Bolu Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Bektaş, Bolu Adliyesi'nde gazetecilerle bir araya gelerek, “2021 Adli Yılı Değerlendirme Toplantısı” düzenledi. İlimizde geçen yıl yaklaşık 15 bin suç dosyasının tamamına yakınının karara bağlandığını belirten Bektaş, “2021 yılında suç oranımız bir önceki yıla göre yüzde 15 arttı” dedi.

 HABER: ASLI AKIŞ

 Terör suçlarında düşüş yaşandığını ancak uyuşturucu suçlarında artış olduğunu kaydeden Bolu Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Bektaş, çocukların işlediği suçlar ve memurların işlediği suçların oranlarını da paylaştı.

 Geçen yıl adliyeye ulaşan dosya sayısı ve suç oranlarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Bolu Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Bektaş Bolu'da suç oranının yüzde 15 arttığına işaret ederek; “Bu büyük bir oran değil. Türkiye'nin geneli böyle. Zaten her yıl suç oranlarımız maalesef artıyor. Bunun çeşitli sebepleri var. Geçtiğimiz yılı yüzde 15 artışla 15 bin 500 civarı dosyayla kapattık. Suçla mücadele etmek gerekiyor. 15 bin evrakın 14 bin 800 civarını bir şekilde karara bağladık. Bu da önemli bir başarı.” diye konuştu.

"DOSYA SAYISINDA YÜZDE 50'YE YAKIN BİR DÜŞÜŞ VAR"

Bektaş, başsavcılık bünyesinde faaliyet gösteren bürolara gelen suç oranlarına değinerek, "Genel büroda yüzde 15 artış odluğu halde bazı bürolarda çok önemli düşüşler var. Mesela terör büroya gelen dosya sayısında yüzde 50'ye yakın bir düşüş var. Bolu terör faaliyetlerinin yoğun olduğu bir yer değil, FETÖ süreciyle bir yoğunluğa erişmişti. FETÖ süreci artık azaldı. Bunun da büyük bir katkısı var. Diğer taraftan da ülkemizin her alanında birçok sorunun asıl kaynağı olan uyuşturucu belası var. Bununla da mücadele devam ediyor” ifadelerini kullandı.

"UYUŞTURUCU İLE MÜCADELEDE BÜYÜK ÇALIŞMALAR SARF EDİLDİ"

Bolu'da 2021 yılında özellikle uyuşturucuyla mücadele anlamında 'sokak satıcıları' denilen kesimle mücadele anlamında çok büyük çalışmalar sarf edildiğinin de altını çizen Bektaş;  “Yaklaşık 150 civarı operasyon yapıldı. Birçok kişi yakalandı, yakalananlardan tutuklananlar oldu. Maalesef totale baktığımızda orada yüzde 30 civarı bir artış var." dedi.

"YÜZDE 90'A YAKIN BİR UZLAŞMA BAŞARISI ELDE ETTİK"

En çok önem verdikleri konulardan biri olan aile içi şiddet dosyalarında düşüş yaşandığına vurgu yapan Bektaş, “Geçen sene pandeminin getirdiği bir artış vardı. Pandeminin olumsuz sonuçlarından biri buydu. Ama 2021 yılında, bir önceki yıla göre bir düşüş var. Artık biraz sakinleşti ama yine de az değil, yaklaşık 1400 evrak gelmiş adliyeye. Bu tüm gelen evrakın yüzde 10'u demek. Ama bir önceki yıla göre düşüş olması sevindirici. Uzlaşma büromuz da var. Geçen sene bu büroya ve buradaki sosyal edimlere ağırlık verdik ve dosyaların büyük bir kısmında sosyal amaçlı edimlere ulaştık. Çeşitli kurumlara bağış yapıldı. 'Ağaç dikme, 20 koliyi fakir fukaraya dağıtma karşılığı uzlaşırım.' diyenler de buna katkı sundu. Tüm büroda yüzde 90'a yakın bir uzlaşma başarısı elde ettik. Bolu'daki 1285 dosyanın yüzde 90'ını olumlu sonuçlandırmışız.” şeklinde konuştu.

Bektaş, çocukların işlediği suçlarda yüzde 20'lik bir artış, memurların işlediği suçlarda ise ciddi bir düşüş olduğunu dile getirdi. “Seri Muhakeme Usulü” ve” Yargıda Hedef Süre” alanlarında yapılan çalışmalar hakkında da bilgi verdi.

 

 

 

Editör: TE Bilisim