Bolu’da, cep telefonunu internet üzerinden satmak için ilan veren Berkay U., senet karşılığı telefonu alan ve 3 aydır parasını ödemeyen Ç.S. isimli şahsın kendisini dolandırdığını iddia etti. Ç.S.’nin benzer yollarla toplam 9 kişiyi daha dolandırdığını iddia eden Berkay U., hukuki yolların sonuç vermediğini belirterek, bir an önce şahsa engel olunması için yardım istiyor.

Haber: Ömer ÇETİNASLAN

İddiaya göre; 2020 yılının eylül ayında cep telefonunu satmak isteyen Berkay U., online alışveriş sitesine ilan verdi. Yaklaşık bir hafta sonra kendisini arayan Ç.S, telefonunu almak istediğini söyledi. Bir süre sonra telefonun satışını gerçekleştirmek için bir araya gelen alıcı Ç.S, Berkay U.’ya, “annemin doğum günü var, telefonu ona vereceğim. Parayı 5 gün sonra ödesem olur mu?” diyerek, satıcıya 5 gün vadeli senet verdi. Berkay U’nun durumu kabul etmemesinin ardından araya amcasının oğlunu koyan Ç.S., alıcı Berkay U’yu ikna ettikten sonra sözleşme yaparak telefonu aldı.

Aradan geçen 5 günün ardından senedin günü gelmesiyle Ç.S.’yi arayan Berkay U., alıcı Ç.S.’den “çocuğum hastalandı, eşimle kavga ediyorum, zor durumdayım” cevabını aldı. Duruma anlayış gösteren Berkay U., babasıyla birlikte 1 ay sonra Ç.S’nin Karacasu’da ikamet ettiği evine gitti. Alıcıdan sattığı telefonu geri vermesini isteyen Berkay U., Ç.S.’den “eşim terk etti, telefonu satmak zorunda kaldım” cevabıyla karşılaştı. Daha sonra Ç.S. isimli şahsın alt katta oturan ailesi ve komşularıyla irtibata geçen Berkay U., Ç.S.’nin eşinden boşanalı 2 yıl olduğunu öğrenerek “onun gibi oğlumuz yok, alabiliyorsan al, geçmiş olsun o parayı unut” şeklinde cevaplar aldı.

Bunun üzerine dolandırıldığını anlayan Berkay U, Karacasu Jandarma Komutanlığı’na giderek şikâyetçi oldu. Jandarmaya şahsın ismini verdiğinde aynı şikâyetten başvuran 4’üncü kişi olduğunu öğrenen Berkay U., aldığı cevap karşısında şoke oldu.

Daha sonra durumu yargıya taşımak için avukat ile görüşen Berkay U., avukattan ise şahsın sigortalı çalışmadığı ve üzerine kayıtlı herhangi bir şey olmadığı için parayı almalarının mümkün olmadığı cevabını aldı.

İNSTAGRAMDAN İFŞA ETMEK İSTEDİ

Olayın üzerinden bir süre sonra Berkay U., S.Ç isimli şahsı ifşa etmek için kendi instagram hesabından şahsın fotoğrafıyla birlikte, “bulana bir miktar para vereceğim” yazılı bir paylaşım yaptı. Daha sonra paylaşımı gören yakın bir tanıdığının da aynı şekilde dolandırıldığını öğrendi.

Edindiği bilgilere toplam 9 kişinin benzer şekilde dolandırıldığını iddia eden Berkay U., hukuki yollardan bir sonuca varılamadığını belirterek, S.Ç. isimli şahsa daha fazla kişiyi dolandırılmadan engel olunması için yardım istiyor.

“BİZİ İKNA ETTİ, 5 GÜN VADELİ SENET VERDİ”

Dolandırıldığını iddia eden Berkay U., yaşanan olay ilgili olarak bilgiler vererek, “Eylül ayında internetten telefon satmak istedim. İlanı gören biri benimle iletişim geçmek istedi. Görüşme ayarladık. Geldiğinde, “annemin doğum günü var, parayı 5 gün sonra ödesem olur mu?” dedi. 5 gün vadeli senet vereceğini söyledi, başta güvenemedik ama araya birilerini soktu. Bolu’da çatı işleri yapan amcasının oğlunun ismini verdi. Babam da onu tanıyormuş. Kendisi de çok güzel konuşuyor zaten. Bizi ikna etti, senede imza attı. Ödeyeceğine dair sözleşme yaptık ve telefonu verdim” diye konuştu.

“GEÇMİŞ OLSUN O PARAYI UNUT” DEDİLER”

Ailesi ve komşuları tarafından “geçmiş olsun, o parayı unut” söylemleriyle karşılaştığını söyleyen Berkay U., “Telefonu verdikten 5 gün sonra aradım, “çocuğum hastalandı, eşimle kavga ediyorum, zor durumdayım” gibi şeyler söyledi. Aradan 1 ay geçti, babamla beraber senette yazılı olan adresine, Karacasu’ya gittik. “Parayı ödemeyeceksen telefonu bize geri ver” dedik. Orada bize, “Eşim terk etti, telefonu satmak zorunda kaldım” dedi. Evinin alt katında anne-babası oturuyor. Ailesi iki sene önce boşandıklarını söyledi ve “onun gibi oğlumuz yok, alabiliyorsan al, geçmiş olsun o parayı unut” dediler. Komşuları da aynı şeyleri söylediler” ifadelerini kullandı.

“AYNI ŞEKİLDE DOLANDIRILAN 4’ÜNCÜ KİŞİ OLDUĞUMU ÖĞRENDİM”

Şikayette bulunmak için jandarmaya gittiğinde kendisinden önce benzer şekilde dolandırılanlar olduğunu öğrenen Berkay U., “Daha sonra Karacasu’ya jandarma baktığı için jandarmaya başvurduk. Jandarmaya o şahsın ismini verdiğimde, “kardeşim sen aynı şikayetten gelen 4’üncü kişisin ama Allah’tan senin elinde senedin var” dediler. Sonra anladık ki herkesi bu şekilde dolandırıyormuş. O 4 kişi de şikayetçi olmuş ama bir sonuç çıkmamış. Bana savcılığa gitmemi ya da avukata vermemi söylediler. Avukata verdim, 1 ay sonra avukat bana adamın sigortalı çalışmadığını, üzerine kayıtlı herhangi bir şeyin olmadığını ve parayı alamayacağımızı söyledi.

“İLK MAAŞIMLA BORÇ ÖDEMEK ZORUNDA KALDIM”

Beni üzen şey; yeni mezunum. Pandemi döneminde çok zor oldu ama iş buldum. İlk maaşımla telefonun borcunu ve avukat masrafını ödemek zorunda kaldım. İlk maaşımı farklı hayallerim için harcayacaktım” şeklinde konuştu.

“ŞUAN NEREDE OLDUĞUNU BİLE BİLMİYORUZ”

Dolandırılan diğer vatandaşlarla irtibata geçtiğini de söyleyen Berkay U., “İnstagramdan şahsın fotoğrafını paylaşarak, biraz da genç aklıyla “bulana şu kadar para vereceğim” tarzında bir şeyler yazdım. Benim çok yakın olduğum biri o paylaşımı görüp bana kendisinin de aynı şekilde dolandırıldığını söyledi. Onu da 20 bin TL’lik alacağı olduğu bir çeki göstererek ikna etmiş. Parayı aldığında ödeme yapacağını söylemiş ama 2 buçuk aydır o da parasını alamıyor. Bu sırada 8-9 bin TL civarında dolandırılan biri daha olduğunu öğrendik. O da şahsı sürekli sıkıştırıp gözünü korkutarak parasını alabilmiş. Korkak bir insan ama şuanda nerede olduğunu bile bilmiyoruz.

“KENDİNİ ACINDIRARAK 10 BİN TL KREDİ ÇEKTİRMİŞ”

Yine Karacasu’da bir imama kendisini acındırarak kredi çektirdiğini öğrendik. Onu da 10 bin TL dolandırmış. En başta 7 kişiydik, bugün itibarıyla dolandırılan toplam 9 kişi olduğumuzu öğrendik. En son 3 hafta önce birini dolandırmış” diye konuştu.

“TEK İSTEĞİM DAHA FAZLA İNSAN DOLANDIRILMASIN”

Berkay U., son olarak kendisini dolandırdığını iddia ettiği şahsa bir an önce engel olunması gerektiğini vurgulayarak, “Benim isteğim; bu şahsa dikkat etsinler. Hukuki yollara başvurdum, bir sonuç alamadım. Pandemi nedeniyle mi bilmiyorum, emniyet ve jandarmadan da bir sonuç çıkmadı. Tek istediğim daha fazla insan dolandırılmasın” sözlerine yer verdi.

Editör: TE Bilisim