Bolu Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Nisan ayında dikimi yapılan ‘Adaçayı’nın ilk hasadı yapıldı.

 HABER: Ömer Çetinaslan

Bolu'da, Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yetiştirilen 'Adaçayı'nın ilk hasadı yapıldı. Bolu’da, köylülere yeni bir gelir kapısı oluşturmak amacıyla Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Elmalık mevkii Yumrukaya köyünde bulunan 3 dönümlük alana 2019 Nisan ayında adaçayı dikimi yapıldı. Nisan ayında dikimi yapılan ‘Adaçayı’nın ilk hasadı gerçekleştirilirken havadan da drone ile görüntülendi.

Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı işçilerin gerçekleştirdiği ilk ada çayı hasadına katılan yetkililer, yetişen ilk ürün üzerinde incelemelerde bulundu.

“YIL İÇERİSİNDE 3 DEFA HASAT YAPILABİLİYOR”

Ada çayının ilk hasadına katılan Bolu Orman Bölge Müdür Yardımcısı Ferit Özer, köylülere yeni gelir kapısı oluşturacak olan ‘Adaçayı’nın yılda 3 defa hasat yapılabildiğini söyledi. Özer; “İçinde bulunduğumuz alan, yaklaşık 25 dönümlük bir alan. Biz bu sahanın yaklaşık 3 dönümüne nisan ayında adaçayı diktik. Bolu Orman Bölge Müdürlüğü olarak 2019 yılında 50 dönümlük alanda tıbbi aromatik bitkilerle ilgili çalışmamız var. Bugün dikmiş olduğumuz ada çayının ilk hasadı için burada toplanmış bulunuyoruz. Bu ada çayında dönüm başına bin 500 ile 2 bin kilo kadar ürün elde ediliyor. Yıl içerisinde de 3 defa hasat yapılabiliyor. Elde edilen bin 500- 2 bin kilo yaş adaçayından da yaklaşık 3'te 1 oranında kuru çay elde ediliyor. Yaş olarak fiyatı piyasada 18-20 lira arasında değişiyor” şeklinde konuştu.

“AMACIMIZ ORMAN KÖYLÜSÜNÜN GELİR ELDE ETMESİNİ SAĞLAMAK”

Bolu’da başlatılan adaçayı çalışmalarının ilçe işletme müdürlüklerinde de yapılacağını belirten Özer;      “Bizim amacımız bu bölgede ilk defa yapılan çalışmayla orman köylüsünün ek gelir elde etmesini sağlamak. Elde edilen bu ürünleri de ülke ekonomisine kazandırmak. Böyle bir çalışmayı Bolu'da başlattık. İnşallah önümüzdeki yıllarda Gerede, Mengen ve diğer işletme müdürlüklerimizde bu çalışmalar benzer şekilde devam edecektir” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim