Bolu’nun hava kirliliğini inceledik. Kirli hava koronavirüsün bulaşmasında daha etkili. Bolu’daki durum yüzleri güldürüyor.

Haber: Ali Çağrı Demirtaş

5 Haziran Dünya Çevre Günü’nün yıl dönümü nedeniyle Bolu’nun hava kalitesini inceledik. Konuyla ilgili birçok ölçüm ve değerlendirme kuruluşu bulunmakta. Bu kuruluşlar farklı sonuçları anlık olarak internet üzerinden paylaşarak, vatandaşları ve kamuoyunu bilgilendiriyor. Temiz hava koronavirüs ile mücadelede önemli etkenlerden biri.

ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI RAPOR YAYIMLADI

Bu kapsamda bir çalışma gerçekleştiren Çevre Mühendisleri Odası, 6 Haziran 2020 tarihinde 2019 yılının hava kirliliği raporunu yayımladı. Raporda aralarında Bolu’nun da bulunduğu illerle alakalı şu ifadeler kullanıldı:

“Raporda incelenen bir başka kirletici olan NOx (Azotoksit) ölçümlerine göre ise en kirli iller şu şekilde sıralandı: Ankara, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Bursa, Çanakkale, Düzce, Edirne, Erzincan, Erzurum, İstanbul, İzmir, Karabük, Kars, Kırşehir, Kocaeli, Kütahya, Sakarya, Tekirdağ, Trabzon ve Yalova.”

“208 istasyonda NOx ölçümü yapılmaktadır. Sadece 76 istasyonda güvenli veri alımı sağlanmıştır. Bu 76 istasyonun 56 tanesinde AB ve Ulusal Limit Değer aşılmıştır. NOx kirliliğinin olduğu iller arasında Ankara, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Bursa, Çanakkale, Düzce, Edirne, Erzincan, Erzurum, İstanbul, İzmir, Karabük, Kars, Kırşehir, Kocaeli, Kütahya, Sakarya, Tekirdağ, Trabzon ve Yalova‘dır. 2018‘de ölçüm verisi olmayan istasyon sayısı 7 iken, 2019‘da bu sayı 31‘e yükselmiştir.”

2020 RAPORU DA YAYIMLANDI

Son olarak yine hava kirliliği hakkında detaylı bir sunum, Çevre Mühendisleri odası tarafından yapıldı. Çevre Mühendisleri Odası’nın İstanbul Şube’sinde gerçekleşen rapor sunumunda, Türkiye’nin havası en kirli illeri açıklandı. Bu iller; Sakarya, Konya, Amasya, Gaziantep, Edirne, Bursa, Burdur ve Isparta olarak sıralandı. 2020 senesinin en kirli illeri arasında Bolu yer almadı.

BOLU NE DURUMDA?

Öte yandan çalışma kapsamında Bolu’nun durumu hakkında bir açıklama yapılıp, yapılmadığına dair bilgi elde edilemezken, farklı kaynaklarda anlık hava kirliliği bilgilerini aktaran kurumlardan detaylar kaydedildi.

Buna göre Dünya’nın her noktasında bulunan “hava istasyonları” aracılığıyla bilgileri aktaran İsviçre merkezli, IQAir’in aktardığı bilgilerde Bolu’nun hava kalitesi, “29” yani, iyi seviyede olarak kaydedildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, anlık hava izleme haritasında yer alan “hava kirliliği indeksine” göre ise Bolu “27” ile havası temiz iller arasında yer aldı. Hava indeksi “50”nin altında olan illerin havası temiz olarak kabul ediliyor.

KOMŞULARDA BİLGİLER NET DEĞİL

Bolu’nun havasının temiz olması sevindirirken Bolu’nun komşusu olan illerde durum çok da iç açıcı değil. IQAir haritasında Sakarya, Düzce ve Karabük’ten yansıyan verilerde “hava kirliliği indeksinin” 50 puanın üzerinde yani, orta derecede yer aldığı görüldü. Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından paylaşılan verilerde ise hava kalitesi temiz olarak görüldü.

Çevre-Şehircilik IQAir

Editör: TE Bilisim