Bolu Belediye Meclisi’nin Ekim ayı ikinci birleşiminde hayvanlarla ilgili tarihi bir karar alındı. Belediye Meclisi’nden oy birliği ile geçen karara göre; artık Bolu Belediyesi mücavir alan sınırları içinde hayvanlara kötü muamelede bulunan kişilere bin lira ile 20 bin lira arasında cezai işlem uygulanacak. Söz konusu eylemlerin tekrarlanması durumunda bu rakam üç katına çıkacak.

Bolu Belediye Meclisi Ekim Ayı 2. Oturumu, dün akşam Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın başkanlığında gerçekleşti. 5 gündem maddesinin görüşülerek karara bağlandığı toplantıda Hayvan Hakları ve Çeşitli İşler Komisyonu tarafından hayvanları korumaya yönelik çok önemli bir karara imza atıldı. Gündemin üçüncü maddesine göre; hayvanlara kötü muamele yapan veya ölümlerine sebep olan kişilere zabıta eliyle bin lira ile 20 bin lira arasında değişen para cezası verilmesi Meclis’in onayına sunuldu.

KARAR OY BİRLİĞİ İLE MECLİS’TEN GEÇTİ

Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Cihan Tutal, 7 maddeden oluşan yaptırımlarla ilgili Meclis’i bilgilendirdi. Tutal bilgilendirmesinde, konunun iki komisyon tarafından detaylıca görüşülerek, hayvanlara kötü muamelede bulunanlara 7 maddelik bir yaptırımda bulunulması kararını oy birliği ile aldıklarını kaydetti.  Söz konusu cezaları 5 bin 199 sayılı Hayvan Hakları Kanunu’na ve yönetmeliklere bağlı kalarak belirlediklerini kaydeden Tutal’ın bilgilendirmesinin ardından 7 maddelik teklif Meclis onayına sunuldu. Meclis üyeleri Türkiye’de diğer belediyeler için de emsal teşkil edecek teklifi oy birliği ile onayladı.

İŞTE VERİLECEK CEZALAR:

Meclis’ten geçen karara göre; Zabıta Müdürlüğü ekipleri artık Bolu Belediyesi sınırları içinde sahiplenmiş hayvanları kontrolsüzce terk edenlere 3 bin lira; hayvan dövüştüren ve usulsüz çoğaltanlara 15 bin lira; hayvanlara eziyet edem ve hapsedenlere 8 bin lira; kasıtlı hayvan ölümlerinde neden olanlara 20 bin lira; trafikte hayvanlarına çarpıp kaçanlara 2 bin lira; hayvanlara veteriner hekim dışında cerrahi müdahalede bulunan ve ırkının değişmesine neden olanlara ise bin lira para cezası yazabilecek. Söz konusu maddelerdeki ilgili hareketlerin tekrar edilmesi halinde ise ceza 3 katına çıkacak.

BAŞKAN TANJU ÖZCAN: “BU KARARI UYGULAMAK İÇİN ALDIK”

Teklifin resmileşmesinin ardından Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’da Meclis’i tebrik ederek; “Türkiye’ye örnek bir karar olmasını diliyorum. Şunu da bilsin hayvan düşmanları, caniler; bu kararı almış olmak için almadık, uygulamak için aldık. Tüm belediye meclis üyelerimize bu konuda teşekkür ediyorum.” dedi.

Editör: TE Bilisim