12-18 Mayıs Hemşirelik Haftası nedeniyle Bolu İl Sağlık Müdürlüğü koordinasyonunda tören gerçekleştirildi.

HABER: ASLI AKIŞ

Törene;  Bolu Belediye başkan yardımcısı Leyla Beykoz, BAİBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kamil Gürel, Bolu Sağlık Müdürü Dr. Öğretim üyesi Muhammed Emin Demirkol, İl sağlık yöneticileri, hastane başhekimleri, İzzet Baysal Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Sağlık Bakım Hizmetleri Birisim Sorumlusu Vildan Yılmaz, hemşireler ve hemşirelik öğrencileri katıldı.

Hemşireler haftası kapsamında Anıtpark’ta Atatürk anıtına çelenk sunuldu. Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla devam eden törende günün anlam ve önemine ilişkin Sağlık Bakım Hizmetleri Birisim Sorumlusu Vildan Yılmaz tarafından konuşma yapıldı.

“HEMŞİRELİK ÖZVERİ, SABIR, HOŞGÖRÜ KAVRAMLARINI İÇİNDE BULUNDURAN, ZOR BİR MESLEKTİR”

Törende konuşan Sağlık Bakım Hizmetleri Birisim Sorumlusu Vildan Yılmaz, insan hayatının kutsallığından ödün vermeden, sonsuz sabır, her türlü özveri, gayret ve sevgi ile mesleğini icra etmeye çalışan meslektaşları ile bir arada olmaktan dolayı mutluluğunu dile getirerek; “Sağlık; bireyde zorunlu, vazgeçilmez ve hayatın her döneminde aynı önemi koruyan temel ihtiyaçlardan biridir. Bu ihtiyaca cevap veren personel içinde en önemli meslek grubu ise hemşirelerdir. Hemşirelik; güç çalışma şartlarını gerektiren özveri, sabır, hoşgörü kavramlarını içinde bulunduran, zor bir meslektir. Hemşirelik diğer mesleklerde olduğu gibi toplumsal ihtiyaçlardan doğan, insan hayatıyla yakından ilgili bir meslektir. Ekip çalışmasını bilen, el becerisi olan, hızlı çalışan hünerli eller ister, temelinde; sevgi ve saygı yatar” şeklinde konuştu.

“HEMŞİRELERİN İSTİHDAMINDA, UZMANLIK ALANLARI, SÜREKLİ GÖZ ARDI EDİLMİŞTİR”

Yılmaz, hemşireliğin insan yaşamının anlamı ve amaçlarının kavranması üzerine temellendiğine işaret ederek; “Uzun yıllardır hemşirelik, ülkemizde genel anlamda yardımcı sağlık personeli olarak algılanmış ve uygulamada hemşirelerin istihdamında, uzmanlık alanları, sürekli göz ardı edilmiştir. Oysa hemşirelik profesyonel bir meslektir ve kendine özgü bilimsel, deontolojik ve etik kuralları olan bir disiplindir. Günümüzde profesyonel hemşirenin görev sorumluluğu; sağlık ve hastalık halinde, hasta ve ailenin en üst düzeyde bakım almasını sağlamak ve yaşam kalitesini yükseltirken, hakkını savunmaktır. Hemşirelik insan yaşamının anlamı ve amaçlarının kavranması üzerine temellenmiştir” dedi.

“SALGIN SÜRECİNDE SAĞLIK ORDUSUNUN ÖN SAFINDA YER ALDIK”

Pandemi döneminde sağlık ordusunun en ön safında yer aldıklarını belirten Vildan Yılmaz; “Hemşireler daima din, dil, ırk gözetmeksizin 24 saat boyunca bireyin sağlığının korunmasında ve geliştirilmesinde, hasta olduğunda iyileştirilmesinde, vazgeçilmez önemli bir yere sahiptir. Bu hizmetin en önemli kaynağı ve enerjisi hemşirelerin mesleklerinin özünde bulun sevgi, şefkat, merhamet, saygı, güven gibi insani değerlerdir. Bu anlamda (12 Mayıs – 18 Mayıs) hemşirelik haftası meslektaşlarımız için her yıl topluma kendi profesyonelliğimizi hatırlatmada önemli bir rol oynamaktadır. Covid 19 salgın sürecinde, bütün sektörlerin yükünde artış olmakla birlikte, en büyük yük sağlık sektörünün üzerine düşmüştür. Sağlık sektörünün her zaman vazgeçilmezi konumunda olan hemşireler, artan sağlık hizmeti talebi sürecinde, kendilerinin ve ailelerinin sağlıklarını riske atma pahasına her türlü riski göze alarak, ölümlü yaşam arasında 7 gün 24 saat hasta başında yaşamlara dokunarak, sağlık ordusunun ön saflarında yer almışlardır ve almaya devam edeceklerdir. Bu pandemi sürecinde ülkemizde ve dünyanın pek çok ülkesinde, hemşirelerin görünürlüğü hiç olmadığı kadar artmış ve hemşirelerin sağlık hizmetlerinin omurgası olduğu görülmüştür” ifadelerini kullandı.

“HEMŞİRELİK HAFTAMIZ KUTLU OLSUN”

Yılmaz, pandemi döneminde hayatını kaybeden meslektaşlarını da anarak; “Özellikle sahada mücadele ederek sağlık hizmetinin her zaman vazgeçilmezi olduğunu hissettiren; sevgi ve özverinin adı olan “hemşire” meslektaşlarımın, güçlü hemşirelerin yetişmesine katkı sunan değerli akademisyen hemşirelerin ve geleceğin teminatı olan sevgili hemşirelik öğrencilerinin “12 Mayıs Dünya Hemşireler Günü’nü” en içten dileklerimle kutlarken, pandemi ile amansız mücadele hayatını kaybeden hemşire meslektaşlarıma Allah’tan rahmet diliyorum. Mesleğimizi daha iyi yerlerde görmek dileğiyle. Bütün meslektaşlarımın 12-18 Mayıs Dünya Hemşirelik Haftası kutlu olsun.” şeklinde konuşmasını tamamladı.

ÇİÇEK TAKDİM EDİLDİ

Programına sonunda Bolu İl Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polis Şube Müdürlüğü tarafından BAİBÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Doç. Dr. Makbule Tokur Kesgin’e tüm hemşireler adına çiçek takdim edildi. Tören, hatıra fotoğrafının çekilmesinin ardından son buldu.

Editör: TE Bilisim