Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bir dizi ziyaretlerde bulunmak için Bolu’ya geldi. Bolu Valiliğini ziyaret eden Bakan Kurum, Vali Ahmet Ümit ve AK Parti heyetiyle yaptığı toplantının ardından açıklamalarda bulundu.

 Haber: Aslı Akış

Bakan Kurum’un valilik ziyaretine Bolu Valisi Ahmet Ümit, AK Parti Bolu Milletvekilleri Arzu Aydın ve Fehmi küpçü, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, AK Parti İl Başkanı Nurettin Doğanay, AK Parti Bolu Belediye Başkan Adayı Fatih Metin, vali yardımcıları ve AK Parti ilçe Belediye başkan adayları eşlik etti.

AK Parti Bolu Belediye Başkan Adayı Fatih Metin’in seçim çalışmalarına destek vermek için Bolu’ya gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Bolu’da şehrin yaşam kalitesini artırmak adına yapabilecekleri projelerin kararını aldıklarını ifade etti.

Bakan Kurum; Bolu’nun atık su artırma hizmetini çok yakında vereceklerini belirterek; “Bolu ilimizde şu an Atık su arıtma hizmeti nüfusumuzun %70’ine veriliyor. Kalan %30 ile alakalı atık su arıtma hizmeti işi projesi ihalesi yapıldı ve ihale kapsamındaki yaklaşık 35 milyon liralık bedelle bu işi bitirdiğimizde Bolumuzun %100’ne atık su arıtma hizmetini inşallah en yakında veriyor olacağız. Hedefimiz tüm Türkiye’de 20023 yılına kadar nüfusumuza yetecek atık su arıtma hizmetini vermek” dedi.

 “ATIKLARI ENERJİYE DÖNÜŞTÜRECEĞİZ”

Türkiye’nin tavuk üretiminin yaklaşık %30’ı Bolu’da yapıldığına dikkat çeken Kurum; “Sanayi, turizm ve tarım ile ön plana çıkmış Bolumuzun en önemli sektörlerinden biri de tavuk üretimi. Türkiye’nin tavuk üretiminin yaklaşık %30’ı Bolu’da yapılıyor. Yapılan üretim çerçevesinde üretimden kaynaklı atıklar çevre kirliliğine sebebiyet veriyor. Buna ilişkin önümüzdeki hafta bakanlığımız personeli gelip burada tesislerimiz, hem belediyemiz, belediye başkan adayımız ve valimiz ile buradaki atıkların enerjiye dönüştürülmesi ve ya organik atıkları gübre haline çevirecek çalışmayı yerinde inceleyecekler. Çevre kirliliğine sebebiyet veren atıkların bertarafını da çok yakın zamanda gerçekleştiriyor olacağız” şeklinde konuştu.

“SANAYİ ESNAFIMIZ MAĞDUR OLMAYACAK”

Kentsel dönüşüm strateji içerisinde yer alan şehrin içindeki sanayi alanlarını şehrin dışına uygun yerlere taşım projeleri olduğunun altını çizen Kurum; “ Bolu ilimizde 988 tane ticari ünite inşaatı gerçekleştiriyoruz. Bu inşaat çerçevesinde şehrin içindeki küçük sanayi sitesinin tamamını yeni yaptığımız organize sanayi bölgesinin karşısındaki sanayi sitesine taşımak suretiyle şehir merkezine nefes aldıracak ve buradaki atıl, yıkık, metruk binaların dönüşümünü gerçekleştirmiş olacağız. Bu dönüşüm ile birlikte küçük sanayi sitesindeki hiçbir esnafımızı mağdur etmeden, tüm esnafımıza, gönlüne dokunacak samimiyet çerçevesinde bu 988 tane ticari ünitemizi yapacağız ve şehrin içerisinde nefes alacak yeşil alanlar olacak yaklaşık 450 dönümlük alanda da bizim kültürümüze uygun yatay mimari esaslı bir planlamayı gerçekleşiyor olacağız” ifadelerini kullandı.

“KÖROĞLU MİLLET BAHÇESİ KALICI KONUTLARDA HAYATA GEÇECEK”

81 ilde başlatılan millet bahçesi projesi ile ilgili de bilgiler veren Bakan Kurum; “ Her ilimize en az bir millet bahçesi yapama hedefiyle yola çıktık ve suretle bu uygulamaları hayata geçiriyoruz. Bolu’da da kalıcı konutlar bölgemizde yaklaşık 90 bin metrekarelik alanda Bolu’ya uygun Bolu’nun tarihine, kültürüne uygun Köroğlu Millet bahçesinin uygulamasını da TOKİ Başkanlığı ile belediyemizden hiçbir bedel almadan devletimizin kaynaklarını kullanmak suretiyle 90 bin metrekarelik alanda millet bahçesi kazandırmış olacağız. Mevcut stadın taşınması ile ilgili belediye başkan adayımızın bir projesi var. Bunun da yapılması ile birlikte inşallah mevcut stadı olduğu yeri de ikinci millet bahçesi olarak süreç içerisinde kazandırmak istiyoruz” diye konuştu.

 “ÜLKE GENELİNDE 6.7 MİLYON KONUTU DÖNÜŞTÜRMEK İSTİYORUZ”

Depremin Türkiye'nin gerçeği olduğunu ve bu acıları bir daha yaşamak istemediklerini belirten Bakan Kurum; “Bolu’muzda 1944 ve 1999 yıllarında çok büyük depremler yaşadı. 1999 yılında yaşanan Marmara depremiyle Bolu’da birçok evimiz hasar gördü ve 49 tane vatandaşımızın canını kaybettik. Bu acıları bir daha yaşamak istemiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız da ifade ettiler, 81 ilimize biz genelge gönderdik. Bu genelge çerçevesinde 3 ay içerisinde şehirde ne kadar riskli bina varsa, ne kadar riskli alan varsa bunların tespit edilip bize bildirilmesi suretiyle dönüşüm mastır planı hazırlanacak ve bu mastır plan çerçevesinde 2019 yılında başlamak suretiyle önümüzdeki süreçte, yılda 300 bin konut dönüştürmeyi hedefliyoruz. Bu riskli binaların olduğu alanlarda. Bunun yüzde 15’lik kısmını da kamu olarak, bakanlık olarak Toplu Konut İdaresi Başkanlığımız eliyle yapacağız. Bu dönüşümü tüm ülke genelinde 6.7 milyon konutu dönüştürmek suretiyle bitirmek istiyoruz” dedi.

 “AKPINAR, AKTAŞ, SEMERKANT MAHALLELERİNDE KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJEMİZ VAR”

Bolu’da depreme ilişkin tedbirleri 2002 yılından bu yana aldıklarını ifade eden Kurum; “ Konut stokuna baktığınız zaman %70 oranında konut stoku yenilendi. Deprem riskini büyük oranda bertaraf ettik. Kalan %25’lik stoku da önümüzdeki 5 yıllık süreçte bertaraf etmek istiyoruz. Buna ilişkin çalışmayı başlatıyoruz. Hem tarihimizi hem kültürümüzü öne çıkaracak en önemli kentsel dönüşüm sürecini Bolu’da Akpınar, Aktaş, Semerkant mahallelerinin olduğu eski Bolumuzda bir dönüşüm projesi yapmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

 “3 MİLYON HİBE VERECEĞİZ”

Yukarı Çarşıda Sokak Sağlıklaştırma projesini bakanlık olarak yürüteceklerini belirten Kurum; “Şehrin içerisinde Yukarı Çarşı dediğimiz alanda esnafımızın gerçekten bölgenin de geldiği nefes aldığı, turistlerin geldiğinde burada vakit geçirdiği Yukarı Çarşıdaki Sokak Sağlıklaştırma projesini bakanlık olarak biz yürüteceğiz. Bakanlığımıza proje kapsamında yaklaşık 3 milyon lira hibe vereceğiz. Yukarı çarşı esnafından hiçbir bedel almadan bu sokağın iyileştirilmesini yapacağız. Bu sayede buraya gelen turistlerimiz bizim tarihimizin, kültürümüzün içinde hoş vakit geçirebilecekler. Esnafımız da bu projenin gerçekleştirilmesi ile birlikte kazancına kazan katacak” diye konuştu.

“500 KONUT YAPACAĞIZ”

Konuşmasının sonunda Bolu’da alt gelir grubuna yönelik konut talebinin olduğunu kaydeden Kurum; “ Bu talebe ilişkinde 2019 yılı içerisinde başlamak suretiyle 500 konutumuzu Bolu genelinde yapıyor olacağız. Tüm bunları yaptığımızda Bolu’nun yaşam kalitesini artırmak amacıyla bu projeleri sürdürüyor olacağız” dedi.

Editör: TE Bilisim