2018 yılı hasat dönemi toplantısı istişare ve tavsiye kararları almak üzere Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü toplantı salonunda yapıldı.

Toplantıya İl Müdür Yardımcısı Abdülkadir Öztürk, Ziraat Odası Başkanı Hakkı FİDAN, Biçerdöver ve Balya makinesi sahipleri ile Köy Muhtarları katıldı. Dane kayıplarının önlenmesi konusunda bilgilendirme yapıldı.

Toplantıda konuşan İl Müdür Yrd. Abdülkadir Öztür; “İlimizde ve yurdumuzda hakim olan yağışlar sebebiyle hasat dönemi biraz olsun gecikmeye uğramış ve nihayetinde 2018 hasat dönemine gelmiş bulunmaktayız. Burada hasat sırasında karşılaşabileceğimiz sorunları değerlendirmek ve ortak bir paydada buluşabilmek amacıyla toplandık. Nihayetinde bizler sizler için varız. Ekiplerimiz her gün sahadadır. Hasatta kaybı en aza indirebilmek için biçerdöver nerede biz orada olacağız. Üreticilerimiz hasatta mağduriyet yaşamamak için Müdürlüğümüz ile irtibat içerisinde olmalıdır. Çiftçilerimiz için bereketli ve kazançlı bir hasat dönemi dileklerim” dedi

Yapılan istişare sonucunda alınan prensip kararları ise;

  1. İlimizde hasat başlangıç tarihi arpalar için 10 Temmuz, buğdaylar için 20 Temmuz olarak belirlenmiştir.
  2. Dane kaybı en fazla % 2, hedef ise % 1,5 olarak belirlenmiştir.
  3. Dane kayıplarının en az düzeye indirilmesi için azami titizlik gösterilecek ve biçim işlemleri bakanlık talimatları, Valilik tebliği ile İl Müdürlüğü direktifleri doğrultusunda yapılacaktır.
  4. Hasat olgunluğuna gelmemiş ürünler hasat edilmeyecektir.
  5. Yatık ürünler başak kaldırıcısız hasat edilmeyecek biçme işlemi hızlı yapılmayacaktır.
  6. Biçimin yapıldığı arazide biçilmemiş tarla bırakılarak bölge terk edilmeyecektir.
  7. Dane kayıplarının en az düzeye indirilmesi için biçme işlemi, çiğin olmadığı 10:00 – 21:00 saatleri arasında yapılacaktır.
  8. Biçerdöver operatörleri kontrole gelen görevliye göstermek üzere biçerdöver izleme defteri, operatör belgesi, yangın tüpü ve yangın brandasını biçerdöverin yanında hazır bulunduracaklardır.
  9. Yine yapılan hesaplama ve istişareler neticesinde dekar biçim fiyatları taban ve düz araziler için 20 TL, meyilli ve yatık araziler için 22 TL olarak değerlendirilmiştir.
  10. Ayrıca 24 kg ağırlığa sahip balyanın balyalama ücreti de 2 TL olarak belirlenmiştir.

Ayrıntılı bilgi, teknik destek, dilek, şikayet, talep ve görüşleriniz için İl/İlçe Müdürlüğü ile irtibata geçebilirsiniz.

 

Editör: TE Bilisim