18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 106. yıldönümü dolayısıyla Bolu Garnizon Şehitliği’nde düzenlenen törenin ardından Bolu Bilim ve Sanat Merkezi Konferans Salonu’nda program gerçekleştirildi.  

Haber: Ömer ÇETİNASLAN

Altındağ Belediyesi Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi tarafından hazırlanan programa, Bolu Valisi, Bolu Milletvekili Arzu Aydın, Garnizon Komutan Vekili Piyade Komando Albay Yavuz Çankaya, Bolu Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Bektaş, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, İl Emniyet Müdürü Armağan Adnan Erdoğan, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Ömer Ersever, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Rasim Özdemir, Aile ve Sosyal Politikalar Müdürü Bekir Koçyiğit, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Şube Başkanı Sami Yıldız, kurum müdürleri,  askeri ve sivil erkan, Şehit yakınları, Gazilerimiz, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan salon programı, Kuran-ı Kerim tilaveti ile devam etti. Daha sonra Ankara Altındağ Belediyesi Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yaptı.

‘Çanakkale Şehitlerine’ adlı şiir klibinin gösteriminin ardından Altındağ Belediyesi Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin hazırladığı oratoryo gerçekleştirildi.

“GENÇLER, ÇANAKKALE’DE VERDİĞİMİZ MÜCADELEYE BİR BAKIN”

Programda bir konuşma yapan AK Parti Bolu Milletvekili Arzu Aydın, Çanakkale’deki düşmanların günümüzde hala var olduğuna işaret ederek, gençlere seslendi. Aydın, “Elbette bu milletin, bu devletin size borcu var. Teknolojiye olan hayranlığınız, onla beraber telefonlarla hemhal olmanız, bizden, siyasetten, devletten bekledikleriniz. Bazen diyorsunuz; Hastane mi? Elbette yapılacak, yol, elbette yapılacak. Ancak gençler, nereden nereye geldiğimize lütfen bir bakın. Kimlerle savaştığımıza bir bakın. O medeniyet denilen tek dişi kalmış canavarlarla verdiğimiz mücadeleye bir bakın. O vakit topla tüfekle ama şimdi zihinlerinize zerk edilmeye çalışılan o teknolojik telefonlarla, o videolar vasıtasıyla sizlere yapılmaya çalışanlara bir bakın. Lütfen o telefonlarda bir de Seyit Onbaşının kim olduğunu araştırın. Bir de Çanakkale Zaferi’nin mahiyetine bir bakın. Nereden nereye geldiğimize bir bakın ve hiç unutmayın. Size ne söylenirse söylensin hiç unutmayın. O gün orada savaştıklarımız batılı devletler bugün savaştıklarımız aynıları. İçten içe bizimle uğraşanlara şöyle dönüp bir bakın 15 Temmuz’u hatırlayın. Gençler, hiç unutmayın. Milli ve yerli olmak bir söylemden ibaret değildir. Sizin sayenizde de orada kalmayacaktır. Bu devlet milli ve yerli olma yolunda ilerlerken bu devletin, bu milletin sırf istikballeri, idealleri uğruna yabancı devletlere şikâyet edenleri, ondan onlardan medet umanları unutmayın” ifadelerini kullandı.

“SÖYLENMESİ GEREKENLER 1915 YILINDA SÖYLENMİŞTİR”

Aydın’ın ardından Bolu Valisi ise, Çanakkale Zaferi’nin önemine vurgu yaparak, “Eğer Çanakkale Zaferi söz konusuysa, eğer Çanakkale gündemdeyse söz bitmiştir. Söyleyecek hiçbir şey kalmamıştır. Söylenmesi gerekenler 1915 yılında söylenmiştir. Dünyanın en zalim milletlerinden en zalim ordularından en zalim silahlarına mazlum, mağdur vatanın sahibi toprakları bizatihi kazananları aziz şehitlerimiz, kahraman gazilerimiz onların cevabını vermiştir” dedi.

“BUGÜN DAHA GÜÇLÜ ŞEKİLDE MEYDAN OKUMAYA DEVAM EDİYORUZ”

Sözlerine şehitlere rahmet dileyerek son veren Bolu Valisi, “Hakikaten tam bir ölüm-kalım savaşı. Tam bir varlık-yokluk savaşı. Tam bir hac ve hilal savaşı. Tam bir mazlum ve zalim savaşıydı. Neticede rabbimiz vatanının sahiplerine, mazlumlara, hilalin sahiplerine yardım etti. Binlerce şehit verdik. Ama en önemlisi okullarımızda yetişmekte olan 15 yaşın üstünde ne kadar erkek evladımız varsa onları şehit verdik. Üniversitelerimizde ne kadar şehit varsa, onları şehit verdik. Ne kadar öğrencisi varsa onları şehit verdik. Neticede İngiliz Başbakanın ifadesiyle; ‘Bizim aslında sadece askerimizi değil aynı zamanda çiçeklerimizi koparmışlardı.’ Fakat bugün hamdolsun. Onların kopardıkları çiçeklerin yerine yenileri tekrardan dikildi. Eskisinden, ecdadından aldığı güçle bugün daha güçlü bir şekilde onlara meydan okumaya devam ediyor ve inşallah devam edeceğiz. Bu şehitlerin mezarlarının başına Kabe’yi taşları olarak diksek, küllenen ahşapları getirip onların mezarlarının üzerine ya da kanayan yaralarına rida namıyla bir örtü gibi örtsek onlar için ne yaparsak yapsak, yine de bir şey yaptık diyemeyiz. Malazgirt’ten, Kosova’ya, Çanakkale’den- 15 Temmuz’a PKK ile savaşırken şehit olanlardan, okulunda ders verirken şehit olan öğretmenlerimize yurt içinde veya yurt dışında ama nerede olursa olsun al bayrağımız için yüce milletimiz için Allah rızası için, devlet için, vatan için millet için canını feda eden bütün şehitlerimize hürmet ve muhabbetle selamlıyorum rahmetle yad ediyorum” diye konuştu.

‘Çanakkale Şehitlerine Mektup’ konulu kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesinin ardından program sona erdi.

Editör: TE Bilisim