Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) ve İzzet Baysal Vakfı’nın kurucusu, ismi Bolu’yla özdeşleşmiş değerli hayırsever İzzet Baysal, vefatının 22’nci yıl dönümünde, kabri başında dualarla anıldı.

Haber: Aslı Akış 

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Gölköy Yerleşkesindeki anıt mezar başında gerçekleştirilen anma törenine, Bolu Valisi Ahmet Ümit, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, BAİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Bektaş, İdare Mahkemesi Başkanı Turgut Delal, İl Emniyet Müdür Vekili Mustafa Güntekin, İl Jandarma Komutanı J.Kd.Alb.Haluk Saygılı, İzzet Baysal Vakfı Başkanı Ahmet Baysal ile eşi Solmaz Baysal, İzzet Baysal Vakfı Mütevelli Heyeti Üyeleri, akademisyenler ile idari personel, il müdürleri, ilçe belediye başkanları, siyasi parti ve STK temsilcileri, hayırsever iş adamları, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

“ÜLKEMİZE NİCE ESERLER VE KATKILAR VERMİŞTİR”

Törende ilk konuşmayı yapan Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, İzzet Baysal’ın Cumhuriyet’in öncü isimlerinden olduğuna dikkat çekerek, “İsmi hayırseverlik ve cömertlikle özdeşleşmiş, merhum hayırsever İzzet Baysal’ı aramızdan ayrılışının 22’nci yıl dönümünde saygı, şükran ve rahmetle anıyorum. İnsanların en hayırlısı, insanlara faydalı olandır’ demiş peygamber efendimiz. Bu düstur çerçevesinde kültürümüzde, kadim medeniyetimizde hem vakıfların hem vakıf insanların yerleri müstesnadır. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da ifadeleriyle İzzet Baysal için ‘Vakıf insan’ ifadesini kullanmıştır. O vakıf insan merhum İzzet Baysal’ın aştığı çığır birçok hayırseverin de önünü açmış, örnek olmuştur. Merhum İzzet Baysal’ın öncü kişiliği genç Cumhuriyet’imizin öncü sanayi kişlerinden olmasının yanında kurduğu vakfın yaptığı yatırımları ile ülkemizde ilk defa uygulanmış olan vakıf destekli devlet üniversitesi modeli ile de öncülük yapmış, birçok hayırsever bu modeli benimseyerek ülkemize nice eserler ve katkılar vermiştir” dedi.

“ONU GELECEK NESİLLERE ANLATMAYI SÜRDÜRECEĞİZ”

Üniversite olarak İzzet Baysal’a sahip çıkmaya devam edeceklerini dile getiren Alişarlı, “Benim en büyük eserim’ diyerek haklı gurunu yaşadığı üniversitemiz birbirinden değerli hayırseverlerin yaptığı katkılarla büyüyerek ve gelişerek ülkemizin geleceğine yön verecek gençlerimizi yetiştirme görevini 203, 2053 ve 2071 hedefleri doğrultusunda durmadan azimle devam etmektedir. Hayırseverlerin destekleri sayesinde üniversitemizin bir özelliği de hayırseverler üniversitesi olmuştur. Büyük hayırseverin eserleri kurduğu ve Bolululara emanet ettiği İzzet Baysal Vakfı aracılığı ile halen devam etmektedir. Bizler Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi ailesi olarak, İzzet Baysal’ın eserlerine sahip çıkmayı ve onu gelecek nesillere anlatmayı her daim sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

“BANA HAKKI GEÇEN İNSANLARDAN BİR TANESİ”

Konuşmasında İzzet Baysal’ın yatırımlarının kendi hayatına etkisine dikkat çeken Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, “Vakit çok çabuk geçiyor, Bolu tarihinin, en azından benim bildiğim en kalabalık cenaze töreni ile kendisini defnedeli 22 yıl olmuş. Ama burada her yıl bu etkinlikler düzenleniyor, katılımcı sayısı hiç azalmıyor. Sağ olsun Bolulular üniversitemizin öğrencileri, ilimizde görev yapan protokolümüzün güzide mensupları hiçbir zaman İzzet Baysal’ı ve onun vakfını unutmadılar. Unumatacakalrını da gösteriyorlar. İzzet Baysal büyüğümüz bana doğrudan hakkı geçen insanlardan bir tanesi. Çünkü ben onun adını taşıyan İzzet Baysal Anadolu Lisesinin ilk mezunlarındanım. Oğlum da yine vakfın yaptığı hastanede dünyaya gelen benim tek yavrum. Dolayısıyla İzzet Baba bizim hayatımıza birçok Bolulu gibi doğrudan dokundu” diye konuştu.

“İZZET BAYSAL ŞÜKRAN GÜNLERİ’MİZİ HAYATA GEÇİRECEĞİZ”

Pandemi nedeniyle ara verilen şükran günlerinin yeniden yapılacağını da açıklayan Özcan,  “Rahmetli İzzet Babamız, Cumhuriyet’imizin ilk sanayicilerinden. Cumhuriyet’imizin değerleri ile barışık, kurucu liderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü gerçekten canı gönülden seven, sayanda büyüğümüzdü. Bu yönüyle ben gençlere de örnek olmasını temenni ediyorum. İnşallah Sayın Valimizin de tasvipleriyle 2 yıldır yapamadığımız İzzet Baysal Şükran Günleri’mizi bu yıl gerçekleştirme yönünde kent konseyimiz çalışmalarını sürdürüyor. İnşallah hastalıkta falan önemli bir artış olmazsa iki yıldır ara vermek zorunda kaldığımız İzzet Baysal Şükran Günleri’mizi de yeniden hep birlikte bu sene hayata geçireceğiz. İnşallah Ahmet Abimiz, Solmaz Ablamız ve vakfımızın değerli yöneticileriyle birlikte” kelimelerini kullandı.

“ÖRNEK ALMAYI DA BİZLERE NASİP ETSİN”

Bolu Valisi Ahmet Ümit ise önemli olanın hayırla yâd edilmek olduğuna dikkat çekerek, “Hayırla yâd edilmek, akıbet budur’ diye başlayan bir şiiri var Mehmet Akif rahmetlinin… Aynen öyle. İnsanın en büyük emeli, aruzu hayırla yâd edilmektir. Görüyoruz ve biliyoruz ki Rahmetli İzzet Baysal Beyefendi aynen kendisi gibi hayırseverler gibi, yardımseverler gibi, öncü insanlar gibi hep hayırla yâd ediliyor. Hep insanların gönlünde taşınmaya devam ediyor. Tahtında oturmaya devam ediyor. Allah makamını cennet etsin, derecesini âli kılsın ve örnek almayı da bizlere nasip etsin” açıklamasında bulundu.

“22 YIL ÖNCE VEFAT ETMİŞ AMA BUGÜN YÂD EDİYORUZ”

İzzet Baysal’ın 22 yıl sonra bile hayırla yâd edildiğine vurgu yapan Vali Ümit, “En önemli unsurlardan bir tanesi iyilik yapmaktır. İyiliğin emredilmesi, kötülüğün yasaklanmasıdır insan oğlunun temel görevlerinden bir tanesi ve bir kısmı kötülüğü yasaklıyor ise de iyiliği yürütebilmek her babayiğit harcı değil. Evet, çok fazla zenginlerimiz olduğunu biz de biliyoruz. Allah daha çok versin. Bakın 22 yıl önce vefat etmiş ama bugün yâd ediyoruz. Neden yâd ediyoruz hayır bıraktığı için, gençleri yetiştirdiği, insanlara istihdam sağladığı için, memleketin imarına, memleketin gelişmesine katkı sağladığı için hayırla yâd ediyoruz .Demek ki esas iş burada. Esas yapılması gereken, örnek alınması gereken taraf bu” şeklinde konuştu.

“RUHANİYETİYLE ARAMIZDA YAŞAMAYA DEVAM EDİYOR”

İzzet Baysal’ın maneviyatıyla yaşamaya devam ettiğini dile getiren Ümit, şu ifadeleri kullandı:

“Bugün İzzet Baysal rahmetli, eğitimden sağlığa Bolu’nun her tarafından örnek olmuş, örnek olmaya devam eden ve hayırlı amelleri, hayırlı manevi değerleri devam kısacası sevap kazanmaya devam bir yapıyla ruhaniyetiyle aramızda yaşamaya devam ediyor. Allah hepimize okul yaptırmayı, Allah hepimize hayırlı olmayı, hayırlı işler yapılabilmeyi nasip etsin. Bu vesileyle insanların gönlünde yaşamayı nasip etsin. 22 yıl sonra hiç azalmadan arkadaşından hayır duaları ile anılmaya devam edebilmek, demek ki hakikaten farklı bir yapıyı gerektiriyor. Kısacası, İzzet Baysal sadece Bolu’muzun değil ülkemizin de yetiştirdiği ender, önemli, hayır lokomotiflerinden bir tanesi.”

Konuşmaların ardından BAİBÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Sinan Özdemir tarafından Kur’an-ı Kerim tilaveti gerçekleştirildi. Tilavetin akabinde Bolu il Müftüsü Ali Rıza Tahiroğlu’nun ettiği duayla beraber İzzet Baysal için Fatiha okundu. Anma töreni Baysal’ın kabrine çiçek bırakılmasıyla sona erdi.

Editör: TE Bilisim