Bolu Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Bektaş, tutuklu ve hükümlülerin hayata kazandırılması ve eğitim faaliyetleriyle ilgili bilgiler verdi. Bektaş; “Adalet Bakanlığımız infaz kurumlarına büyük önem veriyor. Eldeki imkânlar ölçüsünde ceza evlerinde toplumun tekrar adaptasyonu için çalışmalar yapılıyor. Kişi üniversitede okuyorsa yasamız buna imkân veriyor.” dedi.

Haber: Aslı Akış

Adalet Bakanlığının cezaevlerinde yürüttüğü eğitim faaliyetleriyle tutuklu ve hükümlülerin yeniden hayata kazandırılması hedefleniyor. Bu kapsamda ceza infaz kurumlarındaki tutuklu ve hükümlüler rehabilite olmaları ve tahliyelerinden sonra topluma kazandırılmaları amacıyla bir yandan meslek edindiriliyorlar.

BOLU TUTUKLU-HÜKÜMLÜ İTİBARİYLE TÜRKİYE’DE İLK 5’E GİRECEK”

Bolu Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Bektaş, Adalet Bakanlığının infaz kurumlarına büyük önem verdiğine dikkat çekerek; “Orada ki hak ihlallerinin önlenmesi için Bakanlığımız infaz kurumlarına büyük önem veriyor. Bizde şu anda 3 tane infaz kurumu var. Yakında sayı 5’e çıkacak.  Bolu tutuklu-hükümlü itibariyle Türkiye’de ilk 5’e girecek. Yani yaklaşık 5 bin 500 kişiden bahsediyoruz” dedi.

“CEZA İNFAZ KURUMLARINDA HİÇBİR POZİTİF VAKAMIZ YOK”

Cezaevlerinde aşılanma oranı ve vaka sayılarına dair de açıklamada bulunan Bektaş; “Bizim infaz sistemimiz adamı ıslah etme, topluma katılımı hızlandırmayı gütmüş. Eldeki imkânlar ölçüsünde ceza evlerinde toplumun tekrar adaptasyonu için çalışmalar yapılıyor. 2021 ve özellikle ilk yarısı birçok etkinlik yapılmadı. Kısıtlamalara gidildi, görüşler sağlanmadı. Böyle bir süreç vardı, can sağlığı önemli.  2021’in ikinci yarısından itibaren bu normalleşme süreci ve bu aşı olaylarıyla ilgili ceza infaz kurumundaki tutuklu ve personelin yüzde 90’ı aşılandı. Yüzde 10’luk kesim aşı olmak istemiyor, yapacak bir şey yok kendi tercihi. Şu anda hiçbir pozitif vakamız yok ceza infaz kurumlarında.” şeklinde konuştu.

KURSLARIMIZ BAŞLADI”

Ahmet Bektaş, 2021’in ikinci yarısında sosyal amaçlı konuların, mesleki edinmeleri ya da işte doğru vakit geçirmeleri için kursların başladığını kaydederek; “Okuma-yazma, resim, müzikle ilgili, bilgisayarlarla ilgili, elişleri ile ilgili tüm kurslar dar kapsamlı olmak şartıyla yapılıyor. Bu yapılan ürünlerin ne olduğunu kendim de gördüm. Güzel çalışmalar yapılmış, kısa süre içerisinde oradaki faaliyetleri mevzuat çerçevesinde haber yapabiliriz.” diye konuştu.

“FARKLI İLE ÜNİVERSİTE OKUYAN VE SINAVI OLANLARI SEV YAPIYORUZ”

İnfaz kurumundaki kişiler eğitim hayatına devam edebildiğine de işaret eden Ahmet Bektaş; “Hiç okuma yazma bilmeyenlere okuma-yazma kursu açıyoruz. İki, diyelim ki bir yerde okuyor, işte üniversitede okuyor…  Yasamız buna imkân veriyor. Pandemide bunu kısıtlamıştık, çünkü sevkler olmuyordu pandemide ama yaklaşık üç-dört aydır başladı, devam ediyor. Diyelim İstanbul’da, ODTÜ’de okuyor. Sınavı var, biz onu sevk yapıyoruz. Geçen 5-10 kişi sevk ettik. O ilin ceza infaz kurumuna, o sınav tarihinde orada ayrılan sınava yetkililer götürüp, sınava girmesine olanak sunuyor.” İfadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim