Ceride-i Havadis, Osmanlı Devleti sınırları içinde çıkarılan ilk özel gazetedir. Gazetenin sahibi, 1815 yılında İzmir'e gelip yerleşen, daha sonra İstanbul'a giderek Amerika Birleşik Devletleri elçiliğinde kâtiplik yapan ve ticaretle uğraşan İngiliz William Churchill'dir.

Churchill, İstanbul'un yabancıların oturmasına izin verilen semtlerinden Moda'da (Kadıköy) avlanırken bir çocuğu yaralayınca tutuklanmış, bunun üzerine İngiliz büyükelçisi Ponsonby, kapitülasyon haklarına dayanarak bir İngiliz'in suçlu bile olsa tutuklanamayacağını ileri sürerek Osmanlı Devleti'ne bir nota vermişti. Konuya diğer Avrupa devletleri de karışınca olay siyasî bir nitelik kazanmış, artan baskılar üzerine Churchill serbest bırakılmıştı. Ardından devrin Hariciye Nazırı Akif Paşa, hastalığı öne sürülerek görevinden azledilmiş, Churchill'den özür dilenerek tutukluluk tazminatı olarak kendisine pırlantalı nişan, zeytinyağı ihraç izni veren bir ferman ve gazete yayımlama ayrıcalığı verilmişti. Elindeki fermanı 3500 altına bir başkasına devreden Churchill, Akif Paşa gözden düşüp sürgüne gönderilince (1840) gazete yayımlama ayrıcalığını kullanıp Ceride-i Havadis adlı bir gazete çıkarmaya karar verdi. Devletin resmi gazetesi Takvim-i Vekâyi'in, azınlıkların yayımladıkları gazetelerin seviyesine ulaşamaması, Sultan Abdülmecit'i Churchill'in çıkaracağı gazeteyi desteklemeye yöneltti. Takvimhane, Takvim-i Vekâyi Matbaası Müdürlüğü'ne Ceride-i Havadise yardım edilmesi için emir verdi. Gazetenin harf kalıpları ve diğer malzemeleri Takvimhane idaresi tarafından temin edildi.

İlk sayısı 1 Ağustos 1840'da Bahçekapı'da Hamidiye Türbesi karşısında kiralanan bir yerde kurulan matbaada basılan Ceride-i Havadis, özel elemanlar tarafından bakanlıklara, elçiliklere, kıraathanelere ve abonelere dağıtılmış, ayrıca ilgilenenlere tanıtım amacıyla ücretsiz verilmiştir. 1840 yılının sonuna kadar yirmi iki, 1841'de elli, 1842'de elli bir sayı çıkmış, satışının 150'yi aşmaması üzerine 138. sayısında kapanmıştır. Sultan Abdülmecit'in diğer Osmanlı gazetelerine olduğu gibi kendisine de 3000 kuruş (30 altın] maaş bağlatması üzerine Churchill, gazeteyi Çifte Saraylar (bugünkü İstanbul Lisesi) karşısındaki karakolun yakınına taşıdığı matbaasında bastığı 139. sayısıyla yeniden yayınlamaya başlamış, ölümünden sonra Ceride-i Havadisin yayımı oğlu Alfred Churchill tarafından sürdürülmüş ve adı 1212. sayısından sonra Ruzname-i Ceride-i Havadis olmuştur. Ceride-i Havadis'in satışı yeni dönemin ilk yıllarında yine 150'yi aşmamıştır.

Osmanlı basınında gazete kelimesinin ilk defa kullanıldığı Ceride-i Havadis'in 1. sayısının önsözünde gazetenin halkın bilgisini arttırdığı, diğer ülkelerde olup bitenlerin nakledilerek halkta merak hisleri uyandırdığı ve bu yolla meslek ve ticaret hayatının geliştirilmesine yardımcı olduğu belirtilmiştir. Gazetenin ilk yıllarına ait sayıları Takvimhane mensupları tarafından çıkarıldığından, tertip olarak Takvim-i Vekâyi'e benzer. Yazı ve haberler üç bölümde ve üç başlık altında verilmiştir. İç haberler bölümünde önce istek ve emirler, resmî haberler, ardından İstanbul ve yurt haberleri verilmiş, daha sonra padişahın tahta çıkma ve doğum yıl dönümü veya gezileri nedeniyle yazılan övgüler yayımlanmıştır.

Devletin resmî gazetesi Takvim-i Vekâyi'in düzenli olarak haftada bir yayımlanması sağlanamadığından idarî haberler Ceride-i Havadis'e verilmeye başlanmış, bunlar da iç haberler bölümünde yer almıştır. Bu tür resmî yazıları yayımlaması ve devletten maddî yardım görmesi Ceride-i Havadis'e yarı resmî bir kimlik kazandırmış, gazete bundan dolayı bazı kaynaklarda yarı resmî gazete olarak gösterilmiştir. Ceride-i Havadis'te hükümet ve resmî kurumlarla ilgili haberler hiçbir yorum yapılmadan yayımlanmıştır. Gazetenin dış haberler bölümünde ise dış haberler yabancı gazetelerden tercüme edilerek verilmiştir. İlân bölümünde ise gayrimenkul satışları, ithal ilâçlar ve ülkede henüz bilinmeyen eşya ve makine ilânları yer almıştır.

Yazı ve haberlerde noktalama işaretleri ve başlık kullanılmamış, haberler birbirinden iki üç satırlık boşluklarla ayrılmıştır. İlk iki yılda son derece ağdalı olan gazetenin dili sonraları biraz sadeleştirilmiştir.

Ceride-i Havadis, Osmanlı basınında birçok yeniliği uygulayan ilk Türkçe gazetedir. İlk defa muhabir göndermesi, ilk ek yayımı, Galata'da Naum Tiyatrosu'nda oynanan piyeslerin Türkçe çevirilerinin verilmesi, hastalıklar hakkında açıklayıcı ve koruyucu bilgiler, ansiklopedik bilgi, ölüm ilânı ve ölümlerde biyografi, kitap şekline gelebilecek yazı dizileri, okuyucu mektupları yayımlaması, savaş muhabirliği (Kırım Harbi, 1854) Ceride-i Havadis'in Osmanlı gazeteciliğine getirdiği yeniliklerdir.

Ceride-i Havadis'in ilk yıllarında çalışmış oldukları tespit edilen yazarlar şunlardır: Ahmed Tevfik, Emin Firdevsî, İsmet Bey, Râmizpaşazâde Mehmed İzzet Bey, Karsîzâde Cemâleddin, Ahmed Nazif Efendi, Münif Bey, Said Bey (Sadrazam Küçük Said Paşa), Salih Bey.

27 TEMMUZ

1920- Yunan Kralı Aleksandros'un Edirne'ye girişi.

1926- Eski İttihatçı ve İzmir suikastı girişimi sanıklarından Kara Kemal, yakalanmak üzereyken saklandığı tavuk kümesinde intihar etti.

1953- İki milyondan fazla kişinin öldüğü Kore Savaşı sona erdi. Ateşkes anlaşması Panmuncon'da imzalandı.

1957- Kıbrıs'ta Türk Mukavemet Teşkilatı kuruldu.

1976- ABD'de bulunan CHP Genel Başkanı Bülent Ecevit'e, Waldorf Astoria Oteli'nde konuşurken, Kıbrıslı Rum Staviros Skopetrides tarafından suikast girişiminde bulunuldu.

28 TEMMUZ

1402- Osmanlı sultanı Yıldırım Bayezıd (I. Bayezıd), Ankara Savaşı'nda Timur'a yenilerek esir düştü; Osmanlı devletinde ''Fetret Devri'' başladı.

1808- Padişah III. Selim, İstanbul'da IV. Mustafa'nın emriyle boğularak öldürüldü.

1914- l. Dünya Savaşı başladı.

1921- Kütahya'da toplanan Yunan Savaş Meclisi, Ankara'ya yürüme kararı aldı.

1939- Demiryolu Aşkale'ye ulaştı.

1992- Barselona'da yapılan 25. Olimpiyat oyunlarında, halterci Naim Süleymanoğlu 60 kiloda şampiyon oldu.

2000- Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, kapatılan RP'nin genel başkanı Necmettin Erbakan'ın, hakkındaki hapis cezasının durdurulması için yaptığı başvuruyu reddetti.

2002- TÜPRAŞ yakınındaki Akçagaz Dolum Tesisleri'nde yangın çıktı. 2.5 saatte kontrol altına alınabilen yangın, 3 trilyon lira zarara yol açtı.

29 TEMMUZ

1922- Yunanistan; İtilaf Devletleri'ne, "Milli Türk Hükümeti'ni barışa zorlayacak tek çarenin, İstanbul'un kendileri tarafından işgali olacağını" bildirdi. İtilaf Devletleri; Yunanistan'a, ‘’İstanbul'u, işgal etmelerine izin vermeyeceklerini’’ bildirdi.

1948- 14. Olimpiyat Oyunları Londra'da başladı. Türkiye, 6 altın, 4 gümüş ve 2 bronz madalyayla olimpiyat beşincisi oldu.

1992- Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Kemal Kayacan, biri kadın üç terörist tarafından, Göztepe'deki evinde uğradığı silahlı saldırıda öldürüldü.

2011- Genelkurmay Başkanı Org. Işık Koşaner, 1 yıl görev süresini doldurmadan istifa ettiğini açıkladı. Koşaner ile birlikte Deniz, Kara ve Hava Kuvvetleri Komutanları da istifa ettiler.

30 TEMMUZ

1921- Yunan Kralı Konstantin, yanında başbakan Gunaris ve bakanlar olmak üzere Eskişehir'e geldi.

1922- Yunanlılar İzmir'de yaptıkları mitingde, İyonya Devleti'nin temelinin burada oluşturulan özerk bölge olduğunu ilan etti.

1956- Ordu, Giresun ve Trabzon'da Cumhuriyet Halk Partililerin siyasi toplantı yapmalarına izin verilmedi.

1977- Türkiye Basketbol Genç Milli Takımı, Avrupa şampiyonu oldu.

1987- Mekke'de Hac sırasında İranlılar, Amerika Birleşik Devletleri aleyhine gösteri yaptı. Suudi polisi ateş açtı, çok sayıda İranlı ve Suudi öldü.

2008- Anayasa Mahkemesi, AK Parti'nin kapatılması istemiyle açılan davayı karara bağladı. Anayasa Mahkemesi, AK Partinin 2008'de aldığı Hazine yardımından ½ oranında yoksun bırakılmasına karar verdi.

2009- Türkiye, 3G sistemlerinin kullanıldığı 121. ülke oldu.

31 TEMMUZ

1920- İngilizler Kandıra'yı işgal etti.

1922- Türkiye'nin ilk resmi spor teşkilatı olan Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı kuruldu.

1932- Keriman Halis, Belçika'da Dünya Güzellik Kraliçesi seçildi.

1952- Türkiye'nin ilk sendikal konfederasyonu olan Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) kuruldu.

1980- ASELSAN, ilk Türk telsizini üretti.

01 AĞUSTOS

1840- İlk yarı resmi Türkçe gazete Ceride-i Havadis yayımlanmaya başlandı.

1933- İstanbul Darülfünunu'nun yerini üniversite aldı; İstanbul Üniversitesi kuruldu.

1971- Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) kuruldu.

1988- Trafikte ceza puanı uygulamasına başlandı.

2001- İş adamı Üzeyir Garih öldürüldü.

2001- Azerbaycan, Sovyetler Birliği'ne bağlı iken kabul ettiği Kril alfabesinden; 1920'lerin başında bağımsız iken kısa süre uyguladığı Latin alfabesine yeniden geçti.

2008- Konya'nın Taşkent ilçesi Balcılar beldesindeki 3 katlı Kuran kursu kız öğrenci yurdu, tüp gazdan kaynaklandığı tahmin edilen patlamanın ardından çöktü. Olayda 17 öğrenci ve 1 eğitmen yaşamını yitirdi, 29 öğrenci yaralandı.

02 AĞUSTOS

1492- İspanya'da, Musevilere dinlerini değiştirmeleri, aksi takdirde ülkeden ayrılmaları için verilen süre sona erdi. İspanya Musevilerinin çoğu, Kemal Reis'in kadırgalarıyla İstanbul'a geldi ve Osmanlı Devleti'nce hoşgörüyle karşılandı.

1914- Osmanlı Devleti seferberlik ilan etti.

1926- ''Lotus'' adlı Fransız gemisi, Türk sularında ''Bozkurt'' adlı Türk gemisine çarparak batmasına yol açtı.

1944- Türkiye, İngiltere ve ABD'nin önerisi üzerine Almanya ile siyasal ve ekonomik ilişkilerini kesti.

1990- Irak'ın Kuveyt'i işgali üzerine, Kuveyt Emiri Şeyh Cabir es-Sabah Suudi Arabistan'a kaçtı.