Sağlık Bakanlığı, 20-26 Mart arasında illere göre her 100 bin kişide görülen koronavirüs vaka sayılarını açıkladı. Çok yüksek riskli iller arasından bulunan Bolu’da 100 bin nüfusa karşılık gelen haftalık vaka sayısı 100,38’den 183,61’e yükseldi.

Haber: Ömer Çetinaslan

Sağlık Bakanlığı günlük koronavirüs tablosunun yanı sıra illere göre 100 bin nüfusta vaka sayısını paylaştı. Bakanlığın açıkladığı günlük koronavirüs tablosuna göre Türkiye’de son 24 saat içinde 235 bin 298 test yapıldı. Bu testlerde 37 bin 303 yeni vaka tespit edilirken, hasta sayısı bin 376 olarak ifade edildi. Vefat sayısı 155, iyileşen sayısı ise 19 bin 925 olarak kayıtlara geçti.

Türkiye’de toplam test sayısı 3 milyon 277 bin 880 olurken, vefat sayısı 31 bin 385, ağır hasta sayısı 2 bin 54, iyileşen sayısı ise 2 milyon 995 bin 33 kişi olarak ifade edildi.

Bakanlık ayrıca 20 - 26 Mart tarihleri arasında illere göre haftalık vaka sayılarını da paylaştı. 100 bin nüfusa göre verilen vaka sayılarında İstanbul bu hafta lider oldu. Sağlık Bakanlığı, 20-26 Mart arasında illere göre her 100 bin kişide görülen koronavirüs vaka sayılarını açıkladı. Vaka sayısı en yüksek iller Samsun, İstanbul ve Yalova olarak sıralandı.

BOLU’DA KORKUTAN YÜKSELİŞ

Bolu’da ise geçen hafta her 100 bin kişide 100,38 olarak açıklanan vaka sayısı, bir haftada ciddi oranda yükselerek 183,61’e ulaştı.

DOĞU'DAKİ İLLER EN AZ VAKA GÖRÜLEN KENTLERİMİZ OLDU

Haftalık verilere göre Şırnak Siirt Şanlıurfa 100 bin kişide en az Kovid-19 vakası görülen iller oldu.

“TOPLUMSAL SORUMLULUKLA HAREKET ETMELİYİZ”

Durmuş Elikkaya, artan vakaların korkutucu olmasını ifade ederek tedbirin öneminden bahsetti. Elikkaya, salgına toplumsal bir olay gözüyle bakılmasına dikkat çekerek; “Milletin biraz tedbirsiz ve dikkatsiz olması bir de yapmacık bir durum var mı diye insan düşünüyor. Genelde tedbirsizlikten kaynaklanıyor. Ben mümkün olduğu kadar tedbir almaya çalışıyorum. Tehlikeli yerlere gitmiyoruz. Hastaneye mümkün olduğu kadar gitmemeye çalışıyorum. Tedbirde büyük başarı var. Bu işte en önemlisi tedbirlere riayet etmek. Kendin olarak korunacaksın bir de vatandaş olarak koruyacaksın. Evindeki küçük bebeği, annen baban varsa onları düşüneceksin. Topluma ve ailene saygın varsa bunları bir gözden geçirmelisin. Artan vakalar haliyle korkutuyor ama bu bir geçici hastalık, şimdiye kadar yaşanmamış bir durum. Tabi korkutuyor ama tedbiri de elden bırakmadığın zaman toplumu da düşününce, en azından yayılmasına engel oluyorsun. Bu tek bir kişi ile olacak bir durum değil toplumsa bir olay” şeklinde konuştu.

“MASKE, MESAFE, TEMİZLİĞE DİKKAT ETMELİYİZ”

Emrullah Çakır,  maske, mesafe ve temizlik kurallarına mutlaka riayet edilmesinin altını çizerek; “Gün içerisinde dışarı çıkıp işlerimizi hallediyoruz ama kalabalık görünce kaçıyoruz. Fazla kalabalıktan çekiniyoruz. Kendi kendimizi koruyacağız bu hastalığı böyle yeneceğiz. Bazı tedbirleri kendimiz almalıyız, her şeyi devletten beklememeliyiz. Gittiğin bir yerde bakacaksın kalabalık oradan uzak duracaksın. Bu hastalık birbirimize temastan geçiyor. Maskemizi takacağız, temizliğimize dikkat edeceğiz. Bunları yaptığımız sürece bu hastalığı yeneriz” dedi.

“ÖZGÜVENLE MÜCADELEYE DEVAM ETMELİ, KURALLARA UYMALIYIZ”

Osman Şen, salgınla mücadelede devletin her türlü mücadelesine halk olarak destek verilmesi gerektiğine işaret ederek; “Biliyorsunuz devletimiz bu salgınla Türkiye genelinde mücadele ediyor. Millet olarak bizde devletimize yardımcı olmalıyız. Kimse bu salgına muhalefet etmemeli. Ciddiye almalı. Devletimiz halkını düşündüğü için biz de devlete hal millet olarak daha çok yardımcı olmalıyız. Devletin söylediği kurallara uymalıyız. Devletimiz sağlık hizmetlerini elinden geldiği kadar vermeye çalışıyoruz. 81 il olarak bizim bu salgını ciddiye almalıyız. Önümüz ramazan iftarlara sahurlara dikkat etmeliyiz. Elimizden geleni yapmalıyız. Halk olarak duyarlı olmalıyız. Özgüvenle mücadeleye devam etmemiz lazım. Kurallara uymalıyız. Hepimiz görüyoruz vatandaşlar parklarda, sahillerde, meydanlarda. Hepimiz vatandaşlık görevini yerine getirmeliyiz. Cumhurbaşkanımızın bu özverisine, sağlık bakanımızın gecesini gündüzüne katarak bu çalışmalarından dolayı teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“TEDBİRLERİN GEVŞETİLMESİYLE VAKALAR ARTTI”

Engin Hakan Korkmaz, tedbirlerin gevşetilmesiyle vakaların artığını dile getirerek; “Tedbirlerin gevşetilmesiyle tabi biraz arttı vakalar. Ama yeni gelecek önlemlerle inanıyorum ki daha da azalacak ve güzel günleri göreceğiz inşallah. Vaka sayılarındaki yükseliş elbette belli oranda korkutuyor ama artık hastalığın da uzun süredir hayatımızda olmasıyla birlikte insanın da alışmaya başladığını düşünüyorum. Tedbirlere bağlı olarak düşmesini bekliyorum” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim