Bolu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Bolu Belediyesinin Çevre Dostu Projesine başvurarak enerji verimliliği sağlayan, çevre, su ve hava kirliliğine yönelik önlemler alarak sertifika almaya hak kazanan 8 kuruma sertifikaları törenle verildi.

MEHMET FATİH YALINIZ

Yönerge kapsamında 85 puan ve üzerinde alan Çevre Dostu Sertifikaları verildi. Çevre dostu sertifikasına sahip gerçek ve tüzel kişiler için Bolu Belediyesi tarafından atık su ve içme suyu bedellerinde, mahalli çevre kurulu tarafından tıbbi atık toplama, taşıma ve bertaraf ücretlerinde indirimli tarife uygulanacak. Yapılan değerlendirmeler sonucunda bugüne kadar, 1 adet kamu kurumu 2 adet sanayi tesisi ve 5 adet sağlık kuruluşu Çevre Dostu Sertifikası almaya hak kazandı.

Sertifika almaya hak kazanan kurumlar için Bolu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü konferans salonunda tören düzenlendi. Düzenlenen törene Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu, daire müdürleri ve kurum yetkilileri katıldı.

Proje sunumundan sonra bir konuşma yapan Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Bolu Belediyesinin çevre projelerinden bahsetti. Başkan Yılmaz şöyle konuştu; “Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüzün, müştereken bize teklifi ile başlatılan bir çalışma. Bunun neticesini almaktan mutluluk duyduğumu ifade ediyorum. Göreve geldiğimiz günden bu yana yaptığımız tüm çalışmalar çevre çalışması. Geriye doğru baktığımızda Bolu’nun güneyinden bir Büyüksu geçiyordu. Bolu bütün atıklarını buraya atıyordu. Bütün sanayi kuruluşları, atıklarını oraya atıyordu. Orası hem koku hem de görüntü olarak inanılmaz noktadaydı. İçinde canlı yaşaması mümkün olmadığı gibi, oradan sebze ve meyveler sulanıyordu. Buradan toplanan patatesleri biz yiyor idik. Böyle bir noktadaydık ve kimse rahatsız değildi. Ben de belediye başkanı olduktan sonra bizim çocukluğumuzda burada balık tutar ve yüzerdik dedim. İnşallah yine yüzeceğiz ve balık tutacağız dediğimde dalga geçilen bir adam haline dönüştüm. Her seçimde dalga geçilmişti ama Allah’a binlerce şükür ki, önce atık su arıtma tesisimizi yaptık, oradan Abant’a kadar gittik, Abant’ın da çevresini döndük, Bolu Dağı’ndaki polis evine kadar gittik. Sonra Mudurnu istikametinde Tepe Karakoluna kadar gittik. Buralara ikişer hat çektik, sanayi ve evsel atıklar ayrı hatlar olmak üzere. Buralara bağlantı olan bütün köylerin atık sularını aldık. Bunların hepsini alınca bizim atık su arıtma tesisimiz yeterli olmadı yeniden ilavesini yapmak için çalıştık. Şu an ihale aşaması tamamlandı. Gelecek sene atık su arıtma tesisimizin ilave kısmı da bitecek. Daha sonra artık şu an %75’ini arıtıyoruz, bundan sonra tamamını arıttığımız yetmeyecek ve bizden sonraki bölgelerde de suyumuzun temiz akmasını sağlayacağız.”

“Çalışmalarımızın tamamı çevre projesidir”

Başkan Yılmaz Bolu Belediyesinin bütün çalışmalarının çevre projesi olduğuna dikkat çekti. Yılmaz şöyle devam etti; “Çalışmalarımızın tamamı çevre projesidir. İnşaatlarımız bile çevre projesidir. Belediyemizin arkasında bir tepe vardı. Tepeyi kaldırdık, içine bina yaptık, 1000 araçlık katlı otopark yaptık. Üzerini toprakla doldurup yine ağaçlandırdık. Dışarıdan baktığınızda tepe duruyor. O da bir çevre projesidir. Şehir meydanında yaptığımız kafeteryaların duvarlarını da yeşillendirdik o da bir çevre projesi idi ama orada başarılı olamadık. Bu tür projeler Türkiye’de çok yeni bunu yapacak ekip ve bunu devam ettirecek ekip konusunda biz sıkıntılar çekiyoruz. Bolu Belediyesi olarak bunları yapmak istiyoruz ama her şeyde başarılı olabilme şansımız maalesef yok.”

“Bolu bir dünya kenti olacak”

Bolu’nun gelecekte yeşil ve su ile kucaklaşan bir il olacağını söyleyen Başkan Yılmaz, şöyle devam etti; “Bu şehir bir dünya kenti olacak ve dünya kenti olma konusundaki görüntüleri ortaya çıkarması lazım. Bunların ortaya çıktığını söyleyebilirim. Bu şehrin özü şu olacak, şehir içinde bir çok sulu alan var. Büyük su bunlardan bir tanesi o planlandı ve devam ediyor. Kuruçay Deremizle ilgili planlamanın bir bölümünü bitirdik. Sanayi taşındığı zaman sanayinin taşındığı yerdeki mahalle bu su ile iç içe olacak. Kuruçay’ın güney tarafındaki bölge ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Yakın gelecekte inşallah stadyumu taşıdığımız zaman su ile iç içe yeni bir yapı meydana gelecek. Kanaldaki su yer altına alındığı zaman orada hem duble yol olacak, su oyunları ile görsel bir şölen yapılacak. Su ile şehir her yönden kucaklaşmış olacak. Su ile bu kadar kucaklaşmış başka bir şehir de pek olmamış olacak.”

“Eksik ve hatalarımızda bizi uyarın”

Bolu’yu bir dünya kenti yapmak için çaba sarf ettiklerini ifade eden Başkan Yılmaz konuşmasını şöyle sonlandırdı; “İşin özü bunlar tamamen çevre projesi. Özel bir coğrafyaya sahip bir yerde, köy şehir karışımı olan bir yerin modern ve dünyada yaşanılabilir bir kentin doğuşunu hayata geçirmeye çalışıyoruz. İnşallah su ve yeşillikle iç içe olmuş, ormanla kucaklaşmış bir kenti hayata geçirmeye çalışıyoruz. Bu kenti hayata geçirirken adım adım neticeye gittiğimizi bilmelisiniz. Böyle bir şehirde yaşamanın huzur ve mutluluğunu yaşayın. Yaşadığınız şehre bakarken de hep bu gözle bakın. Yaptığımız eksik ve hatalar da varsa, anında uyarın. Çünkü bir dünya kentini oluşturmak için çaba sarf ettiğimizi, bunu oluşturduktan sonra da dünyadaki en güzel kentlerden birinin ortaya çıkacağını bilesiniz.

Başkan Yılmaz’ın konuşmasının ardından, Çevre Dostu Sertifikası alan 8 kuruma sertifikaları verildi.

Editör: TE Bilisim