Bir buçuk sene içerisinde 95 kişinin mağdur olduğu telefon ve internet dolandırıcılığı olaylarında, 1 milyon 192 bin lira zarar meydana geldiğini açıklayan Bolu İl Jandarma Komutanlığı, dolandırıcılara karşı dikkat edilmesi gereken hususları sıraladı.

Haber: Oğuzhan Eke

Bolu İl Jandarma Komutanlığı tarafından paylaşılan bilgilere göre, 2021 yılında 58, 2022 yılının ilk 6 ayında 37 internet ve telefon dolandırıcılığı olayı meydana geldi. Dolandırıcılıklar sonucunda vatandaşlar 1 milyon 192 bin 314 lira maddi zarar uğradı.

OLAYLAR İNCELENDİ

Yaşanan olaylar, Bolu İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından tek tek incelenerek, gerekli analizler yapıldı. Bu kapsamda vatandaşların internet ve telefon dolandırıcılığına karşı dikkat etmesi gereken hususlar maddeler halinde paylaşıldı. Özellikle kendisini bir kurumun yetkilisi olarak tanıtanlara karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtildi. Maddeler şu şekilde sıralandı:

“PARA VEYA ALTIN TALEP EDEN ŞAHISLARA İTİBAR ETMEYİN”

“Kendisini kamu görevlisi, savcı, asker, polis olarak tanıtan kişilerce terör soruşturmasına adınızın karıştığı, banka hesabınızı kullandıkları bu nedenle hesabınızdaki paranın kendilerine havale edilmesi gerektiği veya evinize gelecek sivil memura para ve ziynet eşyalarınızı teslim edin gibi taleplerde bulunmaktadırlar. Sizden bu şekilde para veya altın talep eden şahıslara itibar etmeyin. Bu gibi durumlarla karşılaştığınızda para transferi yapmadan önce bize bildiriniz. Unutulmamalıdır ki kamu görevlileri sizden herhangi bir soruşturma gereği altın ve para talep etmez.”

“KİŞİSEL BİLGİLERİNİZİ VERMEYİN”

“Kendisini banka veya müşteri hizmetleri görevlisi olarak tanıtan kişilere banka ve kişisel bilgilerinizi vermeyin. Ayrıca telefonunuza SMS mesajı olarak gelen ve sisteme sadece sizin tarafınızdan girilmesi gereken onay kodu ve şifrelerinizi paylaşmayınız. Unutmayınız ki hiçbir banka görevlisi sizden şifre ve onay kodunu istemez.”

“LİNKLERE TIKLAMAYIN”

“Bilmediğiniz kaynaklardan yada tanıdığınız/tanımadığınız kişilerden, çeşitli konularda cazip fırsatlar sunan, SMS, Whatsapp ve e-posta iletilerindeki linklere tıklamayın, bu iletiler sizi yasa dışı, sakıncalı veya bilgilerinizin ele geçirilebileceği sitelere yönlendirebileceğini unutmayınız.”

“HESAP NUMARALARINA PARA YATIRMAYIN”

“Sosyal medyada ve internet ortamında saadet zinciri kurup sizi ve yakınlarınızı sisteme dahil ederek yatırımlarınıza yüksek faiz ve kazanımlar vereceklerini  vaad eden şahıslara itibar etmeyiniz. Size verilen hesap numaralarına para yatırmayın ve kişisel bilgilerinizi paylaşmayın.”

“KAPORA YATIRMANIZI İSTEYEN ŞAHISLARA İTİBAR ETMEYİN”

“İnternet sitelerinde sahte ilan yoluyla, ‘kısıtlı sayıda kaldı acele edin’, ‘bu fırsatı kaçırmayın’ diyerek traktör, zirai araçlar, otomobil, bilgisayar, telefon gibi ürünleri piyasa değerinin altında fiyatlarda satışa çıkartarak düşük fiyatlara odaklanmanızı sağlayıp verilen hesap numarasına kapora yatırmanızı isteyen site ve şahıslara itibar etmeyin.”

“YARDIM TOPLAMA FAALİYETİ YÜRÜTEN YASA DIŞI FAALİYETLERE İTİBAR ETMEYİN”

“Sosyal medyada ve internet ortamında çeşitli taktikler kullanarak manevi duyguları istismar etmek suretiyle izinsiz yardım toplama faaliyeti yürüten yasa dışı site ve faaliyetlere itibar etmeyin. Size verilen hesap numaralarına para yatırmayın ve kişisel bilgilerinizi paylaşmayın.”

Açıklamada, huzur ve güven ortamının temini için Bolu İl Jandarma Komutanlığının çalışmalarının süreceği aktarıldı.

 

 

Editör: TE Bilisim