Yeni tip koronavirüsle mücadele kapsamında başlatılan "Toplum Tarama Çalışması" ile 81 ilde antikor testlerine başlandı. Antikor testleriyle semptom göstermemiş ancak hastalığı geçirmiş olanlar tespit edilerek bağışıklık haritası belirlenecek. Korona virüste (Kovid-19) bağışıklık oranının tespit edilmesini amaçlayan antikor testi uygulaması ise Bolu’da 1608 haneye yapılacak. Önce burundan numune alınacak ardından kan ile antikora bakılacak.

HABER: Aslı Akış

Sağlık Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), korona virüs (Covid-19) ile mücadele için başlatılan “Toplum Tarama Çalışması” ile bilinenlerin dışında bilinmeyen vaka sayılarını da tespit etmeyi amaçlıyor. Uygulama kapsamında sağlık ekipleri, TÜİK’in belirlediği adreslere giderek, kişilerin rızası dahilinde PCR olarak adlandırılan kovid-19 testini gerçekleştiriyor. Kandaki antikor düzeyi kontrol edilerek test yapılan kişilerde aktif vaka olup olmadığı, hastalığı geçirip geçirmediği ve bağışıklık durumu gibi değerler ayrı ayrı raporlanıyor.

“TOPLUMDAKİ BAĞIŞIKLIK ORANI TESPİT EDİLECEK” 

Toplumdaki bağışıklık oranını tespit edebilmek adına başlatılan çalışmada Sağlık Bakanlığı ve TÜİK ile birlikte ülke genelinde 153 bin hane belirledi. Bolu merkez, ilçe ve köyler için ise 1608 haneye filyasyon ekipleri oluşturuldu. Bu ekipler ellerindeki adreslerle sahaya gidiyorlar. Oradaki kişilerden ise kan örneği ve sürüntü örneği alıyorlar. Bu kan örneğinde Covid-19 hastalığına karşı bağışıklık gelişip gelişmediğini yani antikora bakılıyor. PCR sürüntü örneğinde ise Covid-19 hastalığı var mı yok mu onu tespit ediliyor. Eğer Covid-19 hastalığı varsa filyasyon ekipleri tekrar giderek temasları var mı yok mu bunları tespit ediyor. Bütün bu sonuçlar 1-2 gün içinde kişilerin e-nabız sistemine düşmesiyle birlikte ise toplumdaki bağışıklık oranını tespit edebilecek.

 

 

 

Editör: TE Bilisim