Bolu Valisi Ahmet Ümit, pandemi sürecinde İlimizde yapılan çalışmalar kapsamında esnaf ve vatandaşlara sağlanan destekler hakkında açıklamalarda bulundu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde virüse karşı hem sağlık, hem ekonomik hem de toplumsal anlamda tüm dünyaya örnek olacak başarılı bir mücadele verdiğini dile getirdi.

“ÇOK ÖNEMLİ FEDAKÂRLIKLAR YAPILDI”

Pandemi sürecinde devletin gücünün ve vatandaşa katkılarının yanında milletinde de büyük fedakârlıklar gösterdiğini belirten Vali Ümit; “2020 yılı başında Çin’de çıkan, kısa sürede dünyayı ve ülkemizi de etkisi atına alan koronavirüsle mücadele kapsamında 2020 yılı Mart ayı ortalarından itibaren Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde, Sağlık Bakanımızın organizesinde, İçişleri Bakanımızın etkin desteğiyle ülkemiz genelinde olduğu gibi ilimizde de Valiliğimizin koordinesinde çok önemli tedbirler alındı ve uygulandı. Aynı zamanda salgının yayılmasını önlemek, olumsuz etkilerini asgari seviyede tutabilmek, çalışma hayatının akışını olağan şekilde sürdürebilmek için hem devlet olarak hem millet olarak, gerek kamu sektöründe gerekse özel sektörde önemli fedakârlıklar yapıldı” ifadelerine yer verdi.

BOLU’DA 163 MİLYON 638 BİN 942 LİRA YARDIM YAPILDI”

Devlet, millet işbirliğiyle, Ülkemizde virüsten hem sağlık hem de ekonomik anlamda en az etkilenen İllerin başında Bolu’nun geldiğini söyleyen Bolu Valisi, 1 yıllık resmi verilerin bunun en güzel ispatı olduğunu belirtti. Bu süreçte yapılan destek ve yardımlar hakkında bilgi veren Bolu Valisi; “Devletimiz virüsün ülkemizde görülmeye başladığı ilk günden itibaren vatandaşının ve esnafının yanında olmuştur.  Bu kapsamda;

- Belli sektörlerde tüm ülkede olduğu gibi ilimizde de muhtelif konularda vergiler ertelendi.

- 19 adet Toplum Yararına Program (TYP) ile 955 vatandaşımıza 29.508.669 TL.

- 146 adet İşbaşı Eğitim Program (İEP) ile 2.067 vatandaşımıza 9.830.409 TL.

- Vatandaşlarımızın başvuruları üzerine İşsizlik Ödeneği (İÖ) olarak 4.029 kişiye 20.835.243 TL.

- 2.586 İşyerinin başvurusu üzerine 15.893 kişiye Kısa Çalışma Ödeneği olarak 75.588.131 TL.

- Vatandaşlarımızın başvurusu üzerine 7.454 kişiye Nakdi Ücret Desteği (NÜD) olarak 21.085.490 TL.

- Ekonomik Destek Paketi (EDP) kapsamında il genelinde ekonomik imkânları kısıtlı olan 6.791 aileye 6.791.000 TL  olmak üzere toplamda 37.189 vatandaşımıza 163.638.942 TL ödeme yapıldı” diye konuştu.

“SİGORTALI VE EMEKLİ SAYISI TOPLAM NÜFUSUN YARISINI GEÇTİ”

Bu süreçte Genel Sağlık Sigortasını ekonomik şartlardan dolayı ödeyemeyen vatandaşların primlerinin Devlet tarafından ödendiğini vurgulayan Bolu Valisi, İlimizde ki sigortalı çalışan ve emekli sayısının toplam nüfusun yarısından daha fazla bir rakama ulaştığını dile getirdi. Vali Ümit açıklamasında;

“14.000 Genel Sağlık Sigortalı (GSS) vatandaşımızdan ekonomik imkânları uygun olan 6.400 vatandaşımız primlerini kendisi öderken, ekonomik şartları uygun olmayan 7.600 vatandaşımızın da primlerini devletimiz ödedi.

Bolu Valiliği Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğümüzün kayıtlarına göre,

2020 yılında Bolu genelinde:

- 4/a, 4/b, 4/c pozisyonlarında 102.819 kişi çalıştı.

- Aynı şekilde il genelinde 4/a, 4/b, 4/c pozisyonlarından emekli vatandaş sayımız 60.289’a yükseldi.

- Sanayi ve/veya üretim sektöründe 7.358 işverenimiz istihdam sağladı.

- 76.000 vatandaşımız üretime yönelik işyerlerinde üretime katkı verdi.

Bolu Gümrük İl Müdürlüğümüzün kayıtlarına göre ise;

- 131 milyon dolarlık ihracat,

- 21 milyon dolarlık ithalat yaptık” ifadelerini kullandı.

“ÜLKE GENELİNDE 4. SIRADAYIZ”

Korana virüs salgını tedbirleri kapsamında yapılan çalışmalar hakkında da bilgi veren Bolu Valisi; “Koronavirüs illeti dünya devlerini dize getirirken dünya genelinde devletimizin baştan itibaren bugüne kadar en iyi ve en başarılı mücadele veren ülkelerin başında olduğunu iftiharla izledik. Devlet olarak 160’ın üzerinde ülkeye sağlık yardımı göndermenin onurunu yaşadık. Bolu’da da Valiliğimizin koordinesinde sağlık personelimiz başta olmak üzere kamu çalışanlarımızın cansiperane gayretleri, vatandaşlarımızın alınan tedbirlere sabırla uymaları neticesinde mücadelede en başarılı illerden birisi olduk. Gelinen noktada Bolu olarak ülkemizle eş zamanlı şekilde 14 Ocak 2021 tarihinden itibaren aşılama işlemlerini başlattık. Aşı uygulamasında da halen en iyi 4’ncü il pozisyonundayız. Bütün bunlara rağmen maalesef halen virüs salgını ülke genelinde olduğu gibi ilimizde de var olmaya devam etmektedir. Bu sebeple Hıfzıssıhha Meclisimizce alınan maske, mesafe, hijyen, toplu alanlarda bulunmama, HES uygulaması gibi kurallar başta olmak üzere nikah, cenaze vb. toplu etkinliklerle ilgili alınan tüm kararlara hep birlikte sabırla ve etkin şekilde uymamız, sorumluluklarımızı birlik beraberlik içinde sürdürmemiz gerekmektedir. Ben inanıyorum ki değerli Bolulu Hemşehrilerimizle birlik ve beraberlik içerisinde koronavirüsle bundan sonraki süreçte çok daha başarılı bir şekilde mücadelemizi sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

BOLU HALKINA TEŞEKKÜR ETTİ

Bolululara bu süreçte göstermiş oldukları gayretten dolayı teşekkür eden Bolu valisi ; “TYP, İEP, İÖ, NÜD, EDP vb. programlarla işçimizi, işverenimizi, esnafımızı ve zor şartlardaki tüm vatandaşlarımızı imkânlar ölçüsünde her daim destekleyen Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sayın Bakanlarımıza, işyerini açık tutmak ve üretimi durdurmamak için tüm gayretlerini seferber eden değerli işverenlerimize, evinin geçimini sağlama sorumluluğunun bilinciyle işini en iyi şekilde yapabilmek için emeğini esirgemeyen kıymetli işçilerimize, başta sağlık personelimiz olmak üzere Koronavirüsle mücadelede hizmeti geçen bütün kamu personelimize, özellikle de Pandemi ile mücadele kapsamında Valilik olarak almış olduğumuz kararlara büyük bir fedakârlıkla her zaman en üst seviyede uyma gayretinde olan tüm vatandaşlarımıza teşekkür eder, sağlık ve mutluluklar dilerim” dedi.

Editör: TE Bilisim