Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Bolu İl Özel İdaresi tarafından açılan Sazakiçi Grup Köyleri'nin Asfalt Kaplama İhalesini kazanmalarına rağmen ihalenin iptal edildiğini söyledi.Özcan; “Açık ihalede en düşük teklifi biz verdiğimiz halde önce bize vermek istemediler. Bolu Belediyesi buraya hizmet götürüyor şeklinde algılanır diye böyle yapıyorlar. Kim kaç para verdi maalesef bunu bilmiyoruz açıklanmıyor. Yorumu kamunun takdirine bırakıyorum. Unutmasınlar o idarenin müdürleri devletin memurlarıdır. Kamunun parasını korumak zorundalar. Biz bunlara izin vermeyeceğiz. Konu gittiği yere kadar gider. Halep oradaysa arşın burada” dedi.

Haber:Aslı Akış

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Bolu İl Özel İdaresi tarafından açılan Sazakiçi Grup Köyleri'nin Asfalt Kaplama İhalesi'ne ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Başkan Tanju Özcan, Bolu İl Özel İdaresi tarafından açılan Sazakiçi Grup Köyleri’nin Asfalt Kaplama İhalesi’ni kazanmalarına rağmen ihalenin iptal edildiğini ardından davet usulü şeklinde yapılan ihaleye talep etmelerine rağmen davet edilmediklerini dile getirdi. Özcan, ihalenin kime ve kaç liraya verildiğinizde açıklanmadığını kaydetti.

“KAYNAĞI OLMADAN İHALE GERÇEKLEŞTİREMEZSİNİZ”

İhaleye  ilişkin açıklamalarda bulunan Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, halkına karşı sorumlu bir belediye Başkanı olduğunu vurgulayarak; “Konu Özel idare! Özel İdare bir süre önce Sazak içi grup köylerinin asfalt kaplamalarını yenilemeye karar verdi. Bununla ilgili olarak birkaç ay önce açık ihale gerçekleştirildi. Bu açık ihalede en düşük teklifi biz verdiğimiz halde önce bize vermek istemediler. Sonrasında; “Evet en düşük teklifi siz verdiniz. İhale sizde kaldı” dediler. Bunu dedikten sonra 10 gün içerisinde sözleşme daveti yapmaları gerekirken 9. günde yani bir gün kala ‘Köyler Hizmet Götürme Birliği bize kaynak aktarmadı’ gerekçesi ile bizim belediye şirketi Bolu Bel A.Ş’de kalan ihaleyi iptal etti. Aslında bu bir suç kaynağı çünkü kaynağı olmadan bir ihale gerçekleştiremezsiniz” şeklinde konuştu.

“BOLU BELEDİYESİ’NİN AMBLEMİNİ KAPATIN DEDİLER”

Kamunun cebinden daha az para çıksın halkın parası idareli kullanılsın anlayışına sahip bir belediye oldukların altını çizen Başkan Özcan; “Tabi bu ihaleyi verirken de şimdiye kadar onlara açıklamadık ama ‘Tamam sizi bu ihaleyi veriyoruz ama belediye amblemlerini kapatıp verin’ bu ne demektir yani belediye Türkiye Cumhuriyeti Belediyesi. Tamam dedik. Yeter ki kamu kazansın. İl Özel İdare’nin cebinden daha az para çıksın. Halkın parası daha fazla olarak bir başka firmaya gitmesin diye buna da tamam dedik. Belediyenin amblemlerini kapatalım. Buna da razıyız. Orada “Bak Bolu Belediyesi buraya hizmet götürüyor şeklinde algılanır” diye böyle yapıyorlar. Arkadaşlar bundan sonra ki süreçte biz haber aldık. Gördüler ki açık ihale olduğu takdirde biz fiyatı aşağıya çekeceğiz. Çünkü bizim Bolu Bel A.Ş ve Bolu Belediyesi olarak kamudan para kazanmak gibi bir düşüncemiz yok. Kamunun cebinden daha az para çıksın halkın parası daha idareli kullanılsın düşüncesi bizde var” dedi.

“DAVET EDİLMEDİK İHALEYİ BAŞKASINA VERDİLER”

Başkan Özcan, ihale süreci ile ilgili Bolu Valisi Ahmet Ümit’ i aradığını belirterek; “Bir açık ihale var bir de ihale kanununda özelliği olan işlerle ilgili 21B’ye göre davet usulü ihale var. Bunu biz haber aldık. Bolu Bel A.Ş olarak dilekçe verdik. Davet usulü yapacağınızı duyuyoruz. Biz bu konuda yeterliliği olan bir firmayız. Kamu şirketiyiz. Geçmişte bu tür işler yaptık. Nitekim Mudurnu’daki yolu herkes biliyor. Bolu’nun en kaliteli asfaltı atıldı orada. Lütfen bu ihaleye bizi de davet edin dedik. Bu yazımıza hiç cevap gelmedi. Dün Sayın Valimizi aradım. Gelişmelerle ilgili bilgi verdim. Davet usulü ihale yapılıyor. Biz bu ihaleye davet edilmedik. Bunun bir gerekçesi olmalı dedik. Sayın Valimiz “Biz arkadaşlarla konuşup size dönerim” dedi. Ancak bugün öğrendik ki davet usulü olan ancak bizim talep ettiğimiz halde davet edilmediğimiz ihaleyi gerçekleştirmişler. Kim kaç para verdi bunu bilmiyoruz. Maalesef bilmiyoruz. Açıklanmıyor ve 21B’ye göre yapılan ihalelerde yarın bir gün de açıklanmayacak. Yani kim kaç paraya aldı biz bunu hiç öğrenemeyeceğiz Bolu halkı olarak. Sadece bir firma ile sözleşme imzalayacaklar. Girişine de yazmazlarsa ihale bedeli şu kadar diye kimse öğrenemeyecek” ifadelerini kullandı.

“EN DÜŞÜK TEKLİFİ VEREN FİRMANIN YÜZDE 15 ALTINDA BİR FİYATLA YAPMAYI KABUL EDİYORUM”

Sazakiçi Grup Köyleri'nin Asfalt Kaplama İhalesi'ne en düşük teklifi kimin verdiğinin açıklanmasını isteyen Başkan Özcan; “Bolu Bel A.Ş Yönetim Kurulu  Başkanı bugün İl Özel İdare Genel Sekreterliğine bir yazı yazdı. ‘Konu Sazakiçi Grup köyleri yol sıcak asfalt yapmamış. Önceki aylarda Sazakiçi Grup köyleri asfalt yapımı işi ile ilgili yapılan açık ihale işi şirketimize kalmış olup sözleşmenin imzalanmasına bir gün kala ihale süreci iptal edilmiş. Sonra ki süreçte davet usulü yöntemi ile işin davetle yapılacağı haberini aldık. Bunun üzerine belirtilen tarihte şirketimizin davet edilmesine talep ettik. Ancak talebimize karşılık geri dönüş olmadığı gibi ihaleye de davet edilmedik. Öğrendiğimize göre 25.09.2020 tarihinde davet usulü ihalenin yapıldığını öğrenmiş bulunmaktayız. Bolu Bel A.Ş olarak bugün yapılan ihalede kimin en düşük teklifi verdiğini bilmiyoruz. En düşük teklifi veren firmanın  yüzde 15 altında bir fiyatla ve şartlarına aynen uyarak bu işi yapmayı kabul ediyoruz’ dedik.  Bu belediye şirketine açık bir davet. Belediye şirket olmaz derlerse ben Belediye Başkanı olarak en düşük teklifi kim verdiyse açıklasınlar. Yüzde 15 altında Bolu Belediyesi olarak yapacağım. 2019 yılına kadar 15 yıl boyunca Özel İdare’nin bu konuda hiçbir ihalesi yok. Bütün işleri protokol ile Bolu Belediyesi yapmıştır. Her iki idare açısından daha karlı olur. Ancak her nedense 31 Mart seçimlerinden sonra bırakın protokol yapmayı belediye şirketinin yaptığı ihaleleri iptal ediyorlar. Sonra da diğer ihalelere çağırmıyorlar” diye konuştu.

“ÖZEL İDARE YETKİLİLERİ HAKKINDA SUÇ DUYUSUNDA BULUNACAĞIZ”

Başkan Özcan son olarak Bolu Valisi Ahmet Ümit’e çağrıda bulunarak halkın cebinden fazla para çıktığına işaret etti. Özcan; “Halkına karşı sorumlu bir belediye başkanı olarak bu kurumu kamuya şikayet ediyorum. Özel idarenin amiri olan sayın Valimize çağrıda bulunuyorum. Burada halkın cebinden daha fazla para çıkacak. Lütfen sayın Valimiz sürece müdahale edin. İhalenin iptal edilmesi talimatı verin. Bolu Belediyesi ve İl Özel İdaresi’nin konuştuğumuz şartlarda protokol yapmasına müsaade edin. Yoksa bundan sonraki süreçte İl Özel İdaresi yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunup her türlü işlemi yapacağız. Biz Özel İdare’den para kazanma derdinde değiliz. Özel İdare’nin yapacağı işi daha ucuza mal etme derdindeyiz. Halkın parası halkın cebinde kalsın diye. Ama birileri ısrarla bizi davet etmiyor. İşi daha ucuza yaptırmak istemiyor. Bunun sebebini soruyorum. Yorumu da kamunun takdirine bırakıyorum. Unutmasınlar o idarenin müdürleri devletin memurlarıdır. Kamunun parasını korumak zorundalar. Biz bunlara izin vermeyeceğiz. Konu gittiği yere kadar gider. Halep oradaysa arşın burada” dedi.

Editör: TE Bilisim