Aether Roket Takımı, 2 metre uzunluğundaki roketlerini, 20 Eylül’de İstanbul’da gerçekleşecek Teknofest Fuarı’nda sergileyecek.

Özel Haber: Oğuzhan Eke – Yasin Celal Torun

İzzet Baysal Anadolu Lisesi’nde okuyan 10. Sınıf öğrencileri Mustafa Oğuzhan Bozkurt, Muhammet Eren Kök, Sena Karataş ve Korhan Efe Yiğit, danışman öğretmenleri Kemal Tümen rehberliğinde,  Aether Roket Takımı’nı kurdu. Genç öğrenciler 9. Sınıfta başladıkları serüvende tasarladıkları roketle, Türkiye genelinde başarı elde etti. Azimli gençler, Aksaray’da düzenlenen “Teknofest Lise Düzeyi Roket Yarışması”nda finale kalan 12 takım arasında yer aldı. Aether Roket Takımı şimdi İstanbul yolunda.

BOLU GENÇLİK MERKEZİ BÜNYESİNDE YARIŞMALARA KATILDIK”

Takım hakkında bilgi veren İzzet Baysal Anadolu Lisesi Fizik Öğretmeni ve Takım Danışmanı Kemal Tümen, “Teknofest 2021 Roket Yarışmaları kapsamında, Bolu Gençlik Merkezi bünyesinde roket yarışmalarına katıldık. Aether Roket Takımı Danışmanı olarak bulunuyorum. Arkadaşlarımız, Oğuzhan takım kaptanımız, Eren elektronik ve yazılım sistemlerinden sorumlu arkadaşımız. Sena, yapısal ve mekanik kısımlarla ilgili çalışan arkadaşımız ve Korhan da yine elektronik ve yazılım sistemleriyle ilgili çalışmaktalar” dedi.

“TEKNOFEST FUARI’NDA SERGİLENECEK”

Roketin İstanbul’da düzenlenen Teknofest’te sergileneceğini belirten Tümen, “20-26 Eylül tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek olan Teknofest Fuarı’nda sergilenecek. Orada bir stantta arkadaşlarımız, roketi ve yaptıkları çalışmaları tanıtacaklar. Bu teknofest yarışmaları kapsamında Aksaray’da Tuzgölü’nde gerçekleştirilen uçuşlara katıldık. Orada sistemlerimiz Roketsan mühendisleri tarafından testlerden geçirildi. Oradaki etkinliklerde bulunduk. 3 gün süreyle orada diğer takımlarla beraber bir arada etkinliklere katıldık” ifadelerini kullandı.

İLK SENEMİZDİ, GAYET GÜZEL BİR YIL OLDU.”

Roketi liseye başladıkları ilk sene yaptıklarını ve bu süreçte çok fazla bilgi edindiklerini belirten Takım kaptanı Mustafa Oğuzhan Bozkurt, 10’. Sınıf öğrencisi, “Roketi yaparken 9. Sınıftaydık. İlk senemizdi, gayet güzel bir yıl oldu. Çok önemli bilgiler edindik bu süreçte. Aksaray’da da diğer takımlarla beraber olma şansı elde ettik. Roketimizin 218 santimlik bir boyu var. Bin 540 metreye çıkabiliyor. Teknofest’in bize söylediği maksimum irtifada. Onun dışında roketimizin ağırlığı 22 kilo civarında. Genel olarak dışarıdan bakıldığında bilgileri bunlar” diye konuştu.

“BOLU’DAKİ SANAYİDEN ÇOK DESTEK ALDIK”

Roket yapımına nasıl başladıklarını anlatan Bozkurt, “Biz başta Sena arkadaşımla beraber bu işe giriştik. Sonrasında bizim İzzet Baysal Anadolu Lisesi’nden daha önce mezun olan ve üniversitede bu yarışmaya katılmış Mehmet Emin Sözer ve takımı bizlere teknik bilgileri aşıladılar. Roket hakkında hiçbir şey bilmezken çoğu şeyi onlar öğretti. Bize bilgilerini aktardılar. Üretim aşamasında ise gerçekten Bolu’daki sanayide çalışanlar ve Bolu’daki bazı firmalar çok sınırsız destek sağladı. Bazen olumsuzluklar da yaşadık. Sorunlarımızı halletmek için çok dükkân gezdik. Ama sonuçta güzel bir yıl oldu” şeklinde konuştu.

“ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUZ”

Roketin yapımı sırasında kendilerine destek olanlara teşekkürlerini ileten Sena Karataş ise şu şekilkde konuştu:

“Bu süreçte arkadaşlarımızla beraber roketimizi tamamlayabildik. Bu süreçte bize destek olan başta Gençlik Merkezi’ne çok teşekkür etmek istiyoruz. Ayrıca sanayinin ve firmaların destekleri için de çok teşekkür ediyoruz.”

2 metre boyundaki roket, 20-26 Eylül tarihleri arasında İstanbul’da sergilenecek.

Editör: TE Bilisim