İstanbul Doğuş Üniversitesi Psikoloji Bölümü Mezunu Klinik Psikolog Ecem Kesen, “ecem psikolojik danışmanlık merkezi”nde danışan kabulüne başladığını belirterek, danışanlarıyla çalışmalarında bilişsel davranışçı, çözüm odaklı ve kişilerarası ilişkiler tekniklerini kullanmakta olduğunu söyledi.

Ecem Psikolojik Danışmanlık Merkezi, Bahçelievler mahallesi muzaffer ışın caddesinde hizmete açıldı. Merkez bireysel, çocuk, ergen, çift ve psikolojik testler alanında hizmet verecek, ayrıca aile danışmanlığı hizmetinde de bulunacak.

Profesyonel yaşantısında çeşitli eğitim ve sertifika programlarına katılan, mesleği ile özleştiğini ifade eden Klinik Psikolog Ecem Kesen, “1991 Bolu doğumluyum. İlköğretim ve lise eğitimlerimi Bolu’da tamamladıktan sonra İstanbul Doğuş Üniversitesi Psikoloji bölümünü kazandım. Lisans dönemi stajımı BAİBÜ Bolu İzzet Baysal Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nde yaptım. Lisans eğitimim bittikten sonra bir süre özel bir ilköğretim okulunda gönüllü olarak staj yaptım. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde 1 yıllık formasyon eğitimimi tamamladım. Bu süreçte de özel bir psikolojik danışmanlık merkezinde yaklaşık 9 ay gönüllü olarak staj yaptım. Ardından Üsküdar Üniversitesi Klinik Psikoloji yüksek lisans programına girdim. Bu süreçte çeşitli eğitim ve sertifika programlarına katıldım. Bitirme projemi ‘Ebeveyn Tutumlarının Çocukluk Çağı Kaygı Bozukluklarına Etkisi’ konusu üzerine yazdım. Ardından Bolu’ya dönerek Ecem Psikolojik Danışmanlık Merkezinde danışan görmeye başladım. Bireysel, çocuk ve ergen, çift ve aile, psikolojik testler alanlarında hizmet vermekteyim. Danışanlarımla çalışmalarımda bilişsel davranışçı, çözüm odaklı ve kişilerarası ilişkiler tekniklerini kullanmaktayım” diye konuştu.

“endişe ve kaygı bizim hayatımızı ciddi anlamda etkisi altına alıyor”

Psikolog Ecem Kesen, kişiler içinde bulundukları durumun psikolojik etkilerinin üstesinden gelemediklerini düşünüyorlarsa, bir uzmandan psikolojik destek almaları gerektiğini vurgulayarak; “Dünya’da salgın haline gelen Covid–19, fizyolojik etkilerine ilave olarak psikolojik etkileri de görülmektedir. Herkesin evine kapanmak zorunda olduğu, sosyalleşemediği, işlerinin aksadığı ve öğrencilerin okullarına gidemediği yeni bir düzene geçmek zorunda kalmak, kişileri psikolojik açıdan zorlamaktadır. Bu psikolojik etki hem yetişkinlerde hem de çocuklarda görülmektedir. Sağlığımızı tehdit altına alan ve belirsizlik yaşadığımız bu süreç yoğun kaygı, stres ve korkular yaşamamıza neden olabilmektedir.

PSİKOLOJİK DESTEK ALMAYI İHMAL ETMEYİN

Endişe ve kaygı, hayatta kalmamızı sağlar ve bir seviyeye kadar olması beklenir. Bundan sonrası için şuna dikkat etmek gerekir. Bu endişe ve kaygı bizim hayatımızı ciddi anlamda etkisi altına alıyor mu? Uykularımızı bozuyor mu? İştahımız değişti mi? Devamlı olarak bu fikir aklımızda dönüp duruyor mu? Buna dikkat etmek önemli. Eğer bu durumdaysak Koronavirüs bizi ciddi anlamda etkiliyor demektir. Bir başka etki ise; tedbir, temizlik ve mesafenin getirdiği yeni temizlik anlayışı, kişilerde takıntı ve tekrarlanan davranışları beraberinde getirebilmektedir. Bunların yanı sıra süreci yakından yaşayan kişilerde uyku bozuklukları, öfke patlamaları, huzursuzluk, sürekli tetikte olma, aşırı irkilme ve düşünceleri yoğunlaştıramama gibi etkiler görülebilmektedir. Eğer kişiler, içinde bulundukları durumun psikolojik etkilerinin üstesinden gelemediklerini düşünüyorlarsa, bir uzmandan psikolojik destek almayı ihmal etmemelerini tavsiye ederim” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim