kurumum ve şahsım adına teşekkür ediyor, yavru balıklarımızın Bolumuza ve ülkemiz geleceğine hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Konuşmalar sonrası gölete yavru sazan balıkları bırakıldı.

Editör: TE Bilisim