BAİBÜ Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ümid Karlı, YKS sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından BAİBÜ Spor Bilimleri Fakültesi’nde yapılan Özel Yetenek Sınavı’na ilişkin bilgiler verdi. Sınava gelen öğrencilerden HES kodu almalarını zorunlu hale getirdiklerini belirten Karlı, “Biz dinamik bir fakülteyiz ve hemen koşullara uyum sağlamaya çalışıyoruz. Sağlık Bakanlığı’nın önerilerine harfiyen dikkat ediyoruz. HES koduyla kişinin risk durumunda olup olmadığıyla ilgili bilgimiz olsun diye böyle bir zorunluluk getirdik” dedi.

Haber: Ömer ÇETİNASLAN

Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı(YKS) sonuçlarının açıklanmasının ardından Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’nde, Antrenörlük Eğitimi, Beden Eğitimi Öğretmenliği ve Spor Yöneticiliği Bölümlerine girmek isteyen öğrenciler için 24-31 Ağustos 2020 tarihleri arasında Özel Yetenek Sınavı başladı.

BAİBÜ Spor Bilimleri Fakültesi’nde geçmiş yıllarda 4 fiziksel test aşaması bulunan Özel Yetenek Sınavı kapsamında, pandemi şartları nedeniyle adaylar bu yıl yalnızca koşu testine tabii tutuluyor. Koşu testi sonrasında özgeçmiş değerlendirmesi yapılan adaylardan en iyi 200 aday, fakülteye kayıt yaptırma hakkı elde edecek.

ADAYLARDAN HES KODU İSTENİYOR

Pandemi şartları nedeniyle birçok tedbirin alındığı Spor Bilimleri Fakültesi’nde, sınava gelen adaylardan "Hayat Eve Sığar" (HES) kodu isteniyor. HES kodu almayan adaylar, sınava alınmıyor.

 “SINAVIMIZ 2 ÖZELLİK ÜZERİNE KURULU”

Sınav işleyişi hakkında genel bilgi veren BAİBÜ Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ümid Karlı; “Adayların online olarak kayıtlarını alıyoruz. Adayların daha önceden gelmesini istemediğimiz için, adaylar sınava geldiklerinde evraklarını teslim alıyoruz. Geçmişte biz daha karmaşık, kompleks bir sınav yapıyorduk. 5 tane özellik ölçüyorduk. 4 tanesi test, 1 tanesi özgeçmiş değerlendirmesi oluyordu. Bu sene fiziksel testlerimizin sayısını 1’e düşürdük. Sadece 400 metre koşu testini yapıyoruz. Amacımız adayları bir sıralamaya dizerek en iyilerini seçmek. 400 metre testiyle bunu gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Bir de özgeçmiş değerlendirmesi alıyoruz. Pandemi koşullarına uygun bir şekilde sınav yapmak için önlemler bizim için önemliydi. Adaylarımızı belli bir program dâhilinde sınava alıyoruz. Kimin hangi saatte hangi dakikada sınava gireceğini web sitemizden duyuruyoruz. Sınavımız 2 özellik üzerine kurulu, onları ölçüp ona göre değerlendirme yapıyoruz. Alınan puanlarla ÖSYM’nin belirlediği denkleme göre hesaplama yapıyoruz. Onun dışına çıkma şansımız yok” dedi.

“1853 ADAYDAN 200 KİŞİ KAYIT YAPTIRABİLECEK”

Yoğun başvurular arasından en iyi 200 kişiyi seçeceklerini belirten Karlı; “Bize 1853 aday başvurdu. 1853 adaydan 200 kişi fakültemize kayıt yaptırabilecek. Bunlar aslında 5 ayrı program. İkinci öğretim programlarımız var, birinci öğretim programlarımız var 40’ar kişilik. Toplam 200 kişi olacak. Bunların %10’u milli sporculardan oluşacak. Kadınların oranı %32,5 oluyor. Çünkü 40’ın 15 tanesi kadın olacak. Engelli adaylara da sınavımız vardı. Onların başvurusu geçen hafta bitti. Onlara da sınav yapılıyor. Engelli adaylara %10’luk kontenjan ayırıyoruz. Onlardan dolmayan kısımları diğer adaylarımıza aktarıyoruz” diye konuştu.

“SAĞLIK BAKANLIĞI’NIN ÖNERİLERİNE HARFİYEN DİKKAT EDİYORUZ”

Son olarak pandemi koşulları nedeniyle birçok önlem aldıklarına dikkat çeken Karlı; “Biz dinamik bir fakülteyiz ve hemen koşullara uyum sağlamaya çalışıyoruz. Sağlık Bakanlığı’nın önerilerine harfiyen dikkat ediyoruz. Önlemlerimizi aldık. İlk önlemimiz 4 fiziksel testimizi 1’e düşürmek oldu. 4 testin 3’ünü salonda yapıyorduk, şimdi testimizi açık alanda yapıyoruz. Adaylar birbirinden ayrı ayrı sınava gelsin diye programlama yaptık. 1853 adayımız var, biz normalde 1853 adayın sınavlarını 4-5 gün içinde 4 fiziksel testle bitirebilirdik. Şimdi 1 testi 8 gün içinde tamamlamaya çalışıyoruz. Her bir aday 2 dakika arayla geliyor. Her adayın evrağını ne zaman teslim edeceği dakikası dakikasına web sitemizde yayınlandı. Aynı şekilde teste ne zaman gireceği de web sitemizde yayınlandı. Maske, mesafe ve hijyen kurallarına dikkat ediyoruz. Adaylarımızın buraya geldiğinde ne yapacağıyla ilgili amatörce bir film çektik ve web sitemizde yayınladık. Adaylar kampüs içerisine sadece sınav gün ve saatlerinde girebiliyorlar. Sabahki adaylar sabahleyin alınıyor. Öğleden sonraki adaylar saat 11’den sonra kampüse alınıyor. Adayların yakınlarından birileri olabilir diye düşündük. Onun için 1.dereceden yakını olan maksimum 2 kişinin kampüse girmesine izin verdik. Soyunma odalarının kullanılmasını engelledik. Adaylarımıza hazır bir şekilde gelmelerini söyledik. Bunun dışında son zamanlarda aldığımız kararla HES kodu alma zorunluluğu getirdik. HES koduyla kişinin risk durumunda olup olmadığı, karantinada olup olmadığı, enfekte olup olmadığı, negatif ya da pozitif bir durumunun olup olmadığıyla ilgili bilgimiz olsun diye böyle bir zorunluluk getirdik” ifadelerini kullandı.

 

Editör: TE Bilisim