İl Genel Meclisi Ağustos ayı toplantılarında ilimiz genelinde köylerin birçoğunda yangın vanası bulunmadığı, olanlarında kullanma özelliğini yitirdiği gerekçesiyle önerge verildi. CHP İl Genel Meclisi üyeleri tarafından verilen önerge meclis üyelerinin oy çokluğu ile reddedildi.

Haber: Aslı Akış

Geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan Bolu’da, köylerde hayvanların yiyeceği kışlık ot ve samanlardan oluşuyor. Öte yandan bazı samanlıklara sığmadığı için dışarda yığın halinde toplanıyor. Olası bir yangında ise rüzgârın da etkisiyle büyüyerek devam eden yangınlarda samanlıklar büyük tehlike arz ediyor.

Son dönemde artan ve ülkemizin ciğerlerine büyük zarar veren orman yangınlarının ardından vatandaşlar  büyük tedirginlik yaşamakta.

CHP İl Genel Meclisi Grup Başkanvekili Erhan Beykoz, Bolu’nun 18 köyünde yangın vanasının bulunmadığını olanlarında bazılarının arızalı olduğunu köylerin bir yangın anında Allah’a emanet olduğunu söyledi.

“YANGINLAR HEPİMİZİN YÜREĞİNİ YAKIYOR”

CHP Kıbrıscık İl Genel Meclis Üyesi Alaattin Karadoğan, günlerdir devam eden orman yangınları karşısında herkesin çok üzüldüğünü belirterek; “Memleketimizin en güzel noktaları, en güzel bölgelerinde meydana gelen yangınlar hepimizin yüreğini yakıyor. Geleceğimiz yanıyor. Bolu iline bağlı ilçelere bağlı köylerimizde yangın vanalarının biliyoruz ki eski oluşu, çalışmayışı ileri de doğacak canlıların yok oluşuna sebep olacak. Ormanların yok oluşu haliyle hepimizi üzüyor” diye konuştu.

“VAKİT KAYBETMEDEN YANGIN VANALARI TEMİN EDİLMELİ”

25 Ekim 2020 tarihinde merkeze bağlı Kuzfındık köyünde çıkan ve 12 evin küle döndüğü yangını hatırlatarak; “Yakın tarihte çıkan yangınlarda hayvanların telef olduğunu hep beraber gördük. Oradaki aksaklıklardan bir tanesi de vanaların çalışmayışı. Bereket can kaybı olmadı. 10-15 tane büyükbaş hayvan ile geçiştirdiklerimiz oldu. Burada en büyük sorumluluğu alan yine Bolu Belediyesi İtfaiyesinin çalışması. Sonuna kadar yangın söndürmede can kaybının olmayışında büyük emek harcadılar. Bolu Belediyesi’ne teşekkür ediyorum. Vakit kaybetmeden köylerimize yangın vanalarının bir an evvel temin edilerek yerlerine ulaştırılmasını arz ve talep ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Köylerimizde aciliyet açısından yangın vanalarının ne kadar önemli olduğunu hepimiz bilmekte ve görmekteyiz. Elektrik hatları yenilenmesi gerekiyorsa bu hatlar mutlaka yenilenmeli, köy evlerine ait elektrik tesisatları kontrol edilip yenilenmesi gerekiyorsa bununla ilgili çalışma yapılmalı, mümkünse bütün köylere yangın vanası yapılmalı, orman gözetleme kulelerinin sayısı arttırılmalı.

Bir kez daha ciğerlerimiz yanmasın. Bu ülke hepimizin…!

Editör: TE Bilisim