Türkiye genelinde 'Sağlık İçin Hepimiz İçin' sloganıyla yayımlanan ve 81 ile gönderilen genelge kapsamında Bolu’da Özel halk otobüslerinde denetim gerçekleştirildi. Bolu Valisi Ahmet Ümit öncülüğünde yapılan denetimlerde vatandaşlara maske, sosyal mesafe ve hijyen konusunda uyarılarda bulunuldu. Ümit, İlimizde yeni tip korona virüs kapsamında ev izolasyon kuralına uymayan 120 kişinin yurtlarda karantinaya alındığını belirtti.

 

Haber: Aslı Akış

 

Bolu Valisi Ahmet Ümit, Bolu Emniyet Müdürü Armağan Adnan Erdoğan, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Ömer Ersever, İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Emin Demirkol ve denetim ekiplerinin katılımıyla Merkez Duraklarda toplu taşıma araçlarında denetim gerçekleştirdi. Vali Ümit, duraklara gelen otobüslerdeki vatandaşlara Emniyet, jandarma, zabıta ve ilgili tüm kurumlardaki görevlilerin günün her saatinde maske, sosyal mesafe ve hijyen denetimleri yaptığını aktararak bilgiler verdi ve maske dağıttı.

 

Yolculuk yapan bir vatandaş, çevresinde kimlerin korona virüse yakalandığını bilmediklerini, kendi apartmanında da karantinada olan kişiler olduğunu öğrendiğini ifade ederek, “Virüse yakalananlar kapılarına en azından bir yazı yazsınlar. Onlar yazmıyorsa görevliler bunu yapsınlar” dedi. Vatandaşın isteğine karşı Vali Ümit, “Bunu biz öneriyoruz. Yapanlar da var. Biz de daha yakından takip ediyoruz” dedi.

 

“KYK YURTLARINA YERLEŞTİRİLENLERDEN ÜCRETİNİ ALIYORUZ”

Denetimlerin ardından açıklamalarda bulunan Bolu Valisi Ahmet Ümit, son 1 ay içerisinde 120 kişinin karantina kurallarını ihlal ettikleri sırada yakalandığını vurgulayarak;  “Araçlardaki vatandaşlarımızla bazı şeyleri görüştük. Denetimlerimizin temelinde öncelikle bilgilendirme, bilinçlendirme söz konusu. Yoksa burada her zaman ifade ettiğimiz gibi hepimiz biliyoruz ki sosyal sorumluluk esaslı her bireyin bu sorumluluğu anlaması ve alması esastır. Esas itibariyle bunu yerleştirmeye çalışıyoruz. Herkes kendi sorumluluğunu aldığı zaman otomatik olarak bu işler kendiliğinden düzene girecektir” şeklinde konuştu.

 

“HER GEÇEN GÜN YENİ TEDBİRLERİ ALINABİLİYOR”

Her geçen gün yeni tedbirlerin alındığına dair de bilgi veren vali Ümit, “Bunlardan bir tanesi izolasyona tabi olduğu halde, bulunması gereken yerde kalmayıp dışarıda gezen vatandaşlarımız. 18 Ağustos’tan itibaren çok yoğun bir şekilde biz bu işin peşindeyiz. Güvenlik kuvvetlerimiz bu işin peşinde. Bugüne kadar ilimizde çok sayıda kişiyi yakaladık, 120’nin üzerinde kişi yakalandı. Ama son bir kaç gündür Kredi ve Yurtlar Kurumu’na ait bir yurdu, bayanlar için ve erkekler için ayrı bir yer olmak üzere, tahsis ettik. Bugünlerde ve bundab sonra izolasyona tabi vatandaşların tespitiyle onları oraya alıyoruz. Kısacası izolasyon koşullarını ihlal eden vatandaşlarımızı KYK yurtlarına yerleştiriyoruz. Sürelerini dolduruncaya kadar orada kalma zorunluluğu var. Onlardan ücretlerini aynı zamanda tahsil ediyoruz. Güvenlik ve sağlık tedbirleri alınmış halde. Karantina tedbirlerini sürdürüyorlar” ifadelerini kullandı.

 

ŞEHİRLERARASI TAŞIMACILIKTA HES UYGULAMASI ZORUNLU

Kent merkezinde uygulanan HES kodu uygulamasının şehirlerarası taşımacılık yapan firmalarda da zorunlu hale geldiğini dile getiren Vali Ahmet Ümit;  “Şehirlerarası taşımacılıkta çalışan firmaların yeni görevleri var. Bizim yerelde yaptığımız HES uygulamasını şehirlerarası otobüs firmaları da bilet satarken ve otobüse binerken mutlaka HES kodu sorulması gerekiyor. Aksi takdirde hem firma için cezası var hem de araçlara cezası var. Araçlar 10 güne kadar bağlanabiliyor. Bu güne kadar bizim Bolu’da idari olarak hiçbir tavizimiz olmadı. Bundan sonra da olmayacak. Eğer bütün bunlara rağmen salgında artışlar olursa ya da kurallara uyumsuzluk söz konusu olursa o zaman yeni tedbirler geliştirilecektir” diye konuştu.

 

“HER DÜĞÜN BAŞINDAN SONUNA KADAR GÖZETLENİYOR”

Vali Ümit, 65 yaş üzeri ve 15 yaş altı için getirilen kısıtlamalardan da bahsederek;  “65 yaş üstü ve 15 yaş altı vatandaşlarımız ile ilgili bazı tedbirler geliştirildi. 65 yaş üstü ve 15 yaş altı vatandaşlarımız, birinci ve ikinci derece yakınlarının dışındaki düğünlere katılamıyorlar. Bütün düğünler, ancak nikah şeklinde ve 1 saat ile sınırlandırılarak yapılıyor. Eğer herhangi bir uygunsuzluk söz konusu olursa, mutlaka ceza uygulanıyor. Her düğün ve toplu etkinlik, başından sonuna kadar en az iki görevli personelimiz tarafından gözetlenmek suretiyle denetleniyor. Bundan sonra da bu şekilde devam edecektir. Bütün bunlara rağmen hala salgında artışlar ya da kurallara uyumsuzluk söz konusu olursa, o zaman yeni tedbirler geliştirilecekti” şeklinde konuştu.

 

“GEREDE’DE VAK’A SAYISINDA ARTIŞ VAR”

Korona virüs vaka sayılarının Ankara’ya yakın olan Gerede ilçesinde arttığını tespit ettiklerinin de altını çizen Vali Ümit, “Gerede’de bu konuları yerinde izah edeceğiz. Esas amacımız vatandaşımızla paylaşmak. Gerede, Ankara ile yakın temas içerisinde. Komşu illerle yakın teması var. Hepimiz biliyoruz ki salgının en önemli sebeplerinden bir tanesi; il dışından gelen vatandaşlarımızla kurulan temaslardır. Bu temasların Gerede’de biraz daha fazla olduğunu görüyoruz. Bunun sonucunda da bir artma olduğunu tespit ettik. Bu bir bireysel sorumluluk meselesidir. Gerede bizim kendi kendine yeten güzel bir ilçemiz. Vatandaşlarımız da son derece duyarlı” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim