Atatürk’ün, Bolu’ya ilk gelişi aslında savaş yıllarında Haziran 1922’dir. Cumhurbaşkanı sıfatı ile ilk kez 17 Temmuz 1934 de gelmiştir. 17 Temmuz 1934 tarihinde gerçekleşen ziyaret Bolu'da büyük yankı uyandırmıştır.Binlerce Bolulu Atatürk’ü heyecan ve sevinçle karşıladı.

17 Temmuz 1934, bundan tam 83 yıl öncesiydi. Türkiye cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, Kurtuluş Savaşı sonrası ilk kez Bolu’yu ziyaret etti. Atatürk, Bolu Vilayetinin sınırında Gerede’de muhteşem bir şekilde karşılandı. Bolulular her 17 Temmuz’da Büyük Atatürk’ü şükranla anılır.

“CUMHURİYET ADAMI OLARAK KARŞILANMAK İSTERİM”

Bu tarihe kadar Gazi Bolu'ya gelmemişti. Seyahatlerini genellikle tren ve Ege, Akdeniz, Karadeniz'de vapur yoluyla yapmaktaydı. Bu yüzden İstanbul yolculuğu Bolu güzergâhının dışında kalmaktaydı. Bolulular Gazi'nin Bolu'ya gelmesini çok istemekte ve bu arzularını Gazi'ye iletmekteydiler. Nihayet, 1934 Temmuz'unun başlarında Atatürk'ün yaveri Cevat Abbas Bolu'ya gelmiş ve Belediye Başkanı Baytar Reşit 'e Gazi'nin Bolu'ya geleceğini müjdelemişti. Şehir büyük bir sevince bürünmüş ve Mustafa Kemal Atatürk’ü en iyi şekilde karşılamak için komiteler kurulmuştu. Hisar denen eski Halk Fırkası Binasının yoluna halılar sermeye karar verildi. Ancak, hazırlıkları yerinde görmek için 15 Temmuz 1934'de Bolu'ya gelen Gazi'nin yaveri Abbas Bey böyle gösterişlere kızdığını; "Ben saltanat heveslisi değilim. Halktan biriyim. Cumhuriyet adamı olarak karşılanmak isterim" dediğini nakledince bundan vazgeçebildi.

"BOLU'YU ANKARA'DAN ÖNCE GÖRMELİYDİM"

Gazi, 16 Temmuz 1934'de Ankara'dan yola çıkarak Kızılcahamam'a geldi ve geceyi çadırda geçirdi. 17 Temmuz günü yanındaki maiyetiyle saat 12.00'de Gerede'yi şereflendirdiler. Bütün Gerede halkı Gerede’nin girişinde toplanarak Onu coşkun bir tezahüratla karşıladı. O kasabanın girişinden itibaren iki kilometre süren ve üzerinde halıların serilmiş olduğu yolu izleyerek, güzel bir mesire yeri olan Ramazan beyi ziyaret etti. Öğle yemeğini yedikten sonra da Bolu'ya hareket edildi.

Mustafa Kemal Atatürk saat 17.00'de Bolu'ya gelmiştir. Bolu halkı kendileri için büyük bayram kabul ettikleri bu günün neşe ve heyecanı içinde Gazi'nin geleceği yolu doldurmuşlar ve büyük kurtarıcılarını "Yaşa, var ol" sesleriyle ve büyük tezahüratla karşılamışlardır. Şehir baştan başa süslenmiş ve Gazi halkın yürekten gelen tezahüratı arasında misafir kalacağı Fırkaya doğru yola çıkmıştır.

Gazi'nin yanında Recep Peker, Şükrü Kaya, Afet İnan, İsmail Hakkı Uzmay, Salih Omurtak Paşa, Cevat Abbas ve koruma görevlileri vardı.

Önce Kuruçay'a gidilmiş, sonra Hisar'daki Halk Fırkası Binasına gelinmiştir. O, spor gömleği ve elindeki siyah kuşaklı beyaz fötr şapkası ile dikkat çekmekteydi. Şapkası ile halkı selamladı. Halk kendisine coşkun sevgi gösterisinde bulundu. Karşılayıcıların büyük bir bölümünden oluşması dikkatini çekti ve yanındakilere gülümseyerek;

"İşte Türkiye Cumhuriyeti'nin geleceği bunlardır. Bu gençlere değer vermeli ve en iyi biçimde yetişmeleri sağlanmalıdır. Çünkü Cumhuriyet bunların omuzlarında yükselecektir" dedi. Fırkadan Bolu Ovası’na bakan ve Aladağlardaki lacivert ormanların etkisine kapılarak;

"Bolu'yu Ankara'dan önce görmeliydim" demesi daha sonra Bolulular tarafından acaba Gazi Bolu'yu başkent yapmadığı için mi üzüldü şeklinde yorumlandı.

Gazi'nin şerefine şehir baştanbaşa aydınlatılmış ve ulu önderin kaldığı Halkevinin önüne toplanan binlerce halk geç vakte kadar neşe ve heyecan içinde şenlikler ve büyük bir fener alayı yapmışlardır. Özellikle gençler heyecanlı hitabelerle Gazi'ye olan bağlılıklarını ifade etmişler ve bu konuşmalar halk tarafından coşkun gösterilerle alkışlanmıştır. Bu tezahüratı kaldıkları yerde izleyen Gazi, halkın yanma gelerek ve memnunluğunu, teşekkürlerini beyan etmek suretiyle ifade etmiştir.

Fırkada Gazi şehrin sorunları hakkında bilgi aldı. Akşam yemeği Gazi'nin Bolulu özel aşçısı tarafından hazırlandı. Sofrada Behire Hanım çok güzel konuşmalar yapıyordu. Konu daha çok fil ve tarih üzerindeydi. Behire Hanım Cumhuriyet ile ilgili konuların halka aktarılmasını ön görüyordu. Atatürk bu genç ve çalışkan hanıma:

"Senin adın bundan sonra Bediz olsun. Seninle Türk Kadınının temsilcisi olarak Mecliste çalışmak isterim" dedi.

Bediz Morova ilk seçimde Konya milletvekilliğini kazandı. Gece Fırkada kalan Gazi, 18 Temmuz sabahı Türk sularına Yunan teknesinin girdiği kendisine ateş açıldığı, Yunanlıların buna itiraz ettiklerini öğrendi. Gerekli bilgiyi alan Gazi, yaverini yanına çağırıp, Türk askerinin görevini yaptığını ifade etmiştir. Bu olay O'nun canını sıkmıştır. Belki de bunun etkisi ile fazla kalmayı düşündüğü Bolu'dan erken ayrılmıştır.

"Bolu Halkevinde bir gece kaldım. Bolu'nun güzelliğinden, Halkın coşkun sevinçlerinden çok mütehassıs oldum." Gazi Mustafa Kemal

Atatürk’ün Bolu’ya gelişinin 83’üncü yıldönümü kutlama etkinlikleri programı ise şu şekilde;

17 Temmuz 2017 Pazartesi

09.15: Uğur Mumcu Parkı: Atatürk’ün temsili olarak karşılanması, halk oyunları gösterileri ve akabinde Atatürk’e saygı yürüyüşü. ( Yürüyüş, Uğur Mumcu parkından başlayıp İzzet Baysal Caddesini takiben Anıtpark’ta sona erecek)

10.00: Anıtpark’taki tören

Çelenklerin sunulması

Saygı Duruşu İstiklal Marşı

Anıt Özel Defterinin imzalanması ve okunması

10.30: Belediye Sanat Merkezi: Bolu Belediye Başkanlığı – İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Atatürk Fotoğrafları sergisi

19.00: Kent Meydanı: Konser (Kültür ve Turizm Bakanlığı Sanatçıları)

Editör: TE Bilisim