2020 Yılı Biçerdöver kontrol hizmetlerinin yürütülmesiyle ilgili valilik tebliği yayınlandı.

Temmuz ayının girmesiyle Bolu’da yeterli olgunluğa ulaşan hububatın biçerdöverle hasadına başlanacak olup, çiftçilerin büyük emek ve masrafla üretmiş oldukları ürünlerin, biçerdöverlerle hasat edilmeleri sırasında meydana gelen ürün kayıplarını ve hasarlarını önlemek amacıyla, her yıl olduğu gibi 2020 yılı hasat döneminde de ilimizde görevli kontrolörler tarafından tarla ve biçerdöver kontrolleri yapılacaktır.

İl genelinde hububat hasadı yapan biçerdöverler Tarım ve Orman Bakanlığının “Biçerdöverle Ürün Hasadında Kontrol Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Uygulama Talimatı” doğrultusunda hazırlanan Valilik Makamının 2020/1 nolu tebliğleri gereği, hasat dönemi boyunca, İl Müdürlüğünde görevli ekip ve teknik elemandan oluşan kontrol ekipleri ile biçerdöver kontrolleri yapılmaktadır.

Bolu İli mülki hudutları dâhilinde 2020 yılı hasat sezonunda, biçerdöver sahipleri ve biçerdöver operatörlerinin aşağıda belirtilen hususlara uymaları zorunludur. Biçerdöver sahipleri ve operatörleri 2020 yılı için Bolu İli mülki hudutları içerisinde yapılacak hasat sırasında  % 2 ürün kayıp oranını geçmeyecektir. “G sınıfı (Biçerdöver) Sürücü Belgesi” veya “Biçerdöver Operatör Belgesi” bulunmayanlar biçerdöver operatörü olarak çalışamayacak ve biçerdöver sahipleri tarafından çalıştırılmayacaktır. Biçerdöver sahipleri, 6’ şar kiloluk 2 adet yangın söndürücü cihazı bulunmayan biçerdöverleri çalıştıramayacaktır.

Biçerdöver sahipleri ve biçerdöver operatörleri, yetkili kontrolörlerce talep edilmesi halinde kimliklerini ibraz etmek zorundadırlar. Biçerdöver sahipleri ve biçerdöver operatörlerinin uyması gereken diğer hususlar ise

“Biçerdöver sahipleri, hasat sezonundan önce, biçerdöverlerinin tamir, bakım ve ayarlarını tekniğine uygun bir şekilde yaptırarak, hasada hazır hale getireceklerdir. Hasat esnasında ürün sahibi, tarlasının başında bulunacak, kayıpları sık sık kontrol edecek, kayıp tespit ettiğinde operatörü uyaracak, bu uyarıya uymayan operatörü en yakın il ve İlçe Tarım ve Orman müdürlüğüne bildirecektir.

Her ürüne göre, hasat zamanı, hassasiyetle belirlenecek, hasat olgunluğuna erişmemiş ürünlerin hasadından kesinlikle kaçınılacaktır. Hasatta, üründeki rutubet durumu dikkate alınacak, çiğ kalkmadan hasada başlanılmayacak ve çiğ düşmeden önce hasada son verilecektir. Hasat edilecek ürüne ve çevreye zarar vermemek için ilgililerce yangın tehlikesine karşı, yerinde ve zamanında her türlü emniyet tedbiri alınacaktır. Biçerdöverlerin hassas ayarları, ürünün cinsi ve durumuna göre, tekniğine uygun olarak yapılacak, her tarla değişiminde ayarlar yeniden kontrol edilecektir.

Biçerdöverlerin çalışma hızı, biçerdöverin özelliklerine, arazinin yapısına, ürünün cinsine ve durumuna göre tespit edilecektir. Kayıpların azaltılması amacı ile engebeli arazilerde ve yatık ürünlerde, biçerdöverlere sap ayırıcı ve başak kaldırıcılar monte edilecektir. Arazi şartları ve ürün durumu dikkate alınarak, sap değeri olan ürünlerde biçim yüksekliği mümkün olan en alt seviyede olacaktır. Hasat edilen alanlarda mevkii atlanmadan, hasat edilmemiş alan bırakılmayacaktır” şeklinde sıralandı.

Editör: TE Bilisim