Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde toplanan, Türkiye Kamu-Sen’e bağlı Türk Sağlık Sen üyesi sağlık çalışanları, %2.5 ek zam, Aralık ayı döner sermaye ve nöbet ücretleri  ödenmediğini ileri sürerek tepki gösterdi.

HABER: ASLI AKIŞ

Sağlık Bakanlığına bağlı faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlarda Aralık ayına ait Nöbet ücreti ve performansa dayalı Döner Sermaye (Ek Ödemelerin) ve Yüzde 2,5 zamların çalışanlara ödenmemesi nedeniyle Türk Sağlık Sen Bolu Şubesi basın açıklaması yaptı. 2021 yılı Aralık ayına ilişkin olarak hak edilen ek ödemelerin ve nöbet ücretlerinin personellerin hak ettikleri ücretlerin ödenmesinin sağlanması hususunda gerekli çalışmaların yapılması istendi.

Gurup adına açıklamayı yapan Türk Sağlık Sen Bolu İl Başkanı Furkan Özübek, ücretlerle ile ilgili ödemelerin ertelenmesi ve ödenmemesinin kabul edilmez olduğunu belirterek; “Kurumlarda önceliğinin çalışanın hakkı ve emeği olması gerektiğini ısrarla dile getiriyoruz. Özellikle ücretlerle ile ilgili erteleme veya ödenmeme gibi durumlar kabul edilemezdir. Çalışanın ekonomisinde sıkıntıya neden olunmamalıdır, hakkı zamanında teslim edilmelidir. Kurumlar bu konuda hassas olmalıdır” dedi.

“SAĞLIK KURUMLARINDA ÖNCELİK ÇALIŞANIN HAKKIDIR”

Ekonomik anlamda sıkıntıların yaşandığını dikkat çeken Furkan Özübek, sağlık kurumlarında önceliğin çalışanın hakkının gözetilmesini vurgulayarak; “Görüyoruz ki bazı sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışanın emeği ve hakkı yok sayılmaktadır. Çalışanlardan gelen şikayetlere göre %2.5 ek zam, Aralık ayı döner sermayesi ve nöbet ücretleri hala ödenmemiştir.  Bu ödemelerin ne zaman yapılacağı mevzuatta açıkça belirtilmesine rağmen, idarelerinde bu konuda hassas olması beklenirken bir vurdumduymazlık durumu yaşanması çalışanları tedirgin etmektedir. Her ne olursa olsun sağlık kurumlarında öncelik çalışanın hakkıdır. Bunun ötelenmesi hiçbir şekilde kabul edilemez.  Ekonomik anlamda zaten darboğazda olan çalışanların alacaklarında geciktirilmesine bir önce son verilmelidir” şeklinde konuştu.

“ÇALIŞANLARIN HAKKI VE HUKUKU İÇİN MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ”

Çalışanın alın terinin yok edilmesine müsaade etmeyeceklerinin de altını çizen Özübek; “Kurum çalışanlara ücretlerinin ne zaman ödeneceğini de ilan ederek çalışanları rahatlatmalıdır. Çalışanın hakkı hukuku bir belirsizlik içerisinde bırakılmamalıdır. Türk Sağlık-Sen Bolu şubesi olarak ilan ediyoruz; tüm çalışanlar, süreci takip ettiğimizi gelişmeler hakkında da gerekli bilgilendirmeyi yapacağımızı bilsinler. Çalışanların hakkı ve hukuku için mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu konuda Sendika Genel Merkezimiz Sağlık Bakanlığı’na gerekli başvuruları yapmıştır. Bizde ilimizde gerekli başvuruları da yapacağız. Çalışanın alın terinin yok edilmesine müsaade etmedik, etmeyeceğiz.” İfadelerini kullandı.

 

Editör: TE Bilisim